Het beste van 2017: nummers 7 t/m 5

Het beste van 2017: nummers 7 t/m 5

De discussies liepen op. Want wat waren nu de beste games van het jaar? Gisteren las je al dat nummer acht tot en met tien stuk voor stuk gave games waren. Gave games, maar niet goed genoeg. Want 2017 was een geweldig jaar. Met meer fantastische games dan we hadden durven hopen. Snel verder met de nummers zeven tot en met vijf van dit jaar…


Waar we tien jaar geleden onze buik propvol hadden van alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft, kunnen we er tegenwoordig geen genoeg meer van krijgen. Battlefield dook al terug in het verleden in de vorm van Battlefield 1 en ook de Call of Duty speelde zich voor het eerst sinds jaren weer af in de roerige jaren ’40 van de vorige eeuw. Echter blijft er wat ons betreft toch één heer en meester op dat gebied. B.J. Blazkowicz. Wolfenstein was vanaf het allereerste begin al een toffe game, maar de meest recente games spannen vooral op verhalend gebied toch wel de kroon. Het ene onderdeel van de fictieve geschiedenis is nog bizarder dan het andere, wat het verloop van de games rete-interessant maakt. Wolfenstein 2: The New Colossus gaat hier nóg verder in dan zijn voorganger. Het feit dat het verhalende element gecombineerd wordt met snelle gameplay, moddervette wapens en prachtig artdesign maakt van deze sequel een topper die moet behoren tot de must-play list van iedere gamer. Ja, het is grof en hard. Ja, een van de grootste, vreselijkste gebeurtenissen in de recente geschiedenis wordt vol op de hak genomen. Maar de kwaliteit van deze game… Het maakt het ’t allemaal waard.
– Harmen Bootsma


De eerste Destiny was voor velen niet de game die ze hadden verwacht. De campaign was niet tot nauwelijks interessant te noemen en het doelloos grinden was niet waar menig gamer op zat te wachten. Na de vele uitbreidingen is de game meer geworden wat het zou moeten zijn, maar dit was voor veel gamers te laat en deze waren al afgehaakt. Destiny 2 moest de game worden waarin alles werd goedgemaakt, en dat heeft Bungie ook gedaan. De gameplay stond al als een huis en doet dat nog steeds. Het afschieten van de Cabal voelt nog steeds heerlijk en daarbij is de campaign zowaar erg leuk te noemen. Het verhaal is veel interessanter en er is veel meer te doen dan in het vorige deel. Ook naast het verhaal is er genoeg te doen, wat ervoor zorgt dat de game veel langer leuk blijft. Verder is de soundtrack van de game één van de beste die ik dit jaar hebben mogen horen en deze komt daarom regelmatig in mijn eigen afspeellijst voorbij. De multiplayer van de game staat als een huis en is verder verbeterd door kleinere potjes waar veel meer actie is te vinden. Destiny 2 is voor mij dan ook de game die ik ook het komende jaar nog regelmatig online zal blijven spelen.
– Daan Thissen


Het was een prachtig jaar voor gamers met een race-hart. Een nieuwe Gran Turismo, een nieuwe Need for Speed, een nieuwe DiRT en een nieuwe Formule 1. Allemaal top-titels die de GameParty top 10 allemaal net niet gehaald hebben. De race-game die het dit jaar wel gehaald heeft is Forza Motorsport 7. En dat is zeker niet onterecht. Vooral als je op de Xbox One X speelt ziet de game er werkelijk waar fantastisch uit. Nog nooit was een race game zo mooi. Maar er is natuurlijk nog veel meer dan alleen maar mooie graphics. Zo zaten er nog nooit zo veel auto’s in een Forza Motorsport-game. De meeste Ferrari’s die je ooit in een game zult vinden zitten in Forza 7. Er zijn ontzettend veel circuits om op te racen. Er is een bijzonder uitgebreide carriere-mode. Natuurlijk valt er online ook nog een hele hoop te beleven. En Forza zou Forza niet zijn als het ook nog eens fantastisch racete. Mocht je maar enigszins geïnteresseerd zijn in racen, dan moet je Forza Motorsport 7 simpelweg in huis halen.
– Robin Link

En daarmee zien we dat het helemaal niet slecht is om een vervolg te zijn. Want wanneer je goed doet, belonen we dat. En hoewel de games hierboven ons vele uren hebben weten te vermaken, zijn er toch nog steeds titels beter dan dat. Jawel, 2017 wist ons meer te bieden. Kom morgen vooral even terug…

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.