Verslag E3 2014 persconferentie Microsoft

Verslag E3 2014 persconferentie Microsoft

Microsoft opende de E3 gisteren met hun persconferentie. Haast als een traditie begint de week vol games met deze show. Met Phil Spencer aan het hoofd werd ons beloofd dat de show puur en alleen om games zou gaan draaien. Spencer hield zijn woord.

Na een korte introductie toonde Spencer een knaller van een opening. Een gameplay-demo van Call of Duty: Advanced Warfare. Nu ben ik persoonlijk niet de grootste fan van de franchise, ik ben er zelfs helemaal klaar mee, maar dit wist me zeer onder de indruk te krijgen. Futuristische gevechten, lopende tanks, science-fiction. Call of Duty is, hoewel ik de Tweede Wereldoorlog blijf prefereren voor de franchise, in ene tijd beland die mij als sci-fi fanaat erg aanspreekt. Het duurde niet lang voordat het stokje over ging naar Turn 10 Studios, de ontwikkelaar achter de Forza-franchise. Niet alleen kondigde deze aan dat de Nürburgring per direct gratis te downloaden was voor Forza Motorsport 5, ook werd er een trailer van Forza Horizon 2 getoond. Deze game draait op 1080p en introduceert voor het eerst in de franchise dynamisch weer. Online kun je heuse autoclubs vormen met duizend spelers.

De exclusieve titels werden even aan de kant gezet om Evolve te tonen, de online co-op shooter van de makers van Left 4 Dead. Met een nieuwe video toonde de ontwikkelaar dat DLC als eerste gaat verschijnen op de Xbox One. De beta is zelfs helemaal exclusief voor de console. Ook Ubisoft betrad het podium om Assassin’s Creed Unity te tonen. Prachtige beelden uit het oude Parijs lieten zien hoe vier spelers tegelijk een tegenstander uit konden schakelen. Werk samen om te infiltreren, hou elkaar in leven en sla je slag. Om nog maar niet te spreken over de nieuwe trailer voor Dragon Age: Inquisition. Ook al heb ik zelf helemaal niets met de franchise, hier op de redactie bij GameParty gingen verschillende harten sneller kloppen.
Na een kort uitstapje keerde Microsoft weer terug naar de exclusieve games. Zo zagen we Sunset Overdrive in de vorm van een strakke CG-trailer, gevolgd door nieuwe gameplay. De game krijgt dedicated servers en een heuse 8-player co-op! De prijs voor de titel met de meest lange naam gaat ongetwijfeld naar Super Ultra Dead Rising 3 Arcade Remix Hyper Edition Ex Plus Alpha, een game van Capcom waarmee ze flink wat zelfspot richting de Xbox One brengen. Noem het een spin-off van Dead Rising waarin verschillende franchises van Capcom samen komen. Exclusief op de One, nu te downloaden. Een muzikaal uitstapje werd gemaakt met Disney Fantasia: Music Evolved. Een korte presentatie vertelde ons dat de game op 21 oktober in de winkels ligt. Dezelfde ontwikkelaar brengt ons ook Dance Central Spotlight. Deze dansgame verschijnt exclusief op de Xbox One in september. Je hebt er wel een Kinect voor nodig, uiteraard.

Fable Legends krijgt later dit jaar een eigen beta op de Xbox One. Een multiplayer beta waarin je met drie vrienden tegen het kwaad moet strijden. Leuk hierbij is dat een vijfde speller een geniaal, kwaad meesterbrein kan zijn en je tijdens het spelen flink tegen kan werken. Hou je vrienden dus dicht bij je. Helemaal als je wil dat ze je games gaan spelen. Jawel, Project Spark, de game waarin je een game maakt, krijgt een nieuwe uitbreiding. Het is na de update mogelijk om games te creëren in de ruimte. Ook komt er een Conker-uitbreiding. Conker, je kent hem wel. De scheldende, rokende eekhoorn uit Conker’s Bad Fur Day, een oude game van Rare. Als Rare geen nieuwe game maakt, moet jij het maar doen met Project Spark. Snel werd overgegaan naar de Xbox One-exclusieve game Ori and the Blind Forest. De beelden ogen prachtig.

De reis begint in 2014. Het was een belofte rondom de Halo-franchise die vorig jaar tijdens de E3 gemaakt werd door Microsoft en 343 Industries. Hoewel Halo 5: Guardians pas volgend jaar verschijnt, hoeven Halo-fans zich geen zorgen te maken. De reis begint echt dit jaar, op de Xbox One. 343 kondigde vol trots Halo: The Master Chief Edition aan. Wanneer je deze game op 11 november koopt (de dag dat Halo 2 precies tien jaar oud is) vind je Halo: Combat Evolved Anniversary, Halo 2 Anniversary, Halo 3 en Halo 4 op één schijfje. De games draaien stuk voor stuk op 1080p met zestig frames per seconden. Met meer dan honderd multiplayer maps, een complete remake voor Halo 2, de beta van Halo 5: Guardians en Halo: Nightfall, de digitale film van Ridley Scott, is het een verdomd mooi pakketje voor zestig euro. Die beta van Halo 5 kreeg ook een trailer. Hoewel we van die game geen in-game beelden hebben gezien, zorgt The Master Chief Collection ervoor dat het wachten op deze game voor veel fans dragelijker gaat worden.
Naast Sony is ook Microsoft is blij met indies. Middels het ID@Xbox-programma komen games als Inside naar de Xbox One. Hoewel deze ook op andere platformen gaat verschijnen, zal de release op de One eerder zijn. Daarnaast zijn er behoorlijk veel andere indies vertoond, allen met trailers.

Lara Croft keert volgend jaar terug in Rise of the Tomb Raider. Middels een mooie CG-trailer zagen we dat de avonturen uit het vorige deel haar een psychisch litteken hebben gegeven. Monden vielen open tijdens de gameplay presentatie van The Witcher III: Wild Hunt en tijdens de aankondiging dat Phantom Dust terug gaat keren. Ook exclusief naar Xbox One. The Division, de klapper van vorig jaar, kreeg een nieuwe gameplay demo waarin we een betere blik kregen op de coöperatieve actie die de game ons volgend jaar gaat geven. DLC gaat wederom als eerste verschijnen op de Xbox One. Platinum Games brengt Scalebound exclusief naar het platform en Microsoft sloot de conferentie af met een trailer voor Crackdown 3. Jawel, ook exclusief voor Xbox One.

Games, games, games. Dat beloofde Spencer ons in de aanloop naar de E3. En dat is wat we kregen. Microsoft bleef maar games tonen, ontwikkelaars kregen maar korte momenten om even over hun creaties te praten. En zo zien we een persconferentie graag. En die Xbox One? Die komt op 5 september uit in Nederland voor 499 euro. Haal er honderd euro af als je gaat voor de console zonder Kinect.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.