Ik speel nog steeds… Call of Duty: WW2!

Call of Duty: WWII

PC PlayStation 4 Xbox One
8.2

Sterk

7.9

User Avg

Ik speel nog steeds… Call of Duty: WW2!

Ik speel nog steeds… Call of Duty: WW2!

Jaren en jaren achter elkaar was ik een trouwe Call of Duty-fan. Iedere release opnieuw stond ik weer ’s nachts in de rij bij de lokale gameboer om het nieuwste deel in de franchise te kopen, maar op een gegeven moment was het ineens klaar. Ik was de moderne oorlogvoering zat. Het liefst wilde ik weer eens een Call of Duty die zich afspeelde in de Tweede Wereldoorlog, maar mijn gebeden werden niet verhoord. Tot afgelopen jaar. Ironisch genoeg stond ik toen wéér niet in de rij ’s nachts. Sterker nog, ik heb heel die game niet gekocht. Tot afgelopen week. Ik speel nog steeds (of eigenlijk voor het eerst dus) Call of Duty: WW2!

Met de hoeveelheid nieuwe games die tegenwoordig aan de lopende band verschijnt, was ik Call of Duty: WW2 stiekem een beetje vergeten. Ten tijde van de release had ik wel het idee om de game later eens op te pikken, maar dat idee was eigenlijk al helemaal naar de achtergrond gezakt. De trigger die me toch tot aanschaf over heeft doen gaan kwam toen ik onverwacht op bezoek ging bij een goede vriend van me. Toen ik kwam aanwaaien zat ‘ie online Call of Duty: WW2 te spelen. Of ik zin had om een potje mee te doen. Sure thing. En het was tof. Volgens mij hebben we twee uur zitten spelen, toen kregen we onbedwingbare dorst.
Het gaf me een opfrisser: dit was de game die ik een half jaar geleden niet per se op dat moment had willen spelen, maar die desondanks wel enorm tof is. Grafisch had ik er eigenlijk helemaal geen hoge verwachtingen van, maar dit spel ziet me er toch een partijtje goed uit. En dan speel ik nog op een gewone Xbox One, nog niet eens 4K dus. Geen kartelrandjes, soepele animaties, oude en vertrouwde Call of Duty-hectiek. De Tweede Wereldoorlog komt nóg weer een stuk rauwer over en meer binnen dan voor het laatst op de vorige generatie consoles het geval was.

Hoewel ik een sucker voor sfeer ben en met name op dat gebied zin had in een ouderwetse WO2-CoD, blijkt dat ontwikkelaar Sledgehammer op meer manieren terug is gegaan naar het klassieke verleden van de franchise. Uiteraard is het niet meer mogelijk om moderne fratsen zoals hittezoekende kogels en dergelijke van stal te halen, daarnaast is het ook weer even opnieuw wennen aan dat je health niet automatisch regenereert. Health packs zijn net als ‘vroeger’ verspreid over de levels waarin je speelt te vinden, maar er is wel een kleine knipoog naar het automatisch regenererende heden gemaakt. Eens in de zoveel tijd kan je namelijk van een van je squadmaten healthpacks en munitie krijgen.
Inmiddels heb anderhalf level van de singleplayer doorlopen en een paar multiplayermatches gedaan, en eerlijk is eerlijk: dit is Call of Duty hoe Call of Duty wat mij betreft moet zijn. Natuurlijk ben ik relatief van de oude stempel als iemand die de eerste CoD’s helemaal kapot heeft gespeeld, maar ik mis het tempo en de bijna eindeloze upgrade-mogelijkheden uit de moderne games absoluut niet. Gewoon rauwe, pure oorlogsvoering en online elkaar het leven zuur maken met echte wapens. Ik kan vanuit Activision wel begrijpen dat dit (vooralsnog) een eenmalige terugkeer naar dit thema is, maar de honger van puristen als mijzelf is wel weer even gestild. Zo uitgemolken als de Tweede Wereldoorlog een aantal jaren geleden was als thema voor games, is ook absoluut niet nodig. Er moet gewoon eens in de zoveel tijd een game zijn die weer met de modernste technieken gemaakt wordt en zodoende nieuwe dimensies kan geven aan het vreselijke, maar fascinerende verhaal van de Tweede Wereldoorlog.

Met een prijsje van twintig euro (tweedehands games rocken, laten we hopen dat fysieke games nog even blijven!) ben ik dan ook enorm blij met deze game. Een trip down memory lane met een hedendaags sausje. Je zou bijna een parallel kunnen trekken met remasters en heruitgaven, maar dit is toch wel andere (lees: betere) koek. Met Battlefield V op komst, die zich ook afspeelt in de Tweede Wereldoorlog, hebben de liefhebbers van het genre ook dit jaar weer iets om hun hart bij op te halen. Met een andere franchise en dus ook ontwikkelaar aan het roer is het altijd goed om te zien wat voor richting op die manier wordt op gegaan. Waar ik nu nog heel erg benieuwd naar ben, is of we in de (nabije) toekomst een battle royale-titel met WO2 als thema gaan zien. Zouden modern en historisch op die manier een goede aanvulling op elkaar kunnen zijn? Ik zou er graag achter komen. Tot die tijd start ik nog lekker een paar potjes CoD: WW2 op!

Hardcore casual gamer en graphicshoer. Hartje racing/action/adventure met een voorliefde voor sfeer. Schrijft niet alleen zelf, maar eindredacteert ook stukjes van anderen. Daarnaast groot consument van films, series en chocolade(rozijnen).