Ik speel nog steeds… Just Cause 3!

Ik speel nog steeds… Just Cause 3!

Soms zijn er van die games die je eigenlijk maar niet weg kunt leggen. En dan niet omdat ze zo’n fantastisch verhaal hebben of zulke geweldige graphics die van het scherm knallen. Nee, soms zijn er van die games die nou eenmaal zo ontzettend leuk zijn om te spelen dat je er maar steeds terug blijft komen. Ik had dat bij Just Cause 2. Die game had echt een enorm inwisselbaar verhaal, maar wat was die game leuk. Op een gegeven moment heb ik het verhaal gewoon maar aan de kant gegooid en speelde ik de game alleen maar om de sandbox. Toen Just Cause 3 dan ook werd aangekondigd, was het voor mij een no brainer. Dit moest ik gaan spelen. Hoewel de game misschien toch nog een beetje tegenviel, speel ik nog steeds… Just Cause 3!

Just Cause is een serie die zich niet al te serieus neemt. Gelukkig maar zou ik zeggen, want dat past ook totaal niet bij de game. De makers weten dat je de game voor de chaos en de fun speelt en lijken dat helemaal te omarmen. Start je Just Cause 3 voor de eerste keer op, dan krijg je een intro te zien die zo fout is, dat is het eigenlijk weer goed begint te worden. De makers van Just Cause 3 willen niemand ontroeren met het verhaal. Toch lijken de makers er in Just Cause 3 toch voor te willen kiezen om een iets serieuzere toon aan te slaan en toch een wat groter verhaal neer te zetten. Ik moet eerlijk zeggen dat dat in mijn ogen niet gelukt is. Halverwege het verhaal van Just Cause 3 ben ik ook echt afgehaakt. Het kon mij eigenlijk niet zo heel veel meer boeien. Een mening die collega Eefje in haar review ook deelde. ‘Om eerlijk te zijn is het zelfs net in de obligate verhaalmissies dat de game op zijn zwakst is. Een colonne jeeps, of een vliegtuig of boot beschermen is niet mijn idee van fun en dankzij de zwakke AI zijn het frustrerend saaie stukjes gameplay’.
Klinkt allemaal niet heel erg positief, maar er is een reden waarom ik Just Cause 3 nog steeds speel; de vrijheid. Gooi dat verhaal vooral aan de kant, trek lekker de prachtige wereld van Just Cause 3 in en doe waar jij zin in hebt. Mijn favoriete bezigheid in Just Cause 3? Ergens een gevechtshelikopter vandaan toveren en vervolgens vanaf boven zo veel mogelijk chaos veroorzaken. Doordat de held van de game, Rico Rodriguez, nu nog meer wapens in zijn arsenaal heeft, wordt je ook nog eens geprikkeld om mooie combinaties te maken. Allereerst is daar een wingsuit, waardoor Rico nu nog makkelijker vanaf boven dood en verderf kan zaaien. Het is even oefenen, maar voordat je het weet haal je de gestoordste capriolen uit. Zo’n wingsuit heb je altijd bij je en zorgt er voor dat je het makkelijker wordt om van een gekke hoek ineens voor chaos de zorgen. De vernieuwde grappling hook zorgt voor nog meer chaos! Zo kun je in Just Cause 3 nu twee voorwerpen aan elkaar binden. Ben je een sadist en laat je een persoon tegen een tankstation aanvliegen? Of als je wat minder sadistisch bent, je kunt nu ook twee auto’s op elkaar laten botsen… ook leuk!

Toch zijn er een aantal redenen waarom ik Just Cause 3 toch niet zo vaak speel als dat ik eigenlijk zou willen. Sterker nog, de game is een behoorlijk tijdje van de harde schijf van mijn PlayStation 4 verdwenen. Pas toen het mogelijk werd om een harde schijf op je console aan te sluiten heb ik de game weer opnieuw geinstalleerd. Ik kreeg soms toch een beetje een naar gevoel van Just Cause 3. Ik heb de game op release gekocht en wat kreeg ik daar voor terug? Een behoorlijk onafgewerkt eindproduct. Eefje schreef het ook al in haar review. ‘Just Cause heeft nogal te maken met bugs en framedrops.’ Die zijn inmiddels voor een groot gedeelte opgelost, maar soms speelt het toch niet altijd even lekker. En dat is zonde, want dat zorgt er toch soms voor dat het speelplezier een klein beetje verpest wordt.

Toch is Just Cause 3 leuk genoeg om eens in de ‘Ik speel nog steeds’ langs te komen. Kijk je namelijk door de tekortkomingen van de game heen, dan is het nog altijd een fantastische sandbox. De heerlijke zonnige omgevingen van de game zorgen bovendien voor een heerlijk vakantiegevoel. Dit is dan wel een vakantie die iets spannender is dan met je gezin naar Zuid-Frankrijk. Mocht je Just Cause 3 eens tegenkomen in de budgetbakken, loop er dan zeker niet zomaar aan voorbij. De game kan namelijk echt ontzetten veel lol bieden. De derde Just Cause is geen Grand Theft Auto-killer gebleken, maar het is nog altijd wel verdomde leuk om te spelen!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.