Hands-on met de Xbox One X!

Hands-on met de Xbox One X!

Tijdens Gamescom was het mogelijk om voor het eerst met onze handen aan de Xbox One X te zitten. Gelinkt aan een 4K TV was het daar in Duitsland de tijd om te kijken of Microsoft met deze upgrade hoog van de toren blaast, of dat de One X echt de console gaat worden die ze beloven.

Het team dat in Duitsland aanwezig was heeft behoorlijk wat met de One X kunnen spelen. Harmen, Bas en Robin wisten dat Microsoft 4K gaming groot wilde maken op consoles, maar hadden het natuurlijk nog niet in werking gezien. Daarom was het hun missie om met de console aan de slag te gaan.


Bas van Dun

Sinds de aankondiging van de Xbox One X, die we uiteraard allemaal massaal de Project Scorpio noemde, geloofde ik heilig in de visie van Microsoft. De underdog van deze generatie wilde niet alleen een sterkere, nee, de meest sterke console op de markt zetten, ze wilde zich ook opnieuw bewijzen tegenover concurrent Sony. Als Xbox-er van het eerste uur besloot ik dan ook meteen dat de Scorpio, nu de Xbox One X in huis gehaald ging worden. De 4K tv werd eerder al aangeschaft voor de gameroom in huis, het wachten op de console was begonnen. In de hoop dat Microsoft het waar wist te maken.


En verdomd, dat lukt ze. Tijdens Gamescom heb ik games als Forza Motorsport 7, Crackdown 3, Super Lucky’s Tale, Disneyland Adventures en meer nieuwe titels mogen spelen. De ene nog mooier, nog scherper dan de ander, met Forza 7 als duidelijke grafische winnaar. Wat de ontwikkelaar hier op het scherm weet te toveren is console gamers onbekend. De PlayStation 4 Pro was maar een kleine upgrade, Microsoft zet een grote stap. Ook bij oudere games die ik heb kunnen spelen op de Xbox One X, Gears of War 4, Halo Wars 2 en Killer Instict, wist de grafische pracht me te verbazen. Het mee maken van de Xbox One X graphics in een bioscoop met Dolby Atmos geluid zal me nog lang bij staan. Ja, die pre-order van de Xbox One X Project Scorpio Edition staat. Ik kan niet wachten tot 7 november.


Harmen Bootsma

Toen de eerste geruchten over snellere versies van de PlayStation 4 en Xbox One opdoken, lachte ik die keihard weg. Een nieuwe hardware-revisie van een bestaande console, dat kon toch helemaal niet? Daar kwamen Sony en Microsoft toch nooit mee weg? Boy, was I wrong. Het werd massaal omarmd. Echter niet door mij. Het grafische verschil tussen de gewone PlayStation 4 en de Pro zag ik wel, maar vond ik niet de aanschaf van een console waard. Sinds de volledige onthulling van de Xbox One X was ik al nieuwsgierig of Microsoft mijn mond wél open ging laten vallen. Het antwoord is ja, maar niet helemaal volmondig.


Toegegeven, de graphics van de Xbox One X zijn ten opzichte van de gewone One wél een flinke stap voorwaarts. Dat komt door de combinatie dat de One minder krachtig is dan de PS4 en de One X op zijn beurt weer krachtiger dan de PS4 Pro. Het is in ieder geval duidelijk voldoende, zeker als je een 4K tv hebt, om over te stappen op de nieuwe hardware. Het nadeel is alleen dat je er 500 euro voor neer moet leggen. En daar heb je, op papier althans, dus geen nieuwe generatie console voor. De kans is aanwezig dat over drie jaar weer een opvolger klaarstaat, en dan blijf je betalen. Dat is wat me steekt. Puur qua hardware en vooral qua graphics – Forza 7 is echt fotorealistisch mooi – is de Xbox One X echt een fantastisch apparaat, ik weet alleen nog steeds niet wat ik met het feit dat het ‘maar een upgrade’ en geen volledig nieuwe console is aan moet. Of ik ‘m ga kopen? Voorlopig niet, want ik heb nog geen 4K tv en vind 500 euro een flinke smak geld. Maar mocht de Postcodekanjer in mijn straat vallen…


Robin Link

Dit jaar ging het voor het eerst mee met de GameParty-crew naar de Gamescom. Hoewel ik natuurlijk wel een beetje benieuwd was, stond de Xbox One X in actie zien niet bepaald bovenaan mijn lijstje van wat ik per se wilde doen op de Gamescom. Achteraf gezien is dat toch een beetje onterecht geweest. Toen ik namelijk voor het eerst de Xbox One X in actie zag was ik toch echt behoorlijk onder de indruk van wat de One X nu allemaal kan toevoegen. Ik werd echt compleet weggeblazen door hoe Forza Motorsport 7 er uit zag. Nog nooit zag een racegame – in mijn ogen dan – er zo mooi uit! Forza Motorsport 7 wordt dan ook een hoop gebruikt in de promotie rondom de Xbox One X, en ik kan eigenlijk ook wel snappen waarom.


Gedurende de Gamescom speelde ik nog meer games op de One X en viel me op dat het toch echt wel een behoorlijk stukje mooier is dan de ‘gewone’ Xbox One. Vraagt is nu alleen: ga ik een Xbox One X halen? Voorlopig nog niet denk ik. Het is een behoorlijke investering om een One X te halen. Bovendien moet ik dan ook nog eens een 4K-televisie aanschaffen en dan wordt het toch wel heel erg duur. Toch kom ik bij de One X veel meer in de verleiding dan bij de PlayStation 4 Pro. Natuurlijk ook omdat de Pro een stuk minder krachtig is. Maar bij de One X geloof ik ook meer in het product. Als ik al de lijst zie van games die een stuk mooier worden gemaakt voor de Xbox One X, dan word ik toch behoorlijk enthousiast. De tijd zal het leren of ik de verleiding kan weerstaan. Tot dan is de conclusie: duur, maar wel erg indrukwekkend!


De Xbox One X verschijnt op 7 november. Dat de console het nu al goed doet bewijst het feit dat er in drie dagen meer pre-orders geplaatst zijn voor de console, dan dat er PlayStation 4 Pro’s zijn verkocht in het hele jaar. Sterker nog, het is de meest voorgestelde Xbox ooit! Maar toch, de machine mag er zijn, Microsoft moet zich nog steeds bewijzen. Het worden spannende tijden voor gamers…

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.