Forza Motorsport 5 Review

Forza Motorsport 5 Review

Gran Turismo. Een fantastische franchise waar ik in mijn jongere jaren enorm veel plezier aan heb beleefd. Nog steeds ligt de memorycard van mijn PlayStation 2 veilig verborgen met daarop de savegame die toont dat ik het derde deel tot de volledige honderd procent heb weten te brengen. Gran Turismo 3, beter dan dat zou het niet worden volgens een jongere versie van mijzelf. Hij kende Forza Motorsport 5 nog niet.

De intro van Forza 5 maakt veel duidelijk. Een voice-over van Jeremy ‘Top Gear’ Clarkson laat weten dat sommigen auto’s zien als een middel om van A naar B te komen. Voor anderen zijn het technische wonderen en de belichaming van vrijheid. De manier waarop we decennialang onszelf en de dingen om ons heen aan het verbeteren zijn. “Auto’s behoren tot de meest mooie dingen die ooit gecreëerd zijn door de mensheid.” Het is duidelijk. Forza Motorsport is een game gemaakt door liefhebbers, voor liefhebbers.

Dit gevoel is overal aanwezig tijdens het spelen en het ervaren van de racegame. Forza is in een tijdspanne van enkele jaren veranderd van ‘de racer op Xbox’ naar ‘dé racer’. Van een game waarin auto’s de hoofdrol hadden naar een spel waarin auto’s gevierd worden. Een auto is niet zomaar een plaatje op het scherm in een menu. Een auto heeft een achtergrond, een verhaal en een gevoel. Een manier om je aan het gevaarte te binden. Forza Motorsport is een liefdesbrief richting de bolides die aanwezig zijn in het spel.

Ten opzichte van het vierde deel heeft dit vijfde veel in moeten leveren op het gebied van het aantal aanwezige auto’s. Forza 4 liet je racen met zo’n zeshonderd auto’s, Forza 5 heeft er ongeveer tweehonderd voor je klaarstaan (uiteraard uit te breiden door middel van DLC). De ontwikkelaar weet dat je spaart voor die ene auto zodat je flink wat races met je favoriet kunt rijden. Het is daarom niet nodig om een garage te vullen met honderden auto’s. De wagens die aanwezig zijn in Forza 5 verdienen het dan ook om aanwezig te zijn. Ze zijn op hun plek. Waarom vierhonderd auto’s kopen waar je niets mee doet wanneer je die ene auto toch steeds blijft gebruiken? De keuze is nog steeds behoorlijk uitgebreid. Van iconische klassiekers uit Europa via de typisch Amerikaanse racebakken tot de prachtige Italiaanse monsters op wielen. Ook jij gaat je favoriete auto vinden.

Snel ga je merken dat je nieuwe auto nergens zo mooi is als in Forzavista. Open de motorkap, kijk naar de motor. Stap in en betast het leer van het stuur. Activeer de lampen. Loop om je wagen heen, bekijk hem van alle kanten en neem een foto om te delen met je vrienden. Maak ze jaloers op je nieuwste aanwinst. Het detail in de auto’s is ongekend. Zo vond ik zelfs een sticker van een leverancier aan de binnenkant van een deur. Lak ziet eruit alsof het opgespoten is, glans klopt zoals het in het echt zou glanzen. Maar toch, het is een leuke functie, het is echter niet waar je Forza Motorsport 5 voor gaat kopen.

Ook op de tracks ziet Forza 5 er over het algemeen bijzonder indrukwekkend uit. Zonlicht schijnt je tegemoet, het asfalt ziet eruit alsof het goed warm is en de omgevingen ogen realistisch. De auto’s die op volle vaart richting het einddoel racen reageren op de omgevingen. Licht breekt af op de motorkap, reflecties kaatsen terug en bij een hoge stand van de zon is een reflectie van de binnenkant van de auto te zien in het voorraam (wanneer je vanuit de cockpit aan het racen bent). Auto’s lopen beschadigingen op, krassen in de lak, kapotte bumpers. Maar hoewel dit er goed uitziet, is de transformatie van je auto redelijk een lachertje te noemen. Vaker dan eens zie je een auto ineens een stapje verder gaan qua schade. Op een zeker moment deuken de deuren in, scheurt het glas en vallen de bumpers er af. Een kleine smet op een visueel overdonderende racer. Ook de audio weet te imponeren. Het scheuren van banden over heet asfalt, de knalpijpen en het publiek, alles klinkt zoals het hoort. Ja, ik kijk naar jou, Gran Turismo. Auto’s klinken hier als auto’s, niet als opgevoerde stofzuigers.

