Forza Motorsport 7 Gamescom Preview

Forza Motorsport 7

PC Xbox One
9.2

Geweldig

7.1

User Avg

Forza Motorsport 7 Gamescom Preview

Forza Motorsport 7 Gamescom Preview

In de campagne rondom de Xbox One X gebruikt Microsoft de nieuwste telg in de Forza-serie maar al te graag om te tonen hoeveel kracht de console aan boord heeft. Wat de mogelijkheid is voor ontwikkelaars en hoeveel prachtige beelden er per seconde op het scherm getoverd kunnen worden. Onder dat alles is Forza Motorsport 7 ook nog eens een heerlijke game om te spelen.

Als ik terugkijk naar mijzelf, jaren geleden, kon je steevast op ‘Gran Turismo’ rekenen wanneer je vroeg wat mijn favoriete racegame was. Sinds de originele PlayStation was ik verslaafd aan deze titel. Sterker nog, bij de verkoop van mijn PlayStation 2, lang, lang geleden, heb ik besloten om de memorycard niet te verkopen. Puur omdat er een savegame op stond met een honderd procent voltooide Gran Turismo 3. Iets waar ik makkelijk vijfhonderd uur in heb moeten stoppen om te bereiken. En nog steeds ben ik trots op dat feit. Echter, na Gran Turismo 3 begon de serie me tegen te staan. Deel vier vond ik verschrikkelijk (het leek alsof je auto’s over de banen gleden) en de versies op de PlayStation 3 heb ik na enkele uren niet meer gestart. Inmiddels was mijn liefde dan ook verdwenen. Of, nouja, ik had een ander gevonden.

Op de Xbox 360 speelde ik wel eens een Forza, toch is het pas sinds de Xbox One dat de game niet meer van mijn harde schijf wil verdwijnen. Sterker nog, Forza Motorsport 5 was één van de games die ik bij launch meteen met de console kocht. Hoewel ik Forza Horizon 2 over heb geslagen heb ik Forza 6 en Horizon 3 gewoon in de collectie. Het racen in Forza is heerlijk, grafisch steeds indrukwekkend en weet vele, vele uren te eisen. Het is dan ook om die reden dat ik niet kon wachten om Forza 7 in actie te zien op de superieure Xbox One X. Want hoewel ik thuis een 4K TV heb staan, de Xbox One X in pre-order is en Forza 7 er ook echt gaat komen, wil ik toch wel eens zien hoe die game er nu écht uit ziet. Iets wat met de gemiddelde Youtube video natuurlijk niet helemaal overkomt.

Ik denk dat ik voor de gehele crew van GameParty die in Keulen aanwezig was spreek wanneer ik zeg dat Forza Motorsport 7 er echt ongelooflijk goed uit ziet. De opstap naar 4K vanaf de vorige in de serie is duidelijk merkbaar. Nooit eerder heb ik zulke strakke lijnen gezien in een racegame als in deze. Dit, plus het feit dat de game op een zeer stabiele zestig frames per seconde draait, zorgt ervoor dat deze native 4K game echt van de tv af spat. Als je een Xbox One X hebt en even wil laten zien wat het beestje kan, dan is dit de game om aan je vrienden te laten zien. Elk kleine detail oogt prachtig en is perfect uitgewerkt. De auto’s zien er beter uit dan ooit tevoren, maar ook de omgevingen zijn soms niet van het echt te onderscheiden. Zandstormen over de weg, reflecties in het glas, de hitte op het asfalt, overal is aan gedacht en zorgt ervoor dat je mond vaker dan eens wagenwijd open gaat staan. De mate waarop snelheid in beeld werd gebracht, met een trillende camera achter je wagen in plaats van een ‘stilstaande, vliegende camera’, zorgt ervoor dat de game je nog meer op gaat zuigen in zijn snelheid.

Natuurlijk, een game draait niet om z’n graphics, maar met de komst van de Xbox One X is het natuurlijk zaak om te kijken of het een nieuwe console aanschaf waardig is. Als Forza 7 enige indicatie is, is mijn antwoord volmondig ja. Natuurlijk kijk ik voorbij graphics, gameplay is belangrijker, maar wanneer we eerlijk zijn weten we dat Forza op dat gebied al jaren helemaal goed zit. Forza Motorsport, alsook Forza Horizon, wordt keer op keer geprezen wegens de manier waarop het racing naar de gamer brengt. Een game die ontstaan is uit pure liefde voor auto’s, wat ook te zien is tijdens het spelen. Qua wegligging, tracks en auto’s weet Forza keer op keer de speler lang bezig te houden. Wetende dat er nu meer dan 700 wagens beschikbaar zullen zijn en dat de tracks eindelijk veranderende weersomstandigheden zullen krijgen, zorgt ervoor dat ik eind dit jaar heel wat uren ga beleven in deze game.

Ja, het eerste dat opviel tijdens mijn sessie met Forza Motorsport 7 waren de graphics. Het was de eerste game die ik speelde op de Xbox One X. Dit is de game die je aan je vrienden laat zien op je prachtige 4K TV. Maar vergeet niet dat de game meer gaat zijn dan een grafisch paradepaardje. Onder de motorkap gaat de game je die typische Forza-ervaring geven waar gamers met een Xbox al jaren van houden. Deze franchise is niet meer af te remmen. Gelukkig maar.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.