Ik speel nog steeds… NBA 2K16!

Ik speel nog steeds… NBA 2K16!

Als je weet dat de gouden medaille in het basketbal op de Olympische Spelen is vergeven, kan dat maar één ding betekenen. De Olympische Spelen zitten er nu dan echt op. Hoewel de finale tussen de Verenigde Staten en Servië bij vlagen echt niet om aan te zien was, viel miljoenen kijkers wel opnieuw op hoe spectaculair de sport basketbal wel niet is. Niet voor niets weet de NBA dan ook in ons land steeds meer aan populariteit te winnen. Maar als het aan mij ligt wint de NBA nog veel meer terrein. Sony deed onlangs in ieder geval een poging om de NBA wat meer aandacht te geven. NBA 2K16 was namelijk gratis te downloaden door middel van PlayStation Plus. Daarom speel ik nog steeds NBA 2K16!

In ons land spelen we eigenlijk maar één sportgame: FIFA. Natuurlijk, ook Pro Evolution Soccer is soms aanwezig, maar rondom de lancering van FIFA kan eigenlijk niemand heen. Maar verder blijft het vaak stil als het gaat om anders sportgames. Het vinden van een NHL-titel of Madden-titel in het wild is hogere wetenschap. Best jammer overigens, maar dat is iets voor een later artikel. Laten we ons nu focussen op de NBA. Het is goed dat je wellicht bent weggebleven van de NBA-serie van EA Sports, maar de NBA 2K-serie zorgt al jaren voor topvermaak. Zelf ben ik in 2009 voor het eerst in aanraking gekomen met de NBA 2K-serie: ook door middel van GameParty. Welk cijfer ik de game destijds heb gegeven weet ik niet meer precies, maar ik weet nog wel dat ik behoorlijk positief was over de game. Onder meer de snelle gameplay (altijd belangrijk!) en de presentatie noemde ik als positieve punten.

Behoorlijk wat jaren later staan deze punten nog altijd hoog in het vaandel bij 2K Sports. Niet dat domme commentaar van Youri Mulder en Evert ten Napel, maar haast van niet echt te onderscheiden commentaar. Inclusief een analyse in de rust van grote namen als Ernie Johnson, Shaquille O’ Neal en Kenny ‘the Jet’ Smith. Bekende namen binnen het basketbalcircuit. Maar dat zorgt niet als enige er voor dat je midden in de wedstrijd zit. De graphics van NBA 2K zijn sinds de overstap naar de next-gen consoles echt fantastisch. Dat de NBA 2K-serie de mooiste sport-game is die er verkrijgbaar is staat in ieder geval vast. Maar ik zou haast zo ver willen gaan dat NBA 2K16 de mooiste game is die er in totaal op dit moment te spelen is op de consoles. De spelersmodellen zijn enorm realistisch. Elke zweetdruppel op het hoofd van LeBron James of Kobe Bryant valt te zien. De baard van James Harden heeft er nog nooit zo mooi uitgezien. Hierdoor zit je helemaal in de game.

https://www.youtube.com/watch?v=ZKcHuHmfMeE

Dan over naar de gameplay. Zoals al eerder gezegd: basketbal is een enorm spannende en spectaculaire sport. Een saaie 0-0 ga je nooit zien in het basketbal: een NBA-wedstrijd gaat alle kanten op. De gameplay van de NBA 2K-serie weet dit gevoel in ieder geval goed vast te pakken. Zeker als je korte potjes speelt weet je dat elke keer dat jij de bal hebt belangrijk is. Bovendien heb je maar 24 seconden om te schieten. Treuzelen is er niet bij. Natuurlijk is het voor nieuwkomers even wennen, maar uiteindelijk zul je de besturing al snel onder de knie krijgen. Dit omdat de gameplay ook enorm vloeiend is: het spel golft op en neer en je wordt vanzelf meegezogen in ‘de flow’ van de wedstrijd. Voor je het weet zit je te juichen voor je tv omdat je een heerlijke driepunter hebt binnengeschoten.

Maar wat zou een goede sportgame zijn zonder een hoop content? Je vind in NBA 2K dan misschien niet zo veel teams als in FIFA. Maar met alle 30 NBA-teams, een hoop klassieke en Europese teams doet de game het toch prima. Maar de modes die in de game zitten weten je honderd procent zeker lang bezig te houden. Wil je de manager zijn van een bekend NBA-team? Geen probleem! Wil je de Los Angeles Lakers omdopen tot de Alaska Huskies? Geen probleem! Wil je het zelf maken als wereldster in de NBA? Ook geen probleem! Daarnaast zijn er nog allerlei online-modi en kun een potje op straat basketballen. Saai zal het zeker niet worden.

Ik heb FIFA echt heel erg hoog zitten. Maar als ik heel eerlijk ben heeft de NBA 2K-serie de afgelopen jaren het plekje in mijn hart van FIFA een beetje gestolen. Natuurlijk speel ik af en toe nog een potje FIFA, maar in mijn ogen is NBA 2K de beste sportgame die er op dit moment te verkrijgen is. Mocht je PlayStation Plus hebben dan hoop ik echt dat je de game in ieder geval aan je bibliotheek hebt toegevoegd. Mocht je een sportfan zijn, dan kun je het eigenlijk niet maken om nog nooit NBA 2K te hebben gespeeld. Je gaat er geen spijt van krijgen!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.