Ieder jaar weer dezelfde sportgame? Echt niet!

Ieder jaar weer dezelfde sportgame? Echt niet!

Je kunt er de klok op gelijk zetten. Er zijn gewoon bepaalde series waar ieder jaar opnieuw weer een nieuwe game van verschijnt. Zo is daar natuurlijk Call of Duty. Ook Just Dance is een serie waar elk jaar weer een nieuwe game van verschijnt. Maar voornamelijk ‘de sportgame’ is natuurlijk een categorie waar elk jaar opnieuw weer een nieuwe game van verschijnt. En elk jaar opnieuw kopen ontzettend veel mensen weer een nieuwe game. Ik hoor zelf ook bij die categorie. Voornamelijk mijn stapel aan FIFA-games is toch ondertussen wel heel erg indrukwekkend. Maar waarom koop ik elke keer toch weer die games?

Voor de verzameling hoef ik het in ieder geval niet te doen. Laatst zag ik op Twitter iemand voorbij komen die 20 exemplaren van FIFA 15 had gekocht voor een euro per stuk. ‘Gewoon, leuk om te hebben’, was zijn reden voor deze gestoorde aankoop. Ik word in ieder geval niet vrolijk van het kijken naar een stapeltje games. Ook het verkopen van een oude FIFA levert je vrij weinig geld op. Na de release van een nieuwe FIFA gaat iedereen natuurlijk zijn of haar oude exemplaar aanbieden. Toen ik enkele weken na de release van FIFA 17 mijn exemplaar van FIFA 16 probeerde in te leveren bij een niet nader te noemen winkel, werd ik haast uitgelachen door de medewerker in de winkel. Hij kon mij maar liefst 20 cent geven aan winkeltegoed voor deze game. Voor de verzameling hoef je het dus niet te doen. Misschien dat de games over een aantal jaren wel een hoop geld waard gaan worden?
Nu ben ik zelf ook een ontzettende sport-fan en hecht ik veel waarde aan authenticiteit en juiste licenties. Zelf word ik altijd een beetje kriebelig van de licentieproblemen van Pro Evolution Soccer. Ik wil realisme, en dan heb ik toch niet helemaal als ik met Manchester Red tegen London Blue speel. Gelukkig zijn daar de afgelopen jaren wel wat oplossingen voor gekomen. Pro Evolution Soccer heeft de licenties beter op orde gekregen. Bovendien kun je op de PS4 nu bijzonder eenvoudig bestanden importeren die je van internet gedownload hebt. Met dank aan een actieve community speel je ineens toch met Manchester United en Chelsea. Maar goed, die licenties dus. Ik koop de nieuwe FIFA of NBA ook omdat ik graag met de juiste teams en spelers wil spelen. Zo’n sport-nerd ben ik nou ook wel weer.

Ik heb het al eerder gezegd in mijn preview van de nieuwe PES, maar ik heb altijd een beetje een hekel aan de marketingtermen die ontwikkelaars van sportgames er te pas en te onpas uit gooien. Een nieuw dynamisch middenveld en een slimmer passingsysteem, ik geloof het allemaal wel. Elk jaar verzint de marketingafdeling wel van die termen en elk jaar boeit het me geen reet. Toch moet ik wel eerlijk toegeven dat door de jaren heen games een positieve ontwikkling in de gameplay kunnen doormaken. PES was jarenlang koning footie, terwijl FIFA aan het sukkelen was. Daarna waren de rollen omgedraaid. De laatste jaren lijken de beide games in ieder geval weer een beetje aan elkaar gewaagd. Pro Evolution Soccer is de laatste jaren echt een heel stuk beter geworden in ieder geval. Bovendien is er niet alleen een ontwikkeling in de gameplay, ook op grafisch gebied maken de games natuurlijk flinke stappen. Vooral FIFA lijkt daar dit jaar een handje van te hebben. Vorig jaar stapte EA Sports al over op de Frostbite engine. Het zag er in FIFA 17 al mooi uit, maar met FIFA 18 lijkt EA echt het beste uit de engine te gaan halen. Zo’n grafische update is zeker een reden om de game te gaan halen.
Een andere trend in de sportgames: een verhalende mode. 2K Games durfde het enkele jaren geleden voor het eerst aan met de NBA 2K-serie. Zij haalden onder meer Spike Lee (bekend van Malcom X) binnen om een verhaal te schrijven voor de carriere-mode van de game. EA nam vorig jaar ook de sprong in het diepe met The Journey. Dit was een verhalende mode rondom een fictieve speler. Blijkbaar een succes, want dit jaar heeft ook Madden een verhalende mode. Alex Hunter keert op zijn beurt ook weer terug naar FIFA. Voor dat soort nieuwe modes koop je tegenwoordig ook een sportgame. Ook de nieuew online-modes zijn vaak een reden om een nieuwe FIFA of NBA 2K te kopen. En als die nieuwe modes je niet boeien, dan is er nog altijd de groepsdruk. Haast iedere gamer in mijn vriendengroep lijkt elk jaar de nieuwe FIFA te kopen. Dan moet je haast wel mee, want anders heb je geen vrienden meer om online mee te spelen.

Als je geen fan bent van sport(games) is dit misschien een gek artikel voor je. Dan heb je waarschijnlijk niet kunnen overtuigen. Maar nu het ‘sportgame-seizoen’ er echt aan zit te komen, merk ik bij mezelf dat het toch weer begint te kriebelen. De nieuwe NBA en FIFA ga ik in ieder geval echt wel weer in huis halen. Zoals ik dat elk jaar weer doe. Elk jaar toch weer een flink bedrag aan sportgames. Toch vind ik het het waard!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.