Verslag EA E3 persconferentie

Verslag EA E3 persconferentie

Electronic Arts had iets goed te maken na de teleurstellende persconferentie van vorig jaar. Wat we ons daar vooral van herinneren zijn namelijk nietszeggende alpha-beelden en vage schetsen van een game in ontwikkeling. Dit jaar moesten ze met gameplay gaan komen. En natuurlijk met FIFA 16.

Om de persconferentie goed te beginnen knalde EA direct met beelden van de nieuwe Mass Effect. Deze heeft de titel Mass Effect Andromeda gekregen en zal eind 2016 verschijnen. Niet de minste titel, maar toch werd er niet lang bij stil gestaan; veel meer dan een aankondiging en wat CGI was het namelijk niet. Waar wel veel tijd voor werd vrijgemaakt is de nieuwe Need for Speed. De uitgever wil duidelijk maken dat dit het ultieme deel in de serie zal gaan worden dat het beste van de afgelopen games gaat combineren. Denk aan het tunen van Underground, de sfeer uit Carbon en de graphics van Rivals. De spelwereld zal ongeveer twee keer zo groot worden als die van Rivals, dus dat moeten genoeg kilometers wegennet opleveren om je even zoet te houden. De game draait verder om vijf hoofdrolspelers met elk een eigen verhaal en speelstijl: speed, style, build, crew en outlaw. Met deze vijf verschillende speelstijlen moet er voldoende diversiteit in gameplay ontstaan om iedereen tevreden te stellen en de game afwisselend te houden. Of dat gelukt is zullen we op 3 november van dit jaar kunnen testen, want dan zal de nieuwe Need for Speed verschijnen.
Natuurlijk waren er ook veel Star Wars games tijdens deze persconferentie. Het begon met de nieuwe uitbreiding Knights of the Fallen Empire voor Star Wars: The Old Republic. Deze expansion pack wordt gratis beschikbaar voor de huidige spelers en voegt nieuwe werelden en nieuwe characters toe aan de game. Het belooft ook een BioWare-waardig verhaal toe te voegen waarbij jouw keuzes invloed hebben op het verloop van het verhaal. Klinkt erg als Mass Effect, maar dat lijkt me alleen maar een positief punt. EA kondigde ook een nieuwe Star Wars game aan voor de mobiele markt: Star Wars Galaxy of Heroes. In deze RPG trading card game speel je met de hoofdpersonages uit alle films. Een releasedatum hebben we nog niet, dus we zullen nog even moeten wachten tot we hier meer over weten.

Een andere mobiele game die is aangekondigd is Minions Paradise. In deze builder is het de bedoeling dat je een waar vakantieparadijs gaat bouwen voor de iconische gele figuurtjes. Op een tropisch eiland zorg je dat er een leuke bar staat, dat de glijbaan lang genoeg is en dat je Minions een plek hebben om te vissen. Bij de verschillende gebouwen horen ook minigames. Zo zagen we een Minion waterskiën achter een krokodil en obstakels ontwijken om punten te verdienen. Best grappig gedaan, maar waarschijnlijk vooral voor de echte fans van de Minions. Interessanter werd het toen Plants vs Zombies: Garden Warfare 2 aangekondigd werd. Dit vervolg kent een hele nieuwe spelwereld waarin de zombies de wereld hebben overgenomen en nu worden aangevallen door de planten. Er zijn zes nieuwe klasses en een nieuwe coöp-modus voor vier spelers genaamd Graveyard Ops. Daarnaast zal het voor het eerst mogelijk zijn om de game in je eentje te spelen of via splitscreen. Hele mooie toevoegingen voor een leuke game, maar helaas moeten we nog even wachten tot de lente van 2016.
Eén van de grote titels waar veel mensen op zaten te wachten was Mirror’s Edge Catalyst. Eindelijk zouden we gameplay-beelden gaan zien en die waren behoorlijk indrukwekkend. Daarnaast weten we nu dat de game zich afspeelt voor de originele Mirror’s Edge en dat alles zich afspeelt in een open wereld. Daardoor kan je zelf bepalen of je verhaalmissies gaat spelen of dat je eerst nog een time trial wil doen. En niet te vergeten, er is een releasedatum genoemd: 23 februari 2016. Het aftellen kan beginnen! Waar we nog niet naar af kunnen tellen is de nieuwe IP die EA liet zien: Unravel. In deze puzzel/platform game speel je een mannetje dat gemaakt is van rood draad. Dat draad moet je gebruiken om allerlei puzzels op te lossen en verder te komen in de levels. Wat vooral opviel was de aandoenlijke presentatie van de ontwikkelaar op het podium. Hij was duidelijk zenuwachtig, maar wist je direct om zijn vinger te winden. De gameplay-beelden van Unravel laten overigens een net zulk aandoenlijke manier van spelen zien.

Zoals te verwachten had EA een groot gedeelte van de persconferentie ingeruimd voor hun EA Sports franchise. Dit gedeelte duurde dit jaar echter wel heel lang en met name voor de Europese gamers was het niet altijd even interessant. Zo kwamen er kort beelden voorbij van NHL 16, Rory McIlroy PGA Tour en de verschillende varianten van EA Sports Ultimate Team. Best aardig, maar interessanter werd het toen NBA Live 16 aan de beurt was. Die game komt namelijk met een nieuwe app genaamd Gameface HD. Hiermee wordt het mogelijk om met je smartphone een 3D-scan van je gezicht te maken en deze over te zetten naar de game. Dan kan je in NBA Live 16 dus jezelf terug zien als een super basketbalspeler. En dan was er nog dat voetbalspelletje, FIFA 16. EA wist iedereen te verrassen door de stervoetballer Pelé op het podium te halen en hem een verhaal te laten vertellen over voetbal. Helaas duurde dit nogal lang en raakte de aandacht behoorlijk verslapt. De informatie die daarna over FIFA 16 werd gedeeld wist dit helaas niet om te draaien in enthousiasme. FIFA 16 krijgt meer opties in de verdediging, betere mogelijkheden om passes te onderscheppen en betere dribbel-activiteiten. Het is het bekende verhaal, waarbij FIFA elk jaar weer iets beter word.
De persconferentie eindigde gelukkig met de grote klapper waar iedereen op zat te wachten: Star Wars Battlefront. Aan het begin werd direct al gehint dat deze aan het einde van de show getoond zou worden, maar het was het wachten meer dan waard. Met de eerste gameplay-beelden die afkomstig waren van de PlayStation 4 versie van de game werd menig gamer weggeblazen. We zagen een multiplayer-match waarbij een aantal AT-AT Walkers de hoofdrol spelen en werkelijk elk aspect van de game naar voren kwam. Voertuigen, close combat, teamwork en uiteindelijk zelfs de iconische figuren Darth Vader en Luke Skywalker. Ik zou zeggen, kijk vooral de trailer want hij is het meer dan waard!

De persconferentie van EA was niet slecht, maar wist op de onthulling van Unravel na nergens echt te verrassen. Het zijn de gevestigde namen als Need for Speed, FIFA en de Star Wars games die de show wisten te stelen. Gelukkig wisten ze nu ook eindelijk gameplay-beelden te tonen, zodat de vroege alpha-beelden van vorig jaar weer zijn vergeten. En met een aantal releases al aan het einde van dit jaar en begin volgend jaar is het zaak dat ze het nu ook goed gaan afronden.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.