Games waar we best even op willen wachten…

Games waar we best even op willen wachten…

Het is haast bizar. Denk je eens even in: in een hele korte periode hebben we Final Fantasy XV en The Last Guardian gekregen. Games die vele, vele jaren geleden aangekondigd zijn, maar dan nu eindelijk speelbaar zijn. De game die nu Final Fantasy XV heet, werd aangekondigd in het jaar dat de Xbox 360 verscheen! Wat The Last Guardian betreft weten we dat de game ooit in 2011 zou verschijnen voor de PlayStation 3. We hebben er lang op moeten wachten. Welke games zijn volgens ons dit wachten meer dan waard?

Wachten. Het is iets dat we allemaal doen, vaak tegen onze zin in. Wachten bij de dokter, terwijl je afspraak toch echt een kwartier geleden was. De trein van de NS die weer eens niet op komt dagen, of het afwachten van de release van die ene film. Het is nooit een heugelijk idee, maar het hoort bij het leven. Wanneer ontwikkelaars ons trailers laten zien van games, die daarna niet lijken te verschijnen, maken ze het ons soms wel heel lastig. De eerste trailer voor The Last Guardian? Stamt uit 2009. De eerste beelden van Final Fantasy XV, toen nog Final Fantasy Versus XIII getiteld? Meer dan zeven jaar terug ook. Of het games zijn geworden waar we graag op hebben gewacht lees je spoedig in onze reviews. Maar voor nu, welke games willen wij best in ontwikkeling zien, en er ook op wachten?

Duke Nukem
Het is misschien de originele grap qua wachten. Duke Nukem Forever kwam twaalf jaar na de aankondiging pas uit. De game verkeerde in een ontwikkelingshel, wisselde vaker van engine dan jij van schoenen en kreeg zelfs een compleet nieuwe ontwikkelaar. Wat er uit is gekomen? Een game die gigantisch tegenviel. Niet alleen omdat de game de hype niet waar kon maken (want na zoveel jaar toch die game nog brengen, dan moet het wel geweldig zijn, toch?), maar ook omdat het gewoon een slechte game was. En dat is jammer, want de Duke verdiende zoveel beter. Daarom wil ik best nog eens lang wachten op een volgende Duke, maar dit keer een game die het personage eer aan doet. En ik doel hier nu echt niet op de zoveelste rerelease van Duke Nukem 3D, die game kan ik inmiddels dromen. Nee, een compleet nieuw avontuur, dat oogt als een game van deze tijd, zonder de roots te vergeten. Tieten, actie, meer tieten en explosies, overgoten in heerlijk gameplay sausje? Graag! Gewoon een beetje zoals de originele trailer van de game liet zien.
Cross-platform brawler
Xbox is beter. Nee, iedereen weet dat Sony beter is met PlayStation. Maar Xbox One heeft dit. En PlayStation heeft dat! En wat doet de Wii dan? Of de Switch? Mijn console is beter dan die van jou. Het zijn gesprekken die al heel wat fora op het internet over hebben genomen. De console war weet ons al bezig te houden sinds Sega deed wat Nintendon’t. Maar echt een conclusie hebben we nooit kunnen trekken. Want welke console is nu beter? Natuurlijk, het blijft een speculatief en persoonlijk ding, maar zou het niet geweldig zijn wanneer Sony, Microsoft en Nintendo de krachten bundelen om samen een game te maken om dit voor eens en altijd te besluiten? Ik zie een Super Smash Bros.-achtige fighter voor me, maar dan gevuld met de personages uit de platform exclusieve games. Master Chief tegen Nathan Drake? Mario tegen Marcus Fenix? Kratos die zich een weg door Pikachu ramt? Ik zie het zitten en zou er jaren op willen wachten. Wanneer een cross-platform play functie in de game verwerkt kan worden, waardoor spelers daadwerkelijk online kunnen spelen tegen elkaar terwijl het niet uit maakt of je een PlayStation 4, Xbox One of Switch hebt, voorzie ik een gigantische hit. Ik wil het.

