Een vooruitblik op 2016

Een vooruitblik op 2016

Hey. Psssst. Maak geen plotse bewegingen. Schrik niet. Daar, net over je schouder. Zie je het? Dat is 2016! Het nieuwe jaar is gearriveerd en 2015 is officieel een game over. En ik? Ik heb de eer om het eerste artikel van het jaar te mogen schrijven. Hoe kan ik 2016 anders beginnen dan met een vooruitblik?

Het jaar 2015 was een fantastisch jaar voor gamers. Grote, goede games zijn aan ons voorbij gekomen. Denk aan Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, Batman: Arkham Knight, Halo 5: Guardians, Star Wars Battlefront, Rise of the Tomb Raider, Forza Motorsport 6, Rocket League, The Witcher 3, Fallout 4. En zo kan ik nog wel even door blijven gaan. Het was een heerlijk jaar gevuld met prachtige ervaringen in verschillende games. Maar, nu dit jaar ten einde is, kijken gamers uiteraard verder. Wat gaat 2016 brengen? Wat heeft dit jaar voor ons in petto. Ik besloot bij mijzelf na te gaan waar ik nu zelf het meeste naar uit kijk. Welke releases zie ik liever vandaag dan morgen? Op welke aankondigingen kan ik nu al niet meer wachten?

Halo Wars 2
Het is een gegeven, er is weinig bekend rondom de nieuwe Halo Wars. Het eerste deel was niet de knallende hit die Microsoft voor ogen had, maar kon wel rekenen op een grote achterban. Ik speel tot op de dag van vandaag nog steeds af en toe een potje online om die laatste achievement vrij te spelen. Die achterban heeft nut gehad, want tijdens de E3 van 2015 werd Halo Wars 2 aangekondigd. Hoewel er al maanden speculaties waren rondom de game, geloofde niemand echt in een definitief antwoord. Maar dat kregen we. De game gaat dit jaar verschijnen voor Xbox One én Windows 10. Met een nieuwe ontwikkelaar achter de knoppen (Creative Assembly, bekend van de Total War-reeks) heb ik het volste vertrouwen in dit project. Breng het me. Breng het me nu.
The Division
De kans dat ik The Division ga spelen lijkt steeds kleiner te worden. Tijdens de aankondiging werd ik weggeblazen, ik wist niet wat ik zag. Maar de game laat een beetje te lang op zich wachten. In de ‘third-person open world’-game speel je met vele mensen online nadat er flink wat poep de ventilator heeft geraakt. Grafisch was de game tijdens de aankondiging imponerend, de beloftes waren interessant. Maar de game verdwijnt steeds meer van mijn netvlies en ik ben zelfs mijn complete interesse verloren. Heel jammer, dat sowieso! Waarom de game dan toch op mijn lijst staat? Omdat ik vooral benieuwd ben naar wat de game gaat doen. Of Ubisoft een topper af weet te leveren, of dat het weer een gevalletje Watch_Dogs gaat zijn, waarbij niemand echt weggeblazen gaat worden.

Gears of War 4
Ik ben een liefhebber van het Xbox-platform en haar exclusieve games. Voor een potje Halo mag je me wakker maken en ook voor Gears of War draai ik mijn handen niet om. Elk deel (op Judgement na) heb ik met heel veel plezier gespeeld. De grimmige sfeer, de harde actie en de perfecte coöperatieve speelstand hebben me vele avonden plezier opgeleverd. De beelden van Gears 4 zien er fantastisch uit, al lijkt het wel heel erg donker te zijn dit keer. Hoewel ik toch nog steeds hoop heb op een revival van Marcus Fenix, in plaats van het spelen met de personages uit de video, lijkt het er op dat de franchise bij de nieuwe ontwikkelaar in goede handen is.
Quantum Break
Wanneer Remedy Studios een game maakt, ben ik hooked. In het verleden hebben ze nog geen slechte game afgeleverd. Denk aan Alan Wake en Max Payne, en je weet welke kwaliteit de studio te bieden heeft. Het spelen met de tijd in Quantum Break kan interessant worden, maar ik ben vooral benieuwd hoe de ‘live-action televisieserie’ gaat samenwerken met de game. Hoe keuzes elkaar kunnen beïnvloeden, of iedereen echt een eigen verhaal gaat beleven, of dat het toch loze beloftes blijken te zijn. Remedy neemt in ieder geval flink de tijd voor het spel omdat alles tot in perfectie afgeleverd moet worden. Maar 2016 zal dan eindelijk het jaar zijn waarin Quantum Break losgelaten gaat worden op de wereld. Amen.

Pokémon Go
Het is voor het eerst in mijn leven dat ik oprecht zit te wachten op een game voor mijn telefoon. ‘Augmented Reality’ zorgt ervoor dat je in de wereld om je heen daadwerkelijk Pokémon ziet lopen. Het is aan jou om als een trainer echt de wijde wereld in te gaan om je favoriete monster te vinden. Ga naar zee om een watertype te vinden, of loop een bos in om grastypes te vinden. Wanneer er een mogelijkheid komt om gevangen en getrainde Pokémon in te zetten tijdens gevechten met andere spelers (dat moet kunnen op de telefoons van tegenwoordig), weet ik dat geen pauze op mijn werk meer hetzelfde zal zijn. Gotta catch ‘em all!
Nieuwe Star Wars-aankondiging
Star Wars is terug. En hoe! Met een knallende film in de bioscoop (record na record lijkt verbroken te worden) en het fijne Star Wars Battlefront, is The Force terug van weggeweest. Maar er is meer. Verschillende studio’s zijn bezig met de ontwikkelingen rondom een Star Wars-titel. Vooral de game van de makers achter Dead Space, met de schrijver achter Uncharted, in samenwerking met de vrouw achter Assassin’s Creed, doet me nu al snakken naar een aankondiging. Gaat het een nieuwe Star Wars 1313 worden? Iets compleet anders? Ik wil het weten! Met een nieuwe Star Wars film die eind dit jaar in de bioscopen draait (Rogue One), lijkt het me niet dat de hypetrain vaart gaat verminderen. Mooi zo!

Natuurlijk zijn er veel meer games waar ik naar uit kijk. En jij kijkt uit naar vele andere titels. Laat vooral weten welke game je nu al wil spelen. Op welke titel je gewoonweg niet kunt wachten. Welke game maakt jouw 2016 net zo tof als 2015? Oh, enneh… Gelukkig nieuwjaar!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.