Ik speel nog steeds… Grand Theft Auto Online!

Ik speel nog steeds… Grand Theft Auto Online!

Het gebeurt me niet vaak dat ik een game koop om ‘m daarna nog eens te kopen. Heel af en toe, wanneer ik een game écht goed vind, wil ik die ene Special Edition alsnog kopen wanneer de prijzen zakken, maar meer dan dat is het niet. Toch kocht ik eerder dit jaar een game opnieuw. Een game die ik al had vele uren had gespeeld. Dit keer zonder speciale uitgave. Nee, ik kocht GTA V gewoon nog eens.

Wat een game, Grand Theft Auto V. Als je praat over de beste games van de laatste jaren, staat GTA V standaard in de lijst. En helemaal terecht. Ik kocht de game dan ook op het moment dat ‘ie verscheen voor mijn Xbox 360. Ik heb de volle campagne daar uitgespeeld en genoten van elk moment. Moeite met de keuzes op het einde, volledig verknocht aan de wereld. Ja, GTA V was geweldig. Enkele weken na de release ging GTA Online open. De wereld van de game werd bewoond door duizenden spelers. Ieder deed zijn eigen ding. Races werden gehouden, mensen werden overvallen. Ik genoot. En hoewel de servers het in de begindagen bijzonder moeilijk hadden, was GTA Online tof. Ik besloot te wachten op de beloofde Heists, het samen plannen van een grote overval. Maar Rockstar liet op zich wachten; het duurde veel te lang voordat die update verscheen. We hebben het over jaren. Ik verloor interesse in GTA Online, enkele maanden na de originele release. Het spel werd niet meer gestart. Tot onlangs.

Na een gesprek met vrienden over de game begon het weer te kriebelen. Ik wilde terug naar de grote wereld. Ik wilde me opnieuw onderdompelen in de setting waar ik zo van hield. En hoewel ik het spel letterlijk jaren niet gespeeld had, wilde ik terug naar die plek waar ik me zo goed vermaakt had. Maar ik kon niet meer terug. Nee, ik wilde niet terug. De consoles hadden inmiddels een nieuwe generatie gekregen. Ik speelde GTA V ’toen’ op de Xbox 360, maar inmiddels heb ik al drie jaar een Xbox One. Daarom besloot ik recentelijk de game opnieuw te kopen. Jawel, ik legde nogmaals 40 euro neer voor een game die ik al had. Niet alleen omdat ik mijn 360 niet opnieuw wilde gebruiken voor dit spel, maar ook omdat de One-versie grafisch vele malen mooier is dan de game uit 2013.

Recentelijk startte ik dan opnieuw GTA Online. Een overweldigend moment. De wereld, die door Rockstar nog steeds om de zoveel weken voorzien wordt door nieuwe content, lag weer aan mijn voeten. In mijn afwezigheid was er veel veranderd. Vele unlocks werden meteen toegekend (importeren vanuit de Xbox 360!), de straten waren bekend, de missies lagen open. Met veel nieuwe manieren van spelen wist ik gewoonweg niet wat ik wilde doen. Doelloos liep ik over de straten, schoot ik her en der een zwerver omver en daagde ik de politie uit tot een epische pot tikkertje. Maar het was niet dat wat ik zocht. Ik kreeg dat toffe gevoel niet meer. Het was te veel. Jaren aan nieuwe content lagen klaar voor me. Ik had zoveel om uit te kiezen, maar ik wist niet waar de keuze naar moest gaan.

Tot het moment dat ik met vrienden ging spelen. Daar ligt de kracht van GTA Online. Duidelijk. Het plannen van wat je gaat doen, het elkaar in de weg zitten. (Per ongeluk even je vriend omver rijden, oops!) De vele, rare races die aanwezig zijn. Want waarom zou je niet met een auto gigantisch hard gelanceerd willen worden om daarna met een parachute op een target terecht te komen. Waarom zou je niet met een jet-ski door de lucht willen vliegen? De hilarische momenten volgen elkaar snel op, zelfs wanneer je niet met het oorspronkelijke GTA Online bezig bent. Ik moet me nog steeds wagen aan de vele missies die het spel rijk is. Ik merk dat ik me te veel bezig blijf houden met het trappen van lol. Met puur vermaak. En daar speel ik een game als deze dan ook het liefste voor. GTA Online is gigantisch grappig!

Het is dan ook tekenend voor Rockstar om te zien hoeveel additionele content er toegevoegd is. En alles zonder ooit maar om een cent van de spelers te vragen. De game was origineel al flink uitgebouwd maar dat is vergeleken met nu een kleine start geweest. Rockstar kijkt naar de community en geeft wat ze vraagt. En dat kan de ene keer een hele serieuze missie zijn, terwijl de andere keer het onderbroekenlol op het water is. Het is de diversiteit van GTA Online die mij zo aanspreekt. Elke keer dat je de game start, is het mogelijk om iets compleet anders te spelen. Van het overvallen van een café op de hoek tot het spelen van een Mario Kart-kloon. Het is mogelijk. En die Heists zijn inmiddels al een hele tijd aanwezig. En ze waren het wachten waard!

De aankoop van GTA V voor de tweede keer heeft me geen seconde spijt gegeven. De wereld van de game is zo gigantisch groot en er is zoveel te doen. Jaren na de release duik ik opnieuw in een wereld die lang als tweede thuis heeft mogen dienen. Met meer content dan ooit tevoren is GTA Online interessanter dan ooit. Met veel spelers online is er altijd iets nieuws te doen. En dan te bedenken dat ik GTA V zelf ook helemaal opnieuw kan gaan spelen met de vernieuwde graphics. Wat een pakket…

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.