Halo: een muzikale reis

Halo: een muzikale reis

Halo wordt geroemd om veel aspecten. Het enorme verhaal, dat verder gaat dan daar waar de games ons brengen, bijvoorbeeld. De diepgaande personages die via de vele boeken en comics een flinke laag persoonlijkheid hebben gekregen. Denk aan de gameplay zelf, daar waar de serie uiteraard groot mee is geworden. Maar ook de muziek mogen we hier niet laten ontbreken. Halo staat garant voor een sterke muzikale belevenis. Daarom kijken we naar de beste tracks die de franchise ons heeft gegeven.

10: Peril, Halo 2
Op nummer tien treffen we Peril aan, een track die te horen was in Halo 2. Uiteraard is het lied inmiddels vaker teruggekeerd, maar de roots liggen in het tweede avontuur van de Master Chief. Het is het nummer waar ik aan denk als ik de titel van de game hoor. Het klinkt anders dan al die andere tracks, het heeft een eigen geluid maar past toch op sublieme wijze in het grote geheel. Het is niet zo episch als andere liedjes op deze lijst, maar het brengt een juiste luchtigheid met zich mee. En dat is ook niet verkeerd.
9: Overture, Halo 3: ODST
Halo 3: ODST was een game als geen andere. Weg was de Master Chief. Weg was de kracht van de Spartan. Jij was een eenzame ODST in een donkere, verlaten stad. Je leven was in gevaar, je was eenzaam in een vijandig gebied. Regen druppelde naar beneden terwijl jij je staande probeerde te houden. Je had niet het schild van een MJOLNIR-armor, je had alleen je kennis en je wapen. De film noir-insteek van de game vond ook zijn weerslag in de muziek. Eenvoudig, eenzaam maar doeltreffend.
8: Axios, Halo: Forward Unto Dawn
Hoewel Halo: Forward Unto Dawn geen game is, wisten de filmmakers dat op het gebied van muziek Halo een eigen stijl heeft. Deze werd dan ook niet verloren. Toch kreeg de mini-serie een eigen geluid. De ontberingen van de soldaten in training tijdens een aanval door een nieuwe vijand werden op sterke wijze qua muziek naar de kijker gebracht. Axios voelde aan als een track die ervoor zorgde dat je klaar was om een aanval te doen, om offers te brengen en te kijken naar het grotere plaatje. Wat is één leven als je er meerdere door kunt redden?
7: Last of the Brave, Halo 3
Last of the Brave is geen lied dat origineel voor Halo 3 geschreven werd. In Halo: Combat Evolved was het lied al aanwezig als ‘Brothers in Arms’, later kreeg het in de Anniversary-versie van diezelfde game een remake in de vorm van ‘Bravery, Brotherhood’. Ook in de animatiefilms van Halo Legends was de track aanwezig. En hoewel de tracks hetzelfde klinken, is het toch de versie uit Halo 3 die met zijn orkestrale insteek net wat toffer is dan de andere. Het brengt een krachtige, militaire insteek waardoor je klaar bent om een grote groep soldaten te leiden op het slagveld.
6: Spirit of Fire, Halo Wars
Halo Wars was qua game op de Xbox 360 niet zo populair als de shooters in de franchise. De RTS-insteek leek niet bij iedere Halo-fan in goede aarde te vallen. Toch bracht de game een fantastisch verhaal met zich mee, was de actie intens en, niet geheel onbelangrijk, was de soundtrack van een hoog niveau. Het was voor het eerst dat niet Martin O’Donnell de soundtrack verzorgde. Omdat niet Bungie de game creëerde was het Stephen Rippy die de game van muziek voorzag. Uiteraard is de link met Halo snel te horen, zonder een eigen gezicht te verliezen. Wanneer ik dit nummer hoor denk ik nog steeds terug aan al die toffe gevechten die online hebben plaatsgevonden.
5: 117, Halo 4
Met Halo 4 bracht 343 Industries haar eerste eigen Halo-titel. Omdat Martin O’Donnell bij Bungie zat, was het Neil Davidge die de zware taak kreeg om de game te voorzien van een soundtrack. Met Halo 4 werd afgeweken van het voorgaande werk, waardoor ook Davidge een eigen insteek moest zoeken. Hoewel de soundtrack niet de beste is die de serie ons ooit bracht, zijn er liedjes te vinden die precies de juiste snaar weten te raken. De beste track is 117.
4: Tip of the Spear, Halo: Reach
Honderden soldaten, enkele Spartans. Veel Warthog’s, verschillende personen op een Mongoose. Ook in de lucht is het leger goed vertegenwoordigd. Klaar voor de komende slag. Vijandelijke Banshee’s in de verte. Een explosie. Met Tip of the Spear weet Martin O’Donnell je klaar te maken voor een gigantische slag. Het nummer dringt tot diep in je door. Jij bent die Spartan en jij gaat Reach redden. Bring it on!

https://www.youtube.com/watch?v=Sn84-U_6jE8

3: Never Forget, Halo 3
Het moment dat je Halo 3 start en het menu wat langer laat gaan, begint Never Forget te spelen. Een bijzonder krachtig nummer dat je klaar weet te maken voor de dramatische gebeurtenissen die gaan komen. Never Forget is geen vrolijk nummer, het is niet episch, het brengt geen grote schaal met zich mee zoals veel andere tracks op deze lijst. Het is klein, intiem en zeer persoonlijk. En o zo mooi.
2: Greatest Journey, Halo 3
Greatest Journey begint heerlijk rustig. Alsof je in een eenzaam stukje van de ruimte bent beland. Het gevoel wordt echter snel weggenomen wanneer Martin O’Donnell de bekende Halo Theme in gaat zetten. Het is dit themalied dat al sinds Halo: Combat Evolved bekendstaat als ‘het Halolied’ en bij veel fans prachtige momenten in het geheugen af laat spelen. De Halo Theme behoort dan ook tot de beste thema’s ter wereld. Het is om die reden dat op het gemiddelde game concert dit nummer steevast live gespeeld blijft worden. De versie uit Halo 2, met Steve Vai op zijn gitaar, mag niet ongenoemd blijven.

https://www.youtube.com/watch?v=VMkpET7Ffgs

1: Earth City, Halo 2
Natuurlijk had ik de Halo Theme op nummer één kunnen zetten. En misschien had deze daar ook wel gemoeten. Een tweede plek voor dat nummer is echter helemaal niet slecht. Het is namelijk Earth City, een liedje uit Halo 2, dat me nu, tien jaar na de release, nog steeds kippenvel kan geven. Earth City is het woord episch in audiovorm. Tijdens de track voel je de opbouw naar iets groots, iets machtigs. Het is dan ook tijdens het spelen van Halo 2 dat dit nummer tijdens een van de grootste actiemomenten ingezet wordt. Zet je speakers hard en luister het volledige nummer. Het is niet erg als de haren op je armen recht overeind gaan staan.
Het is goed mogelijk dat jouw favoriete track uit de Halo-franchise niet op deze lijst staat. Misschien vind jij dat ene lied uit Halo: Spartan Assault net bijzonder goed. Of is het dat ene moment uit Halo 3: ODST dat je nooit meer vergeet omdat de muziek zo’n indruk op je wist te maken. Halo bestaat uit krachtige muziek, ongeacht welke game je speelt. De muzikale ervaring is net zo intens als de visuele. En dat maakt van Halo keer op keer een sterk product.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.