LEGO Worlds: een interview met Associate Producer Chris Rose

LEGO Worlds

Nintendo Switch PC PlayStation 4 Xbox One
7.8

Goed

7.9

User Avg

LEGO Worlds: een interview met Associate Producer Chris Rose

LEGO Worlds: een interview met Associate Producer Chris Rose

We hebben in het verleden al heel wat games gezien die de LEGO-stempel droegen. Niet alleen de befaamde titels zoals LEGO Star Wars, LEGO Indiana Jones en LEGO Harry Potter, maar in de oudere dagen hadden we LEGO Racers, LEGO Islands en LEGO Creators. Al sinds 1997 weten de bouwblokken een solide basis te vormen voor menig game. Maar, nu we zo’n focus hebben op de LEGO-games met een filmlicentie, is het zeer verfrissend om spoedig aan de slag te kunnen gaan met originele LEGO-producten. LEGO City Undercover verschijnt spoedig op de consoles, maar ook LEGO World doet goed zijn ding.

We snappen het meteen wanneer je LEGO Worlds wil vergelijken met Minecraft. Logisch ook, de opzet lijkt in grote lijnen hetzelfde. Echter, de LEGO-game is uitgebreider. Tijdens het spelen zul je niet alleen vijandjes tegen gaan komen (in de wereld die compleet gemaakt is van LEGO), maar ook opdrachtgevers die je missies mee kunnen geven. Door deze te doen kun je nieuwe LEGO-stenen verzamelen in elke grootte of vorm. Waar je in Minecraft vast zit aan de blokjes, heb je hier letterlijk elk LEGO blokje dat ooit gemaakt is tot je besschikking. Iets wat zorgt voor meer detail en diepgang in de wereld en de dingen die gebouwd kunnen worden.

Uiteraard zal je tijdens de start van de game maar een aantal opties tot je beschikking hebben; het is aan jou om steeds meer te verzamelen waarna je steeds meer kunt doen. Denk aan mounts in de vorm van voertuigen (of beesten) om sneller van A naar B te kunnen gaan of personages waar je in kunt veranderen. LEGO Worlds duikt de wereld van de bouwblokken in en brengt een gigantische schat aan plezier en creativiteit met zich mee. Elk mannetje dat je vrijspeelt heeft andere mogelijkheden en aanvallen. De game is al een hele tijd beschikbaar via Steam maar op 8 maart zal de volle versie dan toch uiteindelijk verschijnen. Het is daarom dat wij wat vragen konden stellen aan Chris Rose, de Associate Producer achter de game. Eerder werkte hij als QA tester aan games als LEGO Star Wars III: The Clone Wars en LEGO Pirates of the Caribbean. Na een aantal jaar ergens anders te hebben gewerkt keerde hij terug naar TT Games en werkte als productie assistent aan LEGO Ninjago: Nindroids met Hellbent Games en met TT Fusion aan LEGO Ninjago: Shadow of Ronin. De man weet dus wat af van de digitale Deense blokjes.

Waar kwam het idee voor deze game vandaan?
We vonden het altijd belangrijk en leuk om meer creativiteit aan onze games toe te voegen. We hebben dit eerder al geprobeerd met LEGO Indian Jones 2, waar we een level editor in hebben gestopt. Toen we eenmaal doorhadden dat de technologie eindelijk rijp was voor onze ambities, was het aan ons om ons te wagen aan de creatie van LEGO Worlds.

Hoe heb je je kennis van eerdere LEGO-games gebruikt tijdens het maken van deze titel?
We hebben een intern team dat verantwoordelijk is voor het maken van alle LEGO modellen. Voor LEGO Worlds hadden we dus de mogelijkheid om al hun ervaringen en creaties te gebruiken en hier nieuwe ideeën uit voort te laten komen. Omdat we dit keer niet gebonden waren aan specifieke filmwerelden (zoals LEGO Batman, LEGO Star Wars en LEGO Harry Potter), was het mogelijk om creatiever dan ooit te werk te gaan.

