Jan Haak vs. The World: Castille vs The World

Jan Haak vs. The World: Castille vs The World

Ja ja! Janopolis is gesticht hoor! Begonnen als een arm, klein, en niet tot de verbeelding sprekende gemeenschap van arbeiders en winkeliers, maar uiteindelijk uitgegroeid tot een metropool waar de meeste wereldsteden van nu jaloers op zouden zijn. Jaarlijks komen er duizenden toeristen richting Janopolis om te genieten van de adembenemende natuur, strand, zee, de luxe hotels en de vele casino’s. Burgemeester Jan Haak wordt op handen gedragen en gezien als de grondlegger van een nieuwe manier van leven.

Ook ben ik mijn eerste game in Europa Universalis IV begonnen. Toch maar als een Europese natie… Castille. Het kiezen van een niet-Europese natie leek mij nog niet zo verstandig aangezien ik eerst de nieuwe controls door wil hebben. Onze doelstellingen zijn als volgt :
1. Het veroveren van Granada, wat op papier twee-vingers-in-de-neus-werk moet zijn voor een land als Castille.
2. Het veroveren van Aragon, wat niet alleen op papier maar ook echt een serieus en lastig verhaal zal zijn.
3. Het vormen van Spanje, wat weer bepaalde privileges en verbeterde zaken met zich mee zal brengen.
4. Het controleren van de meest belangrijke handelsroutes wereldwijd, zoals bijvoorbeeld de bekende zijderoute.
5. Het voortouw nemen in de kolonisatie van zowel Afrika als de Nieuwe Wereld.

http://www.youtube.com/watch?v=G1reyfJ5StY

Castille behoort, samen met Engeland en Frankrijk, tot de 3 grootste en meest sterke naties van de wereld omstreeks 1444 na Chr. (het jaar waarin we gaan beginnen) en omdat dit mijn eerste echte game met het nieuwste deel van Europa Universalis gaat worden, lijkt mij dit een veilige keuze. Ons eerste doel is het veroveren van Granada om zo van deze drie provincies een katholiek gebied te maken, maar omdat er een soort van verdrag tussen beide landen blijkt te zijn aan het begin van de game zullen we moeten wachten tot het jaar 1448 om onze eerste aanval uit te kunnen voeren. Dit is niet zo’n ramp, want dat geeft ons mooi de tijd om ons leger te organiseren en de eventueel zwakke plekken te herstellen. 1 Januari 1448 wordt de eerste aanval op het leger van Granada uitgevoerd en meteen is duidelijk dat dit een oneerlijke strijd is. 12 Januari 1449 heeft Castille alle provincies van Granada volledig onder controle en in handen.

Het veroveren van Aragon vraagt om een betere voorbereiding en een groter leger dan wij momenteel tot onze beschikking hebben. Tijd krijgen we daar niet voor, want die dwazen zijn zo stom om ons, kort na onze strijd in en tegen Granada, de oorlog te verklaren. Ik besluit mijn legers dicht bij elkaar in een defensieve opstelling te positioneren en af te wachten wat Aragon van plan is. Al snel treden de eerste manschappen ons grondgebied binnen om de strijd aan te gaan met ons grootste en meest krachtige leger, de Guardia Real. Na een jarenlange oorlog zonder noemenswaardig resultaat besluiten we op 28 december 1459 om de strijdbijl voor de eerstvolgende 5 jaar te begraven om zo onze economie op te kunnen bouwen. Het vormen van Spanje zal hierdoor wel wat vertraging oplopen, maar voor de lange termijn is dit een goed genomen besluit.




De oorlog van de afgelopen 10 jaar heeft zijn sporen nagelaten in Castille. De economische achterstand die, met name op Engeland, is opgelopen moet zo snel mogelijk ingehaald worden voordat we overlopen worden en straks geen kant meer op kunnen. De belangrijkste taak is nu het koloniseren van ‘rijke’ gebieden. Zo is er in het westen van Afrika en in Midden-Amerika veel goud te vinden. Portugal en Engeland hebben hier al voet aan wal gezet, dus we willen binnen een jaar onze vloot op orde hebben en deze richting onze eerste kolonies sturen. Het controleren van een aantal belangrijke handelsroutes zou ook een berg geld opleveren, maar daarvoor is onze vloot, zeker in vergelijking met die van Engeland, nog veel te zwak. Dus ook deze doelstelling moeten we vooralsnog op de lange baan schuiven. In de tussentijd heeft ook ons leger aandacht nodig. Ons leger kan qua grootte zeker mee met die van Engeland, maar we hebben in de afgelopen 10 jaar een behoorlijk technologische achterstand opgelopen…

Op de één of andere manier begin ik de laatste tijd ook steeds meer interesse te krijgen voor Crusader Kings II. Deze game is, hoe kan het ook anders, ontwikkeld door Paradox en is goed te vergelijken met Europa Universalis. Het grootste verschil is echter dat je in Europa Universalis te maken hebt met landen/naties en in Crusader Kings II met mensen/families. Natuurlijk heeft ieder land in Europa Universalis ook wel een koning/koningin of iets dergelijks aan de leiding staan, maar in Crusader Kings is het hier echt op gefocust. Ik ga hier eerdaags maar eens beter naar kijken denk ik.

Één keer per maand verschijnt “Jan Haak vs The World”. Hierin vertelt deze strateeg aan welke games hij sinds de 90′s het meeste plezier beleefd. Zijn liefde voor games uit “die goeie oude tijd” staat centraal. Met een vooruitstrevende blik zal hij ons weer doen verlangen naar het verleden.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.