Microsoft schrapt DRM en altijd online

Microsoft schrapt DRM en altijd online

Veel mensen waren het niet eens met het gegeven dat de Xbox One altijd online moet zijn tijdens het gamen. Mocht dat niet lukken, dan had je 24 uur de tijd voordat er echt een verbinding gemaakt moest worden. Lukt dit niet, dan was gamen niet mogelijk. Ook het feit dat games ruilen en doorverkopen moeilijker werd, viel bij veel mensen niet helemaal goed. Vannacht heeft Microsoft laten weten dat het bedrijf luistert naar feedback van de gamers en heeft besloten het roer compleet om te gooien. Don Mattrick schreef een brief op de officiële site van Xbox.

Games die je speelt vanaf een disc werken nu exact hetzelfde als op de Xbox 360. Je hoeft niet online te zijn om het spel te spelen. Ook games die via Live worden gedownload zijn offline gewoon op te starten. Deze gedownloade titels kunnen niet doorverkocht worden, de versies op disc wel. De internetconnectie is alleen nodig wanneer de One voor het eerst aangesloten gaat worden. Hierdoor hoef je niet meer eens in de 24 uur online te zijn. Hoe dit gaat uitpakken voor cloud-gaming functies zoals de Drivatar in Forza 5 is nog niet bekend.

Microsoft heft ook de restricties op rondom het verkopen en uitlenen van games. De game is van jou, jij mag hem zoveel uitlenen als dat jij zou willen. Ook verkopen kan gewoon weer. Als laatste heeft Microsoft de Xbox regiovrij gemaakt, waardoor spellen uit een andere regio gewoon gespeeld kunnen worden.

Wel zijn er nog enkele beperkingen. Wanneer je een game op disc koopt en deze installeert, moet deze disc in de console zitten om te spelen. Iets wat ons logisch in de oren klinkt omdat je anders één game koopt en bij iedereen op de harde schijf kunt zetten. Het family-share principe, waarbij je tien mensen uit je vriendenlijst toegang kon geven tot je games, lijkt geschrapt te zijn.

Sinds dat we de Xbox One hebben onthuld, hebben mijn team en ik direct van jullie gehoord, jullie opmerkingen gelezen en jullie feedback vernomen. Ik wil jullie allemaal bedanken voor jullie assistentie in het herschapen van de toekomst van Xbox One”, aldus Mattrick. “Jullie vertelden ons hoeveel jullie flexibiliteit waarderen via games die op disk komen. De mogelijkheid om te lenen, delen en verkopen van games zoals jullie dat willen is erg belangrijk voor jullie. Net zo belangrijk als de vrijheid om offline te gamen, zo lang als je wilt, overal ter wereld.”

Om deze functies te activeren moet je een patch downloaden wanneer de Xbox One eindelijk onder je tv komt te staan. Dit laat Marc Whitten, vicepresident van Xbox Live, aan Kotaku weten. Wanneer je deze patch niet download is de kans groot dat de restricties aanwezig blijven.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.