Star Wars: Rogue Squadron IV
Nee, de game is nooit in ontwikkeling geweest, maar het is wel tijd dat het gaat gebeuren. Met Rogue Squadron wist de Star Wars-licentie te tonen dat er best wel hele toffe games in het universum van ome Lucas gecreëerd konden worden. Met het vervolg, dat exclusief verscheen op de Gamecube (zo oud ja!), werden nieuwe technologieën gebruikt om een fantastische ervaring neer te zetten. De game oogde prachtig, klonk nog beter en speelde geweldig. Het vervolg, Rogue Squadron III: Rebel Strike introduceerde naast de standaard vliegmissies ook missies waarbij je uit de cockpit kon stappen. Hoewel ik dat persoonlijk een misser vond, is de potentie van deze serie nog steeds enorm. Dice laat nu met de Death Star en Scarif DLC voor Battlefront zien hoe geweldig dogfights in het Star Wars universum er uit kunnen zien, maar qua diepgang zijn deze missies niet te vergelijken met degene die Rogue Squadron ooit gaf. Daarom, nu de opmars van Star Wars weer op ieders netvlies ligt, is het tijd om deze franchise een reboot te geven. Met 32 X-Wings online jagen op 32 spelers in Tie-fighters? Een verhalende stand die zich afspeelt ten tijde van Rogue One of de originele trilogie? Inclusief de geluiden en graphics die we gewend zijn? Waarom is dit nog niet in ontwikkeling?!
De beloofde games die nooit kwamen
Ook zo benieuwd naar Half-Life 2, episode 3? Hoe het verhaal dat nog niet klaar was eindelijk tot een einde komt? En meteen door kunnen spelen met Half-Life 3? Dat zou best fantastisch zijn. Of wat te denken van die geweldige Aliens: Colonial Marines die de ontwikkelaar ons liet zien tijdens trailers en evenementen? Ook nooit verschenen. Ja, we kregen een blikje gepureerde Alien poep geperst op een disc met die titel, maar dat wat ze lieten zien kwam nooit. Loze beloftes, beloftes die nooit waargemaakt zijn. En herinner je je die trailer van Eight Days voor de PlayStation 3 nog? Wat zag dat er geweldig uit! En waar blijft die game waarvan Sony ons beelden liet zien ten tijde van de onthulling van de PlayStation 3? Die Getaway game. Waar is heel die franchise gebleven? Die ligt begraven naast Fable Legends, B.C., Silent Hills, Star Wars 1313, StarCraft Ghost, Rockstar’s Agent en Rainbow Six: Patriots…
Warcraft IV
Eigenlijk wachten we al gewoon heel lang op Warcraft IV. Omdat de eerste, tweede maar vooral de derde Warcraft zo fantastisch waren, hadden we de hoop een vierde te krijgen. Maar helaas, World of Warcraft werd zo populair dat Blizzard de tijd en de kracht niet meer had om Warcraft IV te creëren; iedereen moest aan WoW mee werken. Uitbreidingen, gigantische ondersteuning, het bekende verhaal. En het heeft ze ook goed gedaan: World of Warcraft gaat nu, twaalf jaar na de release, nog steeds sterk. Maar, aangezien Blizzard is gegroeid, was er wederom hoop dat Warcraft IV zou gaan verschijnen. Nu StarCraft II klaar is en Heroes of the Storm, Overwatch, Diablo III en Hearthstone verschenen zijn, moet er toch wel een team aan die Warcraft kunnen gaan werken. Toch, Blizzard?

Er zijn genoeg games waar we op willen wachten. Wanneer we weten dat die ene ‘droomgame’ alsnog gaat verschijnen, of wanneer zeker is dat de kwaliteit het wachten waard is, zijn gamers niet de meest verkeerde mensen. Wachten blijft vervelend, maar wanneer de game het waard is, valt het wel mee. Er zijn genoeg games te bedenken waar ik op wil wachten, dit was pas een fractie. De vraag is echter, welke games wil jij graag zien?

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.