Halo The Master Chief Collection Gamescom Preview

Halo The Master Chief Collection Gamescom Preview

Het is duidelijk, Halo is een franchise die veel heeft mogen betekenen voor de complete gaming-industrie. Het zorgde ervoor dat first-person shooters eindelijk echt goed te spelen waren met een controller (nee, Perfect Dark en Goldeneye waren niet zo sterk qua besturing als dat Halo: Combat Evolved was) en met Halo 2 definieerde ontwikkelaar Bungie wat het kon betekenen om online te spelen met je Xbox. Nu, haast tien jaar na diezelfde Halo 2, brengt 343 Industries de grootste fanservice die we ooit in de geschiedenis van de videogames hebben gezien.

Op één disc krijg je, wanneer het spel in november gaat verschijnen, Halo: Combat Evolved Anniversary, Halo 2: Anniversary, Halo 3, Halo 4, de beta van Halo 5 en de digitale miniserie Halo: Nightfall. Elke game draait op zestig frames per seconde met een resolutie van 1080p. Daarnaast krijgt Halo 2, voor het eerst, de Anniversary-behandeling. Grafisch is de game compleet opgepoetst met nieuwe graphics, is de muziek opnieuw geremastered, zijn de cutscenes compleet met de technieken van nu gemaakt en oogt de game als een spel van nu. Ook komen alle online multiplayer mappen die ooit in een Halo hebben gezeten terug. Dat zorgt voor meer dan honderd maps om op te spelen, waaronder zes compleet geremasterde uit Halo 2. De schijf barst van de content!

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Het is een briljante zet van Microsoft om deze collectie naar de Xbox One te brengen. Halo is de belangrijkste game op de console, maar op de Xbox One ontbreekt elk spoor. Natuurlijk, Spartan Assault is te downloaden, maar een volwaardig avontuur is dit niet te noemen. Niet alleen zullen spelers die eerdere games al hebben gespeeld nog eens aan de slag willen met de vier delen (en om te zien hoe Halo 2 er nu uit ziet), ook is het voor nieuwe spelers de perfecte mogelijkheid om het verhaal van de Master Chief te leren en te begrijpen voordat volgend jaar Halo 5: Guardians verschijnt. Daarnaast is het voor het eerst dat al deze games op één platform te spelen zijn. Je hebt de complete serie meteen in handen. Oké, ODST en Reach missen, maar daarin was de Master Chief dan ook niet het hoofdonderwerp.

343 Industries zet alles op alles om van Halo de ‘Star Wars van de videogames’ te maken. Het verhaal gaat steeds dieper, het universum blijft groeien en de boeken, comics en films vullen de gaten aan. Om een perfecte inleiding te zijn voor Halo 5, heeft de studio er dan ook voor gekozen om extra verhalende filmpjes aan The Master Chief Collection toe te voegen. Dit zodat de games nog beter aan elkaar aansluiten, het einde van Halo 4 naadloos verloopt in het begin van Halo 5 en je uiteindelijk één lange Halo-ervaring gaat ervaren. Ik kan niet anders dan het toejuichen.

Hoewel 343 Industries vooral Halo 2 Anniverary laat zien (logisch ook, die game is grafisch compleet vernieuwd), hoeven we volgens de ontwikkelaar niet te vrezen dat Halo 3 (die geen grafische vernieuwing krijgt) er ineens lelijk uit gaat zien. Omdat de game nu op zestig frames per seconde loopt en de resolutie hoger ligt, komen details naar voren die eerder niet te zien waren. Licht valt mooier binnen, texturen komen beter tot leven en de wereld lijkt meer te leven. Het overzetten naar deze technische grens zou Halo 3 en Halo 4 (wat sowieso al een hele mooie game was op de Xbox 360) flink goed doen.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Interessant is dat vanaf het begin meteen alles open is. Je kunt spelen wat je zelf wilt. Elk level van de vier games kan meteen gestart worden. Beginnen bij het vierde level van Halo 3? Je gaat je gang! Toch beginnen bij het eerste level van Halo? Gewoon doen! Daarnaast geeft het de mogelijkheid om speciale playlists aan te maken in de campagnes van de games. Ben je een groot fan van de voertuigen in het spel (wie is er nu geen fan van de Warthog?!)? Dan is het mogelijk om een playlist te starten waardoor je alle levels uit de diverse games waarin voertuigen centraal staan achter elkaar kunt spelen. Zo zijn er meer opties om jou precies die Halo-ervaring te geven die je zelf zou willen op dat moment. En uiteraard kun je tijdens het spelen van Halo 2 Anniversary met een druk op de knop terugschakelen naar de graphics uit 2004. Hulde.

Toch, voor de mensen die het verhaal wel kennen en gewoon lekker online willen knallen, weet The Master Chief Collection ook voldoende content te bieden. Ik gaf al aan dat er meer dan honderd maps zijn om op te spelen. Meer. Dan. Honderd. Maps. Elke map uit voorgaande Halo’s is aanwezig, inclusief de arena’s die exclusief aanwezig waren op de PC. Elke map loopt op zijn originele engine. Dit zorgt ervoor dat je Halo: Combat Evolved maps speelt op de engine van die game. Halo 2 maps draaien op de Halo 2-engine. Enzovoorts. Het brengt de eerste Halo dan ook voor het eerst in zijn volle glorie naar Xbox Live. Nooit eerder was deze game via het netwerk van Microsoft te spelen.

Ook interessant is het gegeven dat hier ook de diverse maps door elkaar kunnen worden gezet in diverse playlists. Zo is het mogelijk om een potje Slayer te spelen op een map uit Halo 3, om daarna in Halo 2 door te gaan, gevolgd door Halo 4. Er is een universele manier van het stijgen in level doorheen de verschillende games. Waar je in Halo 2 het systeem had dat je steeg in rang bij een goede pot, maar daalde na verlies terwijl Halo 4 je alleen liet stijgen, zijn deze systemen compleet vervangen door een nieuw dat alle games in zich heeft zitten. Het is dus niet erg als je Halo 4 nooit online speelt, je blijft stijgen in rang.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Tijdens de Gamescom werd Sanctuary aangekondigd als één van de zes maps die de volledige Anniversary behandeling hebben gekregen. Uiteraard was het ook mogelijk om op deze map te spelen met een ouderwets potje Slayer. Vier tegen vier. Snel viel op dat deze vernieuwde Halo 2 enorm strak loopt op de beloofde zestig frames per seconden. De beelden zijn grafisch zeer netjes (met een prachtig vergezicht wat je echt moet zie ), zonder dat het Halo 2 gevoel verdwenen gaat. En dat is precies hoe de echte fan het wil hebben.

Hoewel we nog niet echt veel van The Master Chief Collection konden zien op de Gamescom, weten we dat je voor de prijs van één game niet vaak zoveel content krijgt als dat dit spel je gaat geven. De vier Master Chief Halo-games, de beta voor Halo 5: Guardians en Halo: Nightfall wachten op je wanneer het spel in november jouw Xbox One in schuift. Hoewel het misschien nog geen echt nieuwe Halo is, konden we geen beter warmhoudertje verzinnen totdat de saga van de Chief in Halo 5: Guardians verder gaat. En die vierduizend achievementpunten die te halen zijn zorgen ervoor dat we nog meer tijd met The Master Chief Collection bezig gaan zijn. Is het al november?

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.