Ik speel nog steeds… Mass Effect Andromeda!

Ik speel nog steeds… Mass Effect Andromeda!

Mass Effect Andromeda heeft een zeer slechte start gehad en dat is nog zacht uitgedrukt. De game zat vol met bugs, waardeloze lip syncing en slechte facial animations. De game kreeg enorm veel uitbranders online en werd door velen slecht beoordeeld. Sommige konden door deze hoeveelheid oneffenheden heen kijken en hebben nog enorm genoten van de game, ik was er daar niet één van. Vooral de slechte gezichtsanimaties vond ik lastig door de vingers te zien in een game die enorm veel dialoog bevat. Maar na een lange tijd en veel fixes heb ik besloten om terug te keren naar het universum van Mass Effect Andromeda en daarom speel ik deze nog steeds.

Ik heb enorm genoten van de originele Mass Effect trilogie en heb vooral het eerste deel helemaal grijs gespeeld. Het verkennen van verschillende planeten en de mix tussen actie en de diepgaande verhaallijn vond ik fantastisch. Hoewel het einde misschien niet iedereen aansprak, heeft de serie een plekje in mijn hart verdiend. Daarom was ik het mezelf dan ook verplicht om Andromeda nog een tweede kans te geven. Ik ben blij dat ik dit gedaan heb, want na de fixes die de game heeft ondergaan is het een zeer vermakelijke game geworden.

Het grootste issue met de gezichstanimaties is opgelost en hoewel ik nog steeds geen enorme fan ben van de gezichten, is het niet meer zo storend dat ik er niet doorheen kan kijken. Een kleine rare bug hier gelaten is de game voornamelijk bug free en is er dan ook geen reden meer waarom de game zo’n shitload aan kritiek zou moeten krijgen. De actie is heerlijk en het verhaal is ook pakkend zoals ik dat gewend ben van de oudere delen.

Op zoek naar een nieuwe planeet om te koloniseren word jij als hoofdpersonage de nieuwe Pathfinder die op zoek moet gaan naar de nieuwe aarde. Uiteraard gaat dit niet zonder slag of stoot en sta je binnen no time oog in oog met een vijandelijk alien ras genaamd de Kett. Net zoals bij de originele trilogie ben je niet in je eentje bezig, maar vorm je wederom een squad met verschillende personen die zich aansluiten bij je team. Ook hier krijg je de keuze wie je graag mee wil gaan nemen en worden er verschillende diepgaande banden opgebouwd met de personages die soms zelfs een romantische invalshoek kunnen krijgen.

De actie is veelzijdiger dan wat ik gewend was van de oudere delen en voelt een stuk vloeiender aan. De game heeft ook een stuk meer tactiek nodig, want het vol in de actie rennen als één of andere Rambo gaat niet meer werken. Het geven van orders aan je squadleden is hier een erg hulpvolle optie die vaak genoeg gebruikt moet worden. Met behulp van je jetpack is het mogelijk om vijanden een flinke verrassing te geven als je opeens vanaf een andere kant de aanval opent.

Het rpg gedeelte is ook weer aanwezig en je hebt een enorme hoeveelheid skilltrees om doorheen te werken. Je kan precies kiezen welke kant je met je personage op wil gaan en je hoeft hier niet van tevoren een definitieve keuze in te maken, maar je kan al spelenderwijs bepalen welke richting je op wilt gaan met jouw karakter. De game is ook weer onwijs groot en bevat een gigantische hoeveelheid aan sidequests, waardoor ik een hele tijd zoet ben geweest met de game.

Ik ben enorm blij dat ik Mass Effect Andromeda nog een kans heb gegeven want het bracht de oude gevoelens van de originele Mass Effect trilogie weer bij mij naar boven. Mocht jij de game net als ik in eerste instantie hebben weggelegd vanwege alle problemen dan raad ik je ten zeerste aan om de game echt nog een kans te geven.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.