Hoe Microsoft kwam, zag en liet zien hoe het moest #E32018

Hoe Microsoft kwam, zag en liet zien hoe het moest #E32018

Microsoft trok haar eigen plan en besloot E3 2018 anders te doen dan voorheen. In ‘The Microsoft Theater’, wat naast de LA Convention Center staat, hield de gigant haar persconferentie. In het gebouw zijn voor de rest van de week ook de nieuwe games te spelen. Dit zodat er meer ruimte is voor de games dan op de beursvloer zelf mogelijk was. Met deze plannen wist Microsoft ons van te voren flink warm te maken. Maar wisten ze het waar te maken?Wanneer je al wat langer op GameParty komt, weet je dat ik een grote liefhebber van het Xbox-platform ben. Sterker nog, ik heb twee Xbox One’s in huis staan, mijn Xbox 360 is nog steeds aangesloten en ook de originele Xbox is nog aanwezig. Waar ik tijdens vorige generaties steeds alle consoles wilde hebben, is deze generatie puur de Xbox aanwezig. Maar ook ik, als groot fan, zie dat Microsoft meer games nodig heeft.Qua hardware is de Xbox One X de beste console die je kunt kopen, Xbox Live is nog steeds een superieure dienst ten opzichte van PlayStation Plus. Maar op het gebied van games weet Sony het Microsoft deze generatie moeilijk te maken. Daarom moest deze E3 de E3 worden voor Microsoft waarin de uitgever liet zien aan de gamer dat hij of zij slim is geweest om die 4K TV en Xbox One X te kopen.

Microsoft wist het waar te maken.

Wanneer de show begint met de aankondiging van een nieuwe Halo, dan weet je dat Microsoft wat van plan is. Meer dan een trailer zagen we niet van Halo: Infinte, maar het feit dat de game een nieuwe engine heeft en er prachtig uitziet, belooft veel goede dingen. Dat daarna nog meer moois getoond werd met Ori and the Will of the Wisps liet de Xbox-gamer in mij heel blij doen juichen. Wat een sterke opening. Sakiro: Shadows Die Twice is totaal niet mijn kopje thee, maar de eerste beelden van Fallout 76 zagen er meteen weer heerlijk uit. Toch kreeg ik bij het zien van de trailer van The Awesome Adventures of Captain Spirit meer zin in die game, aangezien deze niet alleen gratis is en op 26 juni al verschijnt, maar vooral omdat het een spin-off is van Life is Strange! Maar Microsoft gaf geen gas terug. Sterker nog, er werd alleen maar olie op het vuur gegooid.
Want hoe noem je anders een opeenvolging van toffe trailers van Crackdown 3, Nier Automata, Metro: Exodus en Kingdom Hearts III? Mijn god, wat zag Kingdom Hearts III er geweldig uit. De wereld uit Frozen deed me spontaan ‘Let it Go’ doen zingen! De nieuwe content van Sea of Thieves gaat ervoor zorgen dat ik terug ga komen naar het spel en de trailer van Battlefield V ziet er oogstrelend uit. Toch deed dit alles af aan de aankondiging van Forza Horizon 4. Er gingen al heel lang geruchten rondom deze titel, maar de aankondiging is eindelijk daar. Waar we dachten dat we naar Tokio gingen, blijkt de game zich af te spelen in het oude Engeland. Interessant is dat seizoenen de wereld doen veranderen. Een groot meer is ontoegankelijk in de zomer, maar als deze bevroren is in de winter race je er zo overheen. Coöperatieve speelmanieren zijn makkelijker dan ooit te starten. De game draait volledig in 4K op zestig frames per seconde. Ik wil het.

Microsoft heeft aangegeven meer op first party-games te gaan focussen. En hier hebben ze verschillende oplossingen voor. Een daarvan is het openen van een compleet nieuwe studio, waarbij ze op zoek zijn gegaan naar mensen met talent. The Initiative, zoals de studio heet, is te vinden in Santa Monica, maar we weten nog niet wat de studio gaat maken. Daar is ‘ie te nieuw voor. Een tweede oplossing is het verkrijgen van studio’s. Microsoft was dan ook trots om te vermelden dat Undead Labs, Playground Games, Ninja Theory en Compulsion Games nu van Microsoft zijn. Zij zullen onder Microsoft Studios hun volgende games allen exclusief op Microsoft platformen uit gaan brengen. Het is duidelijk, de jacht op Sony is geopend.

https://www.youtube.com/watch?v=VmQNo8xtcAg

Enkele games later zagen we de eerste beelden van The Division 2, welke qua omgeving heel anders oogt dan het eerste deel. Ook zagen de nieuwe beelden van Shadow of the Tomb Raider er meer dan fantastisch uit. Session deed me even doen hopen dat we Skate 4 aan het bekijken waren. Wat Black Desert gaat doen vraag ik me af. Een MMORPG gaat het worden. Tof. Mijn hart ging echter sneller pompen bij de aankondiging van Devil May Cry 5. Wat oogt die game snel! En Microsoft gaf wederom geen gas terug, DMC werd opgevolgd door Cuphead: The Delicious Last Course, DLC voor de meer dan briljante game met nieuwe levels en een nieuw personage! Snel door naar Tunic, waar ik weinig over kan zeggen en recht naar Jump Force. Een game met een rare titel, maar waarin de personages uit Naruto hard op de vuist gaan met die uit Dragon Ball Z. Mocht je Game Pass-member zijn, dan kun je trouwens nu meteen aan de slag met The Elder Scrolls Online, Fallout 4 en The Division. Ook niet verkeerd.

Maar er was meer. Zo kwam Dying Light 2 tevoorschijn en toonde heel indrukwekkende beelden waarbij jouw keuzes niet alleen het verhaal beïnvloeden, maar de gehele wereld om je heen. Interessant en diep. En jawel, na jaren van teasen is het moment dan eindelijk daar. De Battletoads keren terug!, waar en wanneer, ik heb geen idee. Maar ze komen terug! Net zoals Just Cause met een vierde deel komt. Was al uitgelekt, maar een bevestiging is tof. Toffer was echter het blokje Gears of War. Niet één, niet twee maar drie Gears-titels werden vlot aangekondigd. Gears Pop! is een samenwerking met Funko en moet een grappige game worden voor iOS en Android terwijl Gears Tactics een Turn Based Strategy-titel moet worden. Maar fuck dat, je was ze al vergeten toen de trailer van Gears 5 begon. Die. Graphics. Zijn. Niet. Normaal. Geef het me nu! Microsoft sloot af met een funky trailer van Cyberpunk 2077. Mijn god, nog zo’n knaller.
Microsoft kwam, zag en overwon. Microsoft snapt wat we willen en liet dat zien. Hoewel Fable niet getoond is (maar stiekem gewoon in ontwikkeling is) en een Sunset Overdrive 2 niet genoemd werd, was dit misschien wel de beste conferentie die de studio ooit gegeven heeft. Wauw. Ik moet gewoon even bij gaan komen. Vijftig games, achttien nieuwe en vijftien exclusieve titels. Microsoft, in Phil we trust.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.