Jurassic World Evolution: Return to Jurassic Park Review

In de zomer van 2018 beoordeelde ik Jurassic World Evolution met een 8.4. In december gaf ik de game een tweede plek in mijn top vijf van spellen van dat jaar. Het werd ook mijn meest gespeelde game van dat jaar. Ja, Jurassic World wist me te pakken en mijn nostalgische gevoelens voor het park aan te wakkeren. Recentelijk verscheen er een flinke uitbreiding die daar nog eens een gigantische schep nostalgie overheen weet te gooien.

We gaan naar Jurassic Park. Laat dat even op je inwerken. Jurassic Park. Waar de originele game natuurlijk situeerde in de ‘nieuwe trilogie’ die Jurassic World als titel draagt, gaan we nu eindelijk naar daar waar het ooit gestart is. Met een heli land je op Isla Nublar waar John Hammond zijn Jurassic Park wist te bouwen. We weten allemaal hoe dat ging, natuurlijk. Zo niet, dan wil ik dat je nu stopt met lezen en de film gaat kijken. Je bent er nog? Mooi, gaan we door. Het is in de game snel duidelijk dat de hoogtijdagen van het park voorbij zijn, dino’s lopen rond en de natuur trekt over het land heen. Geen plek is veilig wanneer je je beseft dat Velociraptors op het eiland vrij hun ding kunnen doen. Klinkt als een goede opzet voor een videogame, dus ga je met Dr. Ian Malcolm, Dr. Alan Grant, Dr. Ellie Scattler en John Hammond aan de slag om Jurassic Park in ere te herstellen. Alle acteurs hebben hun stem verleend aan de game, behalve de man achter John Hammond. Aangezien die acteur overleden is, is dat ook verdomd lastig natuurlijk. En ja, zelfs Mr. DNA komt even langs! Het brengt een hele toffe, verhalende campagne met zich mee die ik stiekem leuker vond dan die van het originele spel.




Maar je zit niet meteen vast aan dit nieuwe verhaal. Als dat niet je ding is, is het ook mogelijk om gewoon vrij te gaan bouwen. Het is en blijft natuurlijk een grote sandbox waarin je je ding kunt doen. Met een budget dat niet op kan gaan kun je los gaan met gebouwen en structuren uit de eerste film. Let wel op, het is dus niet mogelijk om deze te combineren met de nieuwere gebouwen en technologieën uit de Jurassic World-films. En dat brengt wisselingen in gameplay en strategie mee. Waar je bijvoorbeeld in de ‘originele game’ een Expedition Center moest bouwen om nieuwe fossielen op te kunnen graven, was dit ten tijde van Jurassic Park nog niet aan de orde. Hierin bouw je het bekende Visitor Center. Je weet wel, dat gebouw met dat gigantische geraamte van de T-Rex aan de binnenkant. Handige extra; het Research Center is ook meteen in dit gebouw te vinden zodat je nieuwe upgrades uit kunt vogelen of zelfs compleet nieuwe onderzoeken kunt starten. Ook naar nieuwe gebouwen om je park nog meer aan te kleden en betere mogelijkheden te geven.

Achter elk machtig iets, ligt een krachtige steunpilaar. De president en zijn first lady, een lady en haar vagebond, Jurassic Park en Isla Sorna, ofwel Site B. De plek uit The Lost World (de tweede film) werd gebruikt om dino’s in elkaar te knutselen voordat ze naar het hoofdpark gingen. Dus uiteraard gebruik je dit tweede eiland in het spel dan ook om je dino’s uit hun eieren te laten komen, ze groot te brengen en te verzorgen zodat ze gezond en wel Jurassic Park in kunnen om gasten te vermaken. De dino’s moet je zelf naar het hoofdpark verplaatsen, iets wat in de originele basisgame niet hoefde. Let hierbij wel op hoe tevreden de bezoekers van je park zijn. Want die bepalen uiteindelijk de inkomsten, wat resulteert in betere spullen voor jou als speler. Steeds dezelfde dino neerzetten maakt niemand blij. Losgeslagen dino’s des te min. Gasten geven geen goede feedback na hun bezoek wanneer ze opengesneden, verminkt of opgegeten worden door een Raptor die uit zijn hok is gebroken.

Wat ook niet onbelangrijk is in een uitbreiding als deze, is de toevoeging van nieuwe dino’s. Want daar draait het eigenlijk toch best wel een beetje om, niet waar? Of, nouja, ‘nieuwe dino’s’ mag je ze niet noemen, aangezien het juist de oude reptielen zijn uit die vroegere films. Eindelijk is de vliegende Pteranodon aanwezig en kun je dus voor het eerst aan de slag met bevleugelde dino’s. Mocht je Jurassic Park 3 hebben gezien, dan weet je dat dat niet altijd de meest veilige beesten zijn. Zorg dan ook voor een stevige volière om de beesten bij elkaar te houden, zodat ze niet wegvliegen en van je gasten afblijven. Het trappenstelsel door dit gevaarte zou ik zowaar in het echt eens willen beklimmen. Daarnaast zijn eindelijk de kleine, schattige maar extreem dodelijke ‘Compies’ beschikbaar in het spel. Echte kenners noemen ze gewoon Compsognathus en weten dat je een klein meisje geen ijsje aan deze gevaartes moet laten geven. Tof vind ik dan ook dat er een speciale skin aanwezig is voor de overige dino’s om ze te laten lijken op de gevaartes uit de originele film. Vooral de T-Rex is hierbij meteen opnieuw mijn favoriet geworden.




Nu is de historische content natuurlijk tof en is het fijn om ondergedoken te raken in nostalgie, maar gelukkig heeft de ontwikkelaar goed naar haar fans geluisterd en wat met de feedback gedaan. Zo is er eindelijk de mogelijkheid om je park leuker aan te kleden, iets wat in de basisgame compleet ontbrak. Bordjes met routes, bordjes die aangeven welke dino waar te vinden is, waar welke gebouwen staan. En iedereen die ooit in Disneyland is geweest weet hoe belangrijk het is om je park sfeervol te verlichten, iets wat nu ook mogelijk is in dit spel. De nachten zijn sfeervoller dan ooit. En jawel, bezoekers kunnen eindelijk naar het toilet! Dat is best een dingetje, aangezien toiletten niet altijd even veilig zijn. Vraag maar aan je lokale advocaat.

>In de zomer van 2018 beoordeelde ik Jurassic World Evolution met een 8.4. In december gaf ik de game een tweede plek in mijn top vijf van spellen van dat jaar. Het werd ook mijn meest gespeelde game van dat jaar. Begin 2020 beoordeel ik de uitbreiding op het spel met een hoger cijfer. De nostalgische sfeer lijkt magisch te zijn, maar onder deze laag is een verbeterde versie van het spel te vinden. Het brengt de content die we al sinds de release willen en brengt meer mogelijkheden waar ik als speler erg blij van werd. Return to Jurassic Park is de perfecte uitbreiding voor mijn favoriete parkbouwsim van de afgelopen jaren.

Good

  • Nostalgie
  • Originele acteurs
  • Nieuwe manieren van spelen
  • Nieuwe oude dino's

Bad

  • Oud en nieuw kan niet gemixt worden
9

Geweldig

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.