Mario Kart 8 Preview

Mario Kart 8 Preview

Nintendo besloot om tijdens de E3 geen persconferentie te geven. Een gewaagde keuze, maar volgens de grote N was een Nintendo Direct de perfecte vervanger. De games die de uitgever daar toonde wisten stuk voor stuk op te vallen. Daarnaast waren ze meteen op de E3 te spelen. Eén daarvan was Mario Kart 8.

“Heb je wel eens een Mario Kart gespeeld?” Vreemde vraag, dacht ik zo. Toch stelt de medewerker van Nintendo hem aan mij wanneer ik de E3 demo van Mario Kart 8 wil spelen. Natuurlijk heb ik eerder een Mario Kart gespeeld. Ik zou mezelf geen gamer kunnen noemen wanneer ik deze franchise nooit bespeeld zou hebben. De serie bestaat immers al 21 jaar en heeft al zeven toffe games voortgebracht. Wanneer ik hem zeg dat ik niet zomaar een Mario Kart heb gespeeld, maar dat ze allemaal wel eens door mij bevingerd zijn, begint de jongeman doodleuk uit te leggen hoe ik gas moet geven, dat ik uit moet kijken voor rode schildjes en dat bananen glad zijn. Goh.
“Je kunt op twee manieren sturen. Ten eerste door je Gamepad als een stuur te gebruiken. Gewoon bewegen zoals je dat zou doen wanneer je in de auto zit. Bevalt dit niet, dan kun je het scherm aanraken om over te gaan op de normale besturing.” Voordat ik ook maar begin met mijn eerste rondje valt me op hoe mooi Mario Kart 8 is. Sterker nog, ik durf te spreken over de mooiste Wii U game die ik tot op heden heb gezien. Alles oogt scherp, kartelranden zijn een ding uit het verleden. De felle kleuren, de vrolijke tracks en het typische Mario-gevoel spatten van het scherm. De omgevingen waarin de banen liggen lijken te leven en zitten vol met details. Eindelijk zag ik hoe krachtig de Wii U nu echt is.

Gelukkig weet Nintendo dat grafische pracht niet het belangrijkste is. Dat heeft de Wii wel bewezen. Gelukkig is de gameplay van Mario Kart net zo sterk als dat je van de serie mag verwachten. Meteen zat ik in de race, had ik de controls helemaal door en schoot ik opponenten van de baan af. Net zoals in de voorgangers lijken de vernieuwingen minimaal, maar tijdens het spelen ervaar je meteen dat de kleine veranderingen in de gameplay grote gevolgen kunnen hebben. Het nieuwe in deel acht zijn de gebieden waar de zwaartekracht anders werkt. Er zijn momenten dat je tegen muren omhoog kunt rijden, over het dak scheurt en manoeuvres plant die dit keer driedimensionaal zijn. Haal je in via rechts, links, boven, onder? Nintendo brengt F-Zero en Mario Kart samen.

De toevoeging van het spelen met de zwaartekracht opent nieuwe deuren voor de gameplay. Ik mocht drie circuits spelen waarbij meteen opviel dat de anti-zwaartekracht onbegrensde mogelijkheden met zich mee neemt. Mix dit met de fantastische tracks die de serie je altijd heeft gegeven en je kunt nu al weten dat Mario Kart 8 één van de beste partygames op de Wii U gaat worden. Tijdens het racen lijkt het af en toe alsof je in een achtbaan zit. Zonder moeite ga je over de kop, scheur je langs een muur om een kortere route te plannen en krijg je zelfs te maken met heuse kurkentrekkers.

Mario Kart 8 lijkt het beste van Mario Kart Wii en Mario Kart 7 samen te brengen in één game. Zo reed ik ergens hoog in de lucht terwijl de muur (die ik op dat moment als weg wist te gebruiken) ophield. In plaats van dat Mario hard naar de grond mocht storten, schoof zijn air-glider uit het vorige deel uit zijn kwart waardoor ik een stukje over de track vloog en zacht op mijn wielen kon landen. Daarnaast kun je uiteraard ook je Kart onder water weer zien veranderen in een duikbootje, waardoor daar nog steeds mogelijkheden om te racen liggen. Ook de motor uit Mario Kart Wii zag ik even langs scheuren. Niet vaak aangezien ik elk level op de eerste positie af wist te sluiten.

Mario Kart 8 is Mario Kart zoals je het gewend bent. Een kleine toevoeging in de vorm van anti-zwaartekracht lijkt op het oog misschien minimaal, maar tijdens het spelen merk je meteen dat het grote gevolgen met zich mee kan brengen. Er is niets mooier dan iemand inhalen die denkt eerste te liggen, terwijl jij ineens van het plafond naar beneden komt om hem net voor de finish naar de tweede plek terug te slaan. Dit in combinatie met de bekende power-ups gaat er voor zorgen dat Mario Kart 8 volgend jaar de perfecte partygame gaat worden. Dit is zo’n game waar je een Wii U voor hebt.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.