Ik speel nog steeds… de launchgames van de Nintendo 3DS!

Ik speel nog steeds… de launchgames van de Nintendo 3DS!

Ik zal het maar gewoon toegeven: soms is het lastig om een onderwerp te verzinnen voor de Ik Speel Nog Steeds. Simpelweg omdat de games die je op dit moment aan het spelen bent al eens voorbij zijn gekomen. Maar toen ik laatst weer eens mijn Nintendo 3DS er bij pakte, viel mij iets op. Ik maakte een keuze tussen mijn games. Ik had natuurlijk kunnen kiezen voor een Pokémon-titel of Mario Kart 7. Maar ik koos voor een aantal andere titels die ik al een tijdje niet meer had gespeeld. Deze titels hadden allemaal iets met elkaar gemeen: het waren launch-titels voor de 3DS! En als ik eerlijk moet zijn, deze games hebben zich prima staande gehouden.

De 3DS werd in ons land op 25 maart 2011 gelanceerd, met een launch line-up van 15 games. Geen enorme toplancering: een Super Mario, Pokémon of The Legend of Zelda ontbraken. Toch waren er een behoorlijk aantal bekende namen, waaronder ook Rayman, Super Monkey Ball, Splinter Cell en Ridge Racer. Opvallend is dat Nintendo het eigenlijk moest hebben van de third party-titels. Toch hadden ze wel een aantal eigen games.
De eerste game die ik speelde op de 3DS was Pilotwings Resort. Dat was dan ook de eerste game die ik laatste op mijn 3DS speelde in mijn ‘nostalgische’ sessie. Een heerlijk rustgevende game, ideaal om even nog een potje te spelen in bed. De game heeft echter wel vrij weinig omhanden. Motivatie moet je zelf halen door alles op het eiland te willen verzamelen. Zes jaar later is mij dat nog steeds niet gelukt, er zitten blijkbaar toch nog wel wat geheimpjes verstopt op Wuhu Island. Pilotwings Resort zorgde er voornamelijk voor dat de kracht van de Nintendo 3DS getoond werd. Dan heb ik het niet alleen over de graphics, maar voornamelijk over de 3D-mode. Want wat is er nou mooier dan over een tropisch eiland vliegen, met de ondergaande zon, terwijl je alles in 3D beleeft? Nou wat mij betreft mag dat 3D-effect eigenlijk wel uit, maar daar kunnen de meningen over verschillen. Ik mag het 3D-effect dan misschien als een gimmick zien, het is wel duidelijk dat de 3DS een succesvolle handheld is. En dat is best knap, aangezien iedereen tegenwoordig spelletjes speelt op zijn of haar telefoon.

En als ik nog niet genoeg zen geworden was van Pilotwings Resort, deed de volgende launchgame dat zeker. Nintendo bracht namelijk niet alleen Pilotwings, ze brachten ook drie versies van Nintendogs. Bovendien waren de hondjes dit keer niet alleen: je kunt in deze nieuwe versie ook kiezen uit schattige kittens. Ik vind het persoonlijk knap dat die schattige puppies en kittens niet allang zijn overleden, maar toen ik de game weer eens startte werd ik even vrolijk als altijd begroet door mijn twee hondjes en mijn kitten. Ik had het net over Pilotwings en het 3D-effect. Maar naar mijn mening is Nintendogs eigenlijk nog veel meer geschikt. Bovendien is het een bewezen formule: van de eerste Nintendogs werden vele exemplaren verkocht. Het nieuwe deel is daar absoluut een verbetering op. Wat wil een dierenvriend nog meer? Nou, een échte puppy zou fijn zijn, maar Nintendogs komt aardig in de buurt.
Ik had het al eerder over de third-party support tijdens de lancering van de 3DS. Naast de twee titels van Nintendo kocht ik nog twee andere games tijdens de release, waaronderSuper Street Fighter IV: 3D Edition. Deze port van Super Street Fighter IV werkt prima en is bovendien erg toegankelijk voor beginners. Geen geknoei meer met lastige knoppencombinaties: bepaalde combinaties zijn nu ook mogelijk met een druk op het touchscreen. Ben je een hardcore gamer, dan is er ook geen probleem. Het is namelijk een nagenoeg perfecte port van de console-versie. En dat alles in 3D! Als laatste kocht ik Pro Evolution Soccer 2011 3D. Geen echte hoogvlieger, maar ik ben nou eenmaal een enorme voetbalfan. Ik moet gewoon een voetbalgame hebben op elke console of handheld die ik bezit. En ach, Pro Evolution Soccer is natuurlijk geen verkeerde titel. Sterker nog: het geeft opnieuw maar weer aan dat het met de third party-support wel goed zit bij de 3DS.

Als ik terugkijk op de lancering van de 3DS valt het mij dus op dat Nintendo zelf vrij matig uit de startblokken kwam. Gelukkig waren daar onder meer Ubisoft en Capcom om dat gat op te vangen. Later is het uiteraard goedgekomen en heeft Nintendo de 3DS-bezitters flink in de watten gelegd. Het lijkt me duidelijk: in een strijd met de PlayStation Vita heeft Nintendo het in ieder geval qua verkopen en populariteit gewonnen. Die woorden komen van een Vita-fan, dus betekenen zeker wat!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.