De vergelijking die steeds gemaakt wordt met Minecraft, hoe voel je je daar bij?
We worden vergeleken met veel games waarin het bouwen van dingen centraal staat. Tijdens het maken van deze game waren we ons meer dan bewust dat de vergelijking met Minecraft gemaakt zou gaan worden. We hebben wel het idee dat we inmiddels genoeg variatie weten te geven in het spel in de vrijheid en creativiteit die de speler kan ervaren tijdens het spelen. Hierdoor is het mogelijk om toch als een eigen game gezien te worden, die misschien op sommige vlakken wat lijkt op andere spellen. We zijn uniek genoeg.

De game is al sinds 2015 in Early Access op Steam. Wat heb je hier door geleerd?
Hoeveel mensen deze game willen spelen! We hebben van de vele spelers goede feedback gekregen. Deze hebben we kunnen gebruiken om veranderingen door te voeren waardoor de game beter is geworden. Zo is de controle over de camera, alsook de controle over je personage flink verbeterd naar aanleiding van feedback van spelers uit de Early Acces. Daarnaast was de first person camera origineel niet aanwezig. Omdat hier zoveel om gevraagd werd hebben we dit als extra toegevoegd. We hebben samen met de spelers de game naar een hoger plan kunnen tillen.

De game komt nu ook naar de consoles. Wat heb je moeten veranderen voor deze platformen?
Zo min mogelijk. We hebben er voor gezorgd dat de gameplay exact hetzelfde is. Het maakt niet uit of je de game op de PC, PlayStation 4 of Xbox One speelt. Het enige verschil wat je tegen gaat komen is dat we op de PC multiplayer ondersteunen voor vier spelers. Op de consoles is dit vooralsnog weggelegd voor twee spelers.

Als ik je nu zou vragen wat jij persoonlijk graag terug wil zien in de game, wat zou dat dan zijn?
Ik zou dolgraag rails willen zien. Rails voor treinen om overheen te rijden. Zodat spelers een gigantisch netwerk van spoorwegen aan kunnen leggen in de game en zo hun eigen steden met elkaar kunnen verbinden. Ik weet niet of het mogelijk is, maar ik zou het dolgraag toegevoegd zien worden!

Wanneer we aan LEGO-games denken, denken we snel aan gelicenseerde games. Zoals LEGO Batman, LEGO Star Wars en LEGO Harry Potter. LEGO Worlds doet iets heel anders. Hoe reageerde fans van de andere games hierop?
De spelers hebben zeer positief gereageerd op LEGO Worlds. Uit de vele feedback die we hebben gekregen bleek dat spelers met veel plezier door de game liepen. Wanneer feedback dan wel negatief was, was het vaak door een persoonlijke noot. Bijvoorbeeld “ik vind dit niet leuk maar als je het zo zou doen zou ik het toffer vinden”.

Ons wordt al jaren beloofd dat in de wereld der LEGO ‘everything is awesome’. Is dat ook zo?
Alles kan awesome zijn. Maar alleen als je genoeg slaap hebt. Ik mis mijn nachtrust.

Of het awesome gaat worden zullen we spoedig kunnen zien. Vanaf 8 maart kun jij je helemaal onder laten dompelen in de wereld gebouwd voor en door LEGO. Creëer je eigen plekje, bouw dat wat je wil bouwen en ga op de vele, vele missies. LEGO Worlds is compleet anders dan dat wat we van LEGO gewend zijn. En misschien is dat op zichzelf al een goed ding. Want hoe tof we games als LEGO Jurassic Park, LEGO Avengers en LEGO Pirates of the Caribbean ook vonden, de formule begint een beetje standaard te worden. Deze frisse wind kan LEGO niet alleen bij de bestaande fans weer honderden uren op gaan slokken, ook zijn er miljoenen mensen die voor het eerst in aanraking gaan komen met deze digitale versie van de blikkenbouwers. Voor beide groepen gaat LEGO Worlds iets leuks worden. Ik ben klaar om op ontdekkingstocht te gaan!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.