Ik speel nog steeds… DJ Hero!

Ik speel nog steeds… DJ Hero!

Vorig decennium zou je het decennium van de muziekgames kunnen noemen. Spellen als Guitar Hero en Rock Band waren ongekend populair. Ieder jaar verscheen er een nieuw deel dat weer als zoete broodjes over de toonbank ging. Twee jaar geleden leek de populariteit weer even terug te komen in de vorm van Guitar Hero Live, maar daarna hebben we eigenlijk niks meer uit het genre gehoord. Wat veel mensen vergeten is dat er nóg een dergelijke game was een aantal jaren geleden, die stiekem best wel tof was. Laatst kwam ik met het opruimen van de zolder de bijbehorende controller weer tegen en kreeg ik spontaan zin om de game weer eens op te starten. Ik speel nog steeds… DJ Hero!

Hoewel ik best hou van een leuk riedeltje gitaar, was ik vooral ten tijde van de release van DJ Hero nog stukken meer van de elektronische muziek. Ik speelde Guitar Hero en vond het oprecht een toffe game, maar toen DJ Hero aangekondigd werd trok dat eigenlijk stukken meer mijn interesse. In eerste instantie vroeg ik me nog wel af hoe zoiets kon werken. Want hoe maak je in godsnaam een controller om te ‘DJ-en’ zonder dat het speelgoed-achtig of gimmicky aanvoelt. Maar na het kijken van de eerste in-gamefootage kreeg ik er wel vertrouwen in dat dit iets leuks kon gaan worden.

Ik kan me niet meer herinneren hoeveel ik precies neergeteld heb voor de game inclusief controller, maar ik weer nog wel dat ik in de winkel stond met een bescheiden steen in mijn maag. Het was (zeker destijds) toch geen misselijke hoeveelheid geld en wat nou als het toch tegenviel? Ik kende en ken mezelf; ik kan nogal snel op dingen uitgekeken zijn. En zeker met zoiets was het dan toch een klein risico dat ik nam.

Maar gelukkig, zo gauw ik thuis was en de hele mikmak had geïnstalleerd op mijn Xbox 360, kon het feest losgaan. Het kostte even moeite om te wennen aan de controller, maar de gameplay werkte wonderwel goed. De welbekende drukknoppen, die ik natuurlijk al kende van Guitar Hero, gecombineerd met scratchen en diverse schuifjes en draaiknopjes. Het klonk als een haast onmogelijke multitask, maar het speelde heerlijk. Na een paar potjes kon ik de moeilijkheidsgraad al opschroeven en werd het spel steeds leuker en uitdagender.

Helaas heeft DJ Hero nooit een dergelijke ondersteuning van Activision gekregen als Guitar Hero. Er is nog wel een DJ Hero 2 verschenen en zelfs een DJ Hero 3D voor de Nintendo 3DS, maar daarna was de koek op. Samen met Guitar Hero werd DJ Hero slachtoffer van de teruglopende populariteit van titels als deze. Met Guitar Hero Live werd bewezen dat het concept van deze games ook in de huidige tijd nog steeds staat als een huis, maar gezien de redelijk tamme reacties op die reboot denk ik niet dat het heel waarschijnlijk is dat we snel iets vergelijkbaars zullen zien gebeuren met DJ Hero.

Neemt echter niet weg dat, als je de game nog op zolder hebt liggen zoals ik, het toch de moeite wel loont om je oude console weer eens aan te sluiten en een potje (of meer) te spelen. De graphics zien er zelfs op de huidige generatie grote tv’s nog best acceptabel uit en zoals gezegd heeft de core gameplay van DJ Hero de tand des tijds prima doorstaan. Ook leuk is om al die ‘oude kneiters’, de vroegere hits die in de game zitten, weer eens te horen. Destijds zijn er speciale mixes gemaakt van meerdere nummers om niet alleen simpelweg nummers na te spelen, maar ook nog eens iets nieuws te horen. En ook die tracks blijven gaaf om weer eens terug te zien, te horen en te spelen.

Wat dat betreft is het ook jammer dat de backwards compatibility op PlayStation 4 compleet afwezig is en die op Xbox One geen hardware ondersteunt. Dit is typisch zo’n game waarvan je de controller ergens in een kast of la in je woonkamer legt, om op verjaardagen of feestjes weer eens tevoorschijn te halen om met vrienden en familie herinneringen op te halen uit die goede oude game-tijd. Ook denk ik dat op zo’n moment voor een prikkie dergelijke controllers van Marktplaats gehaald zouden kunnen worden zodat een nieuwe generatie (ja, zo lang is het eigenlijk al geleden dat dit soort games hot was) kennis met DJ Hero kan maken. Maar helaas, zo mag het niet zijn.

Hoewel ik eigenlijk nog prima wist dat DJ Hero leuk was en is om te spelen, hebben mijn recente speelsessies met de game de lol toch nóg meer terug naar boven gehaald dan ik van tevoren al verwachtte. Persoonlijk zou ik een remake of re-release best zien zitten, zeker als er nog wat nieuwe mixes toegevoegd zouden worden, desnoods als DLC. Helaas draait zoals alles ook de gamesindustrie om geld, dus ben ik bang dat zoiets niet genoeg knaken oplevert voor Activision. Toch maar eens kijken of ik DJ Hero 2 ergens op kan duikelen voor een klein prijsje…

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.