Knack Review

Knack Review

Met de komst van de PlayStation 4 werd Knack geboren. SCE Japan Studio heeft haar best gedaan om een nieuwe platformgame te maken en heeft hierbij een groot kleurenpalet gebruikt. Een van de ontwikkelaars die aan Knack werkte is Mark Cenry, die in het verleden gewerkt heeft aan games zoals Jak and Daxter, Uncharted en Crash Bandicoot. Een aantal elementen uit de laatste game zijn soms terug te vinden in Knack.

Knack, een wezentje dat bestaat uit bij elkaar geklonterde relieken, is ontdekt door een professor grotten afspeurde. Na veel zoeken kwam hij in een grot waar al erg lang geen mens geweest was, en daar vond hij iets wat hij nog nooit gezien had. Overal vlogen blauwe, rode en gouden relieken in het rond. In het midden van de grot zweefde een gouden bol met een blauwe kern. De professor besloot de bol te pakken, maar voordat hij hem aanraakte zweefde de bol in zijn armen. Hij bracht hem naar zijn lab met een aantal relieken en na lang onderzoek te hebben gedaan lukte het hem om Knack te maken.

Wanneer je met de game begint krijg je een soort tutorial. Je moet een aantal robots in het lab verslaan zodat de professor kan zien of je klaar bent voor een volgend avontuur. Nadat jij de robots verslagen hebt is de professor enthousiast over je en neemt je mee. Uiteindelijk kom je in een bos met goblins, en hier begint het verhaal pas echt.

Hoe verder je de game in gaat, hoe meer je ontdekt en kan vrijspelen. Hierbij moet je denken aan verborgen items die bijvoorbeeld achter een zwakke muur zitten die je kapot moet maken. Ook merk je later dat Knack groter kan worden door relieken op te nemen. Maar Knack kan ook groter worden door bepaalde andere items op te nemen.

Van een next-gen game verwacht je veel moois op je scherm. Echter vond ik Knack niet next-gen genoeg eruit zien om te zeggen dat het echt heel mooi was, maar het is zeker geen lelijke game. De levels zien er erg mooi uit en het designteam achter de game verdient zeker een compliment. Hoe de gouden relieken glimmen op het lichaam van Knack als hij in de zon loopt is erg mooi. Ook de kristallen en hoe de game loopt als je groot bent is goed gedaan. Wel zie je soms dat de game even trager loopt als je erg groot bent. Wat ook leuk is om te zien is dat je als je groot genoeg bent auto’s of zelfs een tank kan oppakken en ze tegen een goblin of een andere vijand aan kan gooien. De grafische effecten, zoals rondvliegende vonkjes en stofdeeltjes van kapotte voorwerpen, zijn wel een teken dat de next-gen games een mooie toekomst gaan krijgen.

Natuurlijk loop je niet alleen in het bos en vecht je tegen goblins, je komt ook levels tegen die zich afspelen in een zandstorm of in een sneeuw-, ijs-, hout-, steen- of vuur-thema, wat zorgt voor een grote diversiteit in levels. Wat ik wel jammer vond is de beperking van de vaardigheden van Knack. In principe kan je bijna de hele game uitspelen door op vierkantje te drukken om de zoveel seconden (vierkantje is vechten) omdat je eigenlijk geen andere knoppen nodig hebt als je een vijand wilt verslaan. Wel kan je kiezen om je speciale vaardigheden te gebruiken waar je zonkristallen voor nodig hebt. Indien je genoeg kristallen hebt kan je op rondje drukken en vervolgens op kruisje, vierkantje of driehoekje. Dit activeert een speciale vaardigheid zoals hard op de grond slaan en zo een schokgolf creëren. Je kan hiermee ook een tornado veroorzaken of bommen gooien naar meerdere vijanden tegelijk.

Knack ziet er op het eerste gezicht kinderlijk uit maar dit hoeft niet direct te betekenen dat het geen interessante game is voor volwassenen. Veel volwassenen vinden namelijk games met een kinderlijk thema soms wel leuk om te spelen. Knack is dus voor alle leeftijden en een erg leuke PlayStation 4-exclusive om te spelen. Wat jammer is, is dat de vaardigheden beperkt zijn en de game trager loopt als je erg groot bent. Ook is het niet de mooiste next-gen game die er is. Al met al is het wel een game waar je een aantal uren in kwijt kan om bijvoorbeeld na het uit spelen de verborgen items te zoeken en zo een upgrade te geven aan Knack.

[review pros=”+ Verschillende level designs
+ Knack kan lekker groot worden
+ Gooien met tanks!” cons=”- Niet heel erg mooi
– Meer fighting moves graag!
– Game loopt traag als je groot bent” score=78]

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.