Ik speel nog steeds… Top Spin 4!

Ik speel nog steeds… Top Spin 4!

Vorige week was het ATP-toernooi van Rotterdam. Het grootste tennisevenement van Nederland. Hoewel topspelers Nadal en Wawrinka op het allerlaatste moment toch nog moesten afzeggen, had het toernooi een prima line-up aan spelers. Uiteindelijk waren er negen van de twintig beste tennisspelers van de wereld in Rotterdam aanwezig. Nee, je bent overigens niet op SportParty terecht gekomen. Maar toen ik afgelopen week het toernooi van Rotterdam bezocht begon het bij mij toch wel weer te kriebelen qua tennis. Hoezo is er de laatste tijd geen toffe tennisgame meer uitgekomen? Ik moest even graven in mijn kast, maar ik speel nog steeds… Top Spin 4!

Ik had natuurlijk ook voor een andere titel kunnen kiezen. Zo was er bijvoorbeeld Grand Slam Tennis voor de Wii. Ook het tweede deel was nog best prima voor de Xbox 360 en de PlayStation 3. Ik had misschien best nog eens kunnen kiezen voor Wii Sports. Die game speelde ik afgelopen weekend nog bij een aantal vrienden. Niet alleen speelden we potjes golf en boksten we tegen elkaar, ook het bowlen en tennissen was die avond zeer populair. Vooral bij het tennissen ging het er heel erg fanatiek aan toe. Toch is dit natuurlijk niet zo’n hele uitgebreide tennisgame. Wii Sports heeft niks te maken met wat de toppers op het tennisveld doen. Met een hoop gezwiep kom je al een heel eind. Stel je voor dat Roger Federer en Rafael Nadal hiermee ook kampioen waren geworden…
Terug naar Top Spin 4 dan maar. Een game waar je onder meer met Roger Federer en Rafael Nadal aan de slag kan. Een game waar je onder meer ook op Roland Garros en de Australian Open aan de slag kan. Ik wil niet zeggen dat je als speler van Top Spin 4 ineens een goede tennisspeler bent, maar de game is in ieder geval wel een stuk realistischer dan de een Wii Sports of een Virtua Tennis. Top Spin 4 kreeg bijna gemiddeld een 8,5 toen de game in 2011 uit kwam.

Rond die tijd was het sowieso een fijne tijd om tennisfan te zijn met een spelcomputer. Er kwamen een hoop games achter elkaar uit voor dit type speler. Ik noemde ze al even: Grand Slam Tennis 2, Virtua Tennis 4 en Top Spin 4. Allemaal kwamen ze rond 2011 of 2012 uit. Maar als we naar de hedendaagste tijden kijken, dan is het aanbod toch wel behoorlijk magertjes. De laatste tennisgame die uit kwam was Mario Tennis Ultra Smash. Die game kwam eind 2015 uit voor de Wii U. De eerstvolgende tennisgame die op de planning staat is opnieuw een Mario-game. Over een aantal weken verschijnt Mario Sports Superstars. In die game kun je onder meer gaan tennissen met Mario en zijn vrienden.

Dus voor diegene die aan de slag wil met een serieuze tennisgame is er op dit moment weinig te kiezen. Op de Xbox One en de PlayStation 4 kom je helemaal niet aan je trekken. Het tennis-genre blijkt op dit moment ten dode te zijn opgeschreven. Zonde, als je het mij vraagt. Want toen ik Top Spin 4 de afgelopen week uit de kast haalde, kwamen er een hoop goede herinneringen naar boven. Ik heb die game echt een hoop gespeeld. Mijn virtuele alter-ego heeft de top van de mondiale tenniswereld in ieder geval wel bereikt. Dat heeft hij ook gedaan in eerdere delen van Top Spin. Dat heeft hij ook nog eens gedaan in een hoop andere tennis-games. Heel af en toe start ik zelfs nog eens Virtua Tennis op op mijn PlayStation Vita. Die game is inmiddels ook al vijf jaar oud.
Het is niet zo dat tennis geen populaire sport is. Het is nog altijd de grooste individuele sport ter wereld. Geschat wordt dat meer dan een miljard mensen de afgelopen finale van de Australian Open hebben gezien. Topspelers verdienen bakken met geld. En de tennisgames zouden best van de hype rondom die spelers gebruik kunnen maken. We hebben al tennis-games gezien rondom bekende topspelers. Laat Roger Federer zich misschien wel verleiden tot een gelijknamige tennisgame?

Misschien is de hype van de tennisgames wel voorbij. We hebben het gezien dat in 2011 en 2012 er een hoop games uitkwamen. Ik neem de vergelijking maar even met de Guitar Hero-games. Dat was ook enorm hot rond die tijd. Maar mensen waren er op een gegeven moment wel echt een beetje klaar mee. Hetzelfde met de beachvolleybal-games. Die waren op een gegeven moment helemaal hot op de Xbox en de PlayStation 2. Daar hebben we ook al tijden niks meer van gehoord. Ik pleit in ieder geval voor de terugkeer van de tennisgame!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.