Ik speel nog steeds… Mario Kart 8!

Ik speel nog steeds… Mario Kart 8!

Het is al behoorlijk laat op de avond als ik met een groep vrienden terugkom van een geslaagd avondje stappen. Toch is de avond nog niet voorbij. Een terugkerend ritueel is het doen van één laatste biertje in het appartement van een vriend. Tel daar bij op dat er een aantal consoles staan en dat er de mogelijkheid is om een late night snack te maken, en je snapt dat dit één laatste biertje soms nog best wel lang kan duren. Maar als er een game is dit nog vaak wordt gespeeld, dan is het wel Mario Kart 8. Daarom speel ik nog steeds… Mario Kart 8!

Natuurlijk hoeft het niet per se om Mario Kart 8 te gaan. Het is toevallig dat er in dit appartement een Wii U staat, maar bij andere vrienden komt Mario Kart: Double Dash of Mario Kart Wii uit de kast gerold. Zo heb ik ooit bij een vriend gezeten terwijl we ons klaarmaakten voor een avondje stappen. Voordat we gingen stappen werd de GameCube uit de kast gehaald. Na flink wat potjes Mario Kart, Mario Party en Super Smash Bros. was het inmiddels 2 uur in de nacht en hebben we het avondje stappen maar afgeblazen. Maar leuk dat we het hebben gehad!

Dit is ook eigenlijk precies de manier waarop je – in mijn ogen dan – Mario Kart moet spelen. Met wat vrienden onder het genot van een lekker koud biertje op de bank. Op die manier is de vernedering natuurlijk compleet wanneer je het gezicht van je vrienden kan zien. En ach, als je ziet dat je het ‘blooper’-item niet kan krijgen waarmee je iemands zicht ontneemt, dan ga je toch gewoon lekker zelf voor de tv staan? Net zo makkelijk en chaotisch. Ik wist de afgelopen keren zelfs een aantal keren te winnen met Baby Peach. En als er iets vernederend is… dan is het wel verliezen van een baby!
Maar die herinneringen aan de mooie avondjes Mario Kart hebben mij wel aan het denken gezet. Want ondanks dat Pokémon Go nu een enorm succes mag zijn, gaat het qua consoles heel erg slecht met Nintendo. Sterker nog, ik zit nog steeds met het idee om mijn Wii U te verkopen. Natuurlijk, een potje Smash Bros of inderdaad Mario Kart 8 op zijn tijd is erg leuk, maar heb ik daarvoor per se een Wii U nodig? Want ik heb namelijk ook nog een GameCube en een Wii staan. Beide consoles kennen ook hun eigen Smash Bros, Mario Party en Mario Kart. En als ik heel erg eerlijk ben, dan maakt het voor mij bij dit soort games helemaal niet uit hoe de graphics zijn. Natuurlijk, het is leuk voor Bowser dat zijn kasteel eindelijk eens die visuele upgrade heeft gekregen. Maar als ik mijn vrienden met Baby Peach keihard aan het inmaken ben, dan kijk ik niet meer naar mijn omgeving. Ik kijk alleen maar naar hoe ik zo snel mogelijk bij de finish kan komen.

Maar daar zit eigenlijk meteen het kromme rondom het probleem van de Wii U. De Wii U kreeg aan het begin enorm veel kritiek omdat de console (bij lange na) niet kon tippen aan de grafische pracht en praal van de Xbox One en de PlayStation 4. Als je Nintendo Land opstartte voelde dat weinig als échte next-gen. Maar als je de nieuwe Super Smash Bros. of Mario Kart 8 speelt, dan is de grafische pracht en praal toch aanwezig. En als ik Mario Kart 8 zelf thuis speel, word ik overladen met een enorme hoeveelheid content. Een hoop circuits en karakters staan tot mijn beschikking. Bovendien staat er ook nog een hoop toffe DLC op mij te wachten. Daaraan ligt het dan ook zeker niet. Maar toch weet de Wii U mij (en met mij ook een hoop anderen) niet genoeg te boeien. Games als Mario Kart kan ik ook gewoon op de Wii of de GameCube spelen. Daar heb ik mijn Wii U niet voor nodig.

Daarom maak ik me ook een beetje zorgen om de Nintendo NX. Ik heb de Wii U nu in huis om games als Mario Kart 8 en de nieuwste Super Smash Bros. te kunnen spelen. Maar ik merk aan mezelf dat ik dit niet genoeg vind om de aankoop van zo’n console eigenlijk te rechtvaardigen. Ik heb mijn Wii U nu nog wel in huis, maar de vraag is voor hoe lang. Tot die tijd zal ik thuis nog wel Mario Kart 8 spelen, of anders bij vrienden. Na de verkoop zal ik ook Mario Kart blijven spelen, maar dan een ander deel. Dat doet Nintendo dan in ieder geval wel goed, games maken die jaren na release nog altijd leuk zijn om te spelen…

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.