Lego Marvel Super Heroes Gamescom Preview

Lego Marvel Super Heroes Gamescom Preview

Hoe vaak kan een beproefd concept blijven werken? Waar de Guitar Hero-licentie ons flink wat toffe games wist te brengen die steeds beter werden, liepen de verkoopcijfers terug. Gamers waren er wel klaar mee. De Lego-gekte is ook al aan zijn dertiende deel toe. Lego Star Wars lijkt opeens lang geleden.

De kracht waar de Lego-franchise op blijft bouwen is het feit dat elke licentie die ze aan de gekleurde blokjes weten te koppelen zorgt voor nieuwe soorten gameplay. Waar Lego Harry Potter een echte puzzelgame met platformelementen was, bleek Lego Indiana Jones meer op actie gericht. In Lego Pirates of the Caribbean stond het avontuur voor je klaar en Lord of the Rings schotelde je een episch verhaal gevuld met veldslagen voor. Dit jaar nog zal Lego Marvel Super Heroes zijn opwachting maken op elke huidige en next-gen console.

In zijn basis is deze iteratie een oefening die we al verschillende keren hebben gezien, al is het nu in een sprankelend Marvel-jasje. Nog steeds loop je met één van de vele personages door de vijftien levels, zoek je verloren objecten en spaar je ‘studs’ om zo extra’s en personages vrij te kopen. Hierdoor kun je eerder behaalde levels opnieuw spelen om op plekken te komen die vroeger gesloten waren voor je. Misschien omdat je Iron Man onder de knoppen had terwijl alleen Captain America naar binnen kon.
De demo die ik voorhanden kreeg, toonde de S.H.I.E.L.D. Helicarrier zoals je hem kent uit The Avengers. Na een goed getimede sprong ‘valt’ Captain America naar beneden. Het duurt niet lang voordat de stad New York onder hem verschijnt. Het Marvel New York waarin de Avengers Tower, Baxter Building en de Daily Bugle te vinden zijn. De metropool dient in deze nieuwe game als de hub waarin je avontuur zich voltrekt. Net voor de grond slaat de Cap zijn parachute open waarna Iron Man hem snel vergezelt. In deze hub is het uiteraard weer zaak om te zoeken naar studs, verborgen karakters en extra missies.

Hoewel ik niet heel veel van de game kon zien, toonde de ontwikkelaar wel de kant waar ze met deze game op willen gaan. De bouwstenen zijn hetzelfde, de basis is onveranderd. Nog steeds is het een spel voor een jong publiek dat ook door de oudere generatie leuk gevonden gaat worden. Dit lukt door de vele verwijzingen naar de geschiedenis van Marvel. Zo kwam ik in het level wat vluchtig getoond werd een paarse auto tegen, exact zoals Magneto hem ooit had in een tv-serie.

De humor komt dit keer vooral tot uiting via de vele personages die de game rijk is. Niet alleen door de manier hoe ze er uit zien, maar ook door de dialogen die de game kent. Alle personages zijn ingesproken door de stem die daar bij hoort. Wolverine klinkt zoals Wolverine uit de tekenfilms die je kent, The Hulk heeft dezelfde stem als in Avengers Assemble en Hulk and the Agents of S.M.A.s.H. en zelfs Nolan North keert na de game van Deadpool terug om dit keer de Lego-variant van hetzelfde personage te voorzien van een stem.
Elke held heeft zijn eigen krachten. Wolverine gebruikt zijn klauwen en kan niet dood, Spider-man heeft zijn webschieters en de Hulk is mega sterk. Toch is er één personage dat meteen mijn favoriet werd. Stan Lee. Jawel, Stan the Man Lee is een speelbaar personage in deze game. De vader van de X-Men, Spider-man, Daredevil en veel andere bekende namen maakt zijn opwachting. En omdat hij de vader van al deze helden is, bezit hij al hun krachten. Vuur schieten? Check! Onsterfelijk? Aanwezig! Telekinese? Uiteraard! En natuurlijk is het personage door Stan Lee zelf ingesproken. Geronimo!

De game werd gespeeld op de Xbox One. Dat zag je meteen, dit is de mooiste game uit het universum van Lego tot op heden. Door een nieuwe techniek ogen de personages haast als echt plastic. De wereld om ze heen leeft, auto’s rijden voorbij, inwoners van New York doen hun ding. De kracht van de next-gen is duidelijk aanwezig. Maar vrees niet, de helden van Marvel komen ook gewoon naar de huidige generatie. Daar wordt de game net zo tof.

Is er nog ruimte voor een nieuwe game in de wereld der Lego? Ja. Zolang de ontwikkelaar nieuwe, grote franchises aan weet te trekken en deze op een waardige manier weet te gebruiken in haar games, zou dit wel eens een serie kunnen zijn die ook op de volgende generatie nog prominent aanwezig gaat zijn. En waarom ook niet. Net als in alle voorgaande delen lijkt Lego Marvel Super Heroes weer flink wat content op te gaan leveren die jij gaat spelen met een glimlach op je gezicht. Hulk Lego Smash!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.