Up2Date, 6 oktober 2013

Up2Date, 6 oktober 2013

Je hebt van die weken waarin er niks gebeurt op gaming-gebied en je hebt van die weken waarin je overspoeld wordt door de hoeveelheid nieuws die de wereld der games voortbrengt. Afgelopen week viel onder de laatste categorie, maar gelukkig zijn wij er voor je om het belangrijkste eruit te filteren en voor je op een rijtje te zetten. Welkom bij een kakelverse Up2Date!

GTA Online!
Te beginnen met datgene waar veel gamers het meest naar uitkeken na de launch van GTA V: het beschikbaar komen van de online multiplayermode GTA Online. Vijfhonderd nieuwe missies, eigenlijk een complete extra game naast de singleplayer. Van tevoren was Rockstar al druk bezig met het toevoegen van servers zodat de launch zo soepel mogelijk zou verlopen, maar desondanks liep de boel de eerste uren (eigenlijk de eerste dag) nog verre van ideaal. Veel gamers konden niet eens een missie gestart krijgen en er kwam ook nog eens bij dat door een bug de singleplayer onspeelbaar werd. Inmiddels is er gelukkig een patch beschikbaar en kunnen de servers het aantal online spelers weer een beetje bijbenen, maar een vlekkeloze launch is het helaas niet geworden…
Komt Half-Life 3 eraan?
Eigenlijk wachten we nog steeds op Half-Life 2 Episode 3, al is het maar de vraag of die ooit nog gaat komen. Het zou zomaar kunnen dat Valve zich momenteel focust op een geheel nieuw deel in de Half-Life franchise. De ontwikkelaar heeft namelijk een trademark voor Half-Life 3 aangevraagd. Nou hoeft dit niet perse te betekenen dat de game daadwerkelijk in ontwikkeling is, maar met de komst van SteamOS en de Steam Box waar momenteel steeds meer over naar buiten komt zou het in ieder geval geen slecht moment zijn om een derde Half-Life uit te brengen. Door die game exclusief voor het eigen platform te houden zou al een flink aantal gamers getriggerd worden om SteamOS te gaan gebruiken.

Wii-productie wordt stopgezet
De Wii U heeft Nintendo nog niet het gehoopte succes gebracht – laat staan dat de console in de buurt komt van de populariteit van zijn voorganger. De Japanse gamegigant lijkt in ieder geval toch alles in te zetten op de Wii U en de originele Wii los te laten, want de productie van de console in Japan wordt stopgezet. Of dat betekent dat er helemaal geen Wii’s meer gemaakt gaan worden is ons niet helemaal duidelijk, maar voor de Japanse markt lijkt het in ieder geval over en uit. De console zal daar langzaam uit de schappen verdwijnen, of het ook gevolgen heeft voor ons in Europa zullen we vanzelf merken. In ieder geval luidt dit het einde in van het succesvolle Wii-tijdperk van Nintendo. Laten we hopen voor ze dat met een lading nieuwe games de Wii U-verkoop snel een beetje aan gaat trekken.

Destiny krijgt een beta
Goed nieuws voor de fans van het nieuwe project van Bungie: iedereen die Destiny pre-ordert bij een van de deelnemende retailers krijgt al in ‘een vroeg stadium’ toegang tot de beta van de game. Begin 2014 moet de testversie beschikbaar zijn op PlayStation 3 en 4 alsook op Xbox 360 en Xbox One. De beta moet ‘een veelzijdige selectie aan actie en activiteiten’ gaan bieden, al weten we nog niet helemaal wat daarmee bedoeld wordt. Om het nieuws te vieren bracht Bungie gelijk een nieuwe trailer van Destiny uit waarin we kunnen zien dat er ook op in ieder geval één maan gespeeld zal kunnen worden. Ook zijn ‘The Hive’ onthuld, een van de vier vijandelijke rassen waartegen je het op moet gaan nemen. Wij kunnen in ieder geval niet wachten!
Tweede levering PlayStation 4 al een week na launch?
De eerste levering PlayStation 4-consoles is in Nederland al een paar maanden volledig uitverkocht en de reserveringen voor de tweede levering staan wagenwijd open. Het probleem is alleen dat Sony nog niet heeft aangegeven wanneer ze met die tweede levering op de proppen komt. In het Verenigd Koninkrijk krijgen gamers die voor die tweede levering gereserveerd hebben hun console in ieder geval voor kerst, zo is hen beloofd door Sony. Nu is opnieuw door iemand van Sony UK interessante informatie naar buiten gebracht: de tweede levering consoles zou al een week na de eerste naar de winkels verscheept worden. Voor welke regio’s die uitspraak geldt werd er helaas niet bijgezegd, dat wordt dus duimendraaien…

Tom Clancy is niet meer…
Auteur Tom Clancy is op 66-jarige leeftijd overleden. Clancy stierf in een ziekenhuis, de doodsoorzaak is niet bekendgemaakt. Bij gamers is hij natuurlijk bekend van de vele games die zijn naam droegen. Splinter Cell, Rainbow Six en ook het aankomende The Division. Sommige gamescenario’s waren gebaseerd op door Clancy geschreven boeken, ook werkte hij samen met game ontwikkelaars om puur voor een game een scenario te schrijven. In 1996 richtte hij een eigen studio op die games maakte, die later overgenomen werd door Ubisoft. Hoe veel verhalen Clancy nog op de plank had liggen is ons niet bekend, we hopen in ieder geval dat er nog voldoende materiaal beschikbaar is om zijn geest in nog veel games door te laten leven. We wensen de nabestaanden veel sterkte toe.

Dat was ‘em alweer, ons wekelijkse overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen week. Je kunt met een gerust hart de nieuwe week weer in! Volgende week zijn we uiteraard weer bij je terug met een nieuwe Up2Date!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.