Gelukkig besturen de auto’s net zo goed als dat ze klinken. Je voelt een verschil tussen de vele modellen terwijl je aan het rijden bent. Een Italiaans monster zal anders besturen dan een Japans boodschappenwagentje. De triggers van de Xbox One-controller geven je tijdens het rijden feedback in de vorm van kleine, subtiele trillingen. Waar ik in het begin niet onder de indruk was van deze functie, merkte ik enkele races later dat ik deze trillingen liever niet ga missen in toekomstige racers. Je voelt nu, los van de standaard trillingen in je controller, precies wanneer je auto weg aan het slippen is, wanneer je te veel gas geeft of wanneer de controle lijkt te verdwijnen. Je zult versteld staan hoeveel dit toe kan voegen aan een game als deze.

Doordat de diverse auto’s niet zomaar in je schoot geworpen worden, vorm je snel een band met je bolide. Hierdoor steek je dan ook genoeg tijd in het upgraden, afstellen en het creëren van de auto zoals jij hem zou willen. Via Xbox Live is het mogelijk om diverse paintjobs van verschillende spelers te vinden. Zo duurde het niet lang voordat ik een McLaren rond had rijden met het uiterlijk van een Tardis (Doctor Who, je weet wel…). De creatievere mensen onder ons gaan echter aan de slag om hun eigen designs te maken zodat de auto compleet uniek is. En je doet het voor een reden: je Drivatar.

Jouw Drivatar kijkt naar jouw racestijl en zal daarna een digitale versie van jou creëren om deze rond te laten rijden in de singleplayer van je vrienden en anderen op Xbox Live. Ben jij iemand die agressief reageert op de problemen op de weg? Dan zal jouw Drivatar dat ook doen. Ook in jouw singleplayer zul je de Drivatars van je vrienden tegen gaan komen, of van totaal onbekenden wanneer je geen Forza-vrienden hebt. Door deze digitale evenbeelden van andere spelers is de standaard AI compleet verdwenen. Tegenstanders rijden niet meer non-stop de perfecte lijn. Nee, ze maken fouten, vliegen uit de bocht en maken ongelukken. Elke race voelt hierdoor anders, spannender en intenser. En vooral realistischer. De Cloud, waar Microsoft zo graag over praat, doet hier goed zijn ding. Op momenten dat jij niet speelt maar je Drivatar actief is bij anderen in hun game, verdien jij credits. Deze kun je uiteraard weer in gaan zetten om een nieuwe auto te kopen, deze te voorzien van een nieuw uiterlijk en een betere Drivatar te maken.

Is alles aan Forza Motorsport 5 perfect? Nee, niet echt. Een groot probleem ligt in de hoeveelheid tracks die standaard in de game aanwezig zijn. Nieuwe toevoegingen zoals Bathurst en Spa zijn hoogtepunten maar het feit dat er maar veertien locaties zijn om op te racen kan ervoor zorgen dat je snel opnieuw op dezelfde wegen aan het rijden bent. Gelukkig zijn er sinds de originele launch van de game nieuwe tracks verschenen die stuk voor stuk gratis te spelen zijn. Daarnaast is het jammer dat Forza 5 geen dynamisch weersysteem mee heeft gekregen van de ontwikkelaar. Ik zou een race graag starten in een droge omgeving om het tijdens de race te zien gaan regenen. Hierdoor kan een race compleet veranderen, iets wat met de kracht van de Xbox One goed te doen is. Maar helaas, het is nog steeds niet aanwezig. Dit terwijl het een veel gevraagde feature is vanuit de fans sinds het eerste deel. Forza Horizon 2 gaat de eerste in de franchise zijn met deze functie. Hoeza.

Forza Motorsport 5 is een fantastische game om tegelijk met je Xbox One aan te schaffen. Het zal je behoorlijk wat uren gaan kosten om de auto’s te verzamelen en alle races met een gouden medaille te beëindigen. Dat er ook nog een online multiplayer aanwezig is en de functie om tijden van vrienden te verbeteren, kan ervoor zorgen dat je weken niet meer buiten gaat komen. De visueel overdonderende game kent haar schoonheidsfoutjes, maar deze zijn te vergeven wanneer het totaalpakket zo compleet voelt.

[review pros=”+ Visueel fantastisch
+ Commentaar door Top Gear
+ Drivatars” cons=”- (Te) weinig tracks
– Schade springt vreemd in beeld
– Wederom geen dynamisch weer” score=89]

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.