Middle-earth: Shadow of War Gamescom Preview

Middle-earth: Shadow of War

PC PlayStation 4 Xbox One
8.6

Sterk

5

User Avg

Middle-earth: Shadow of War Gamescom Preview

Middle-earth: Shadow of War Gamescom Preview

Toen Middle-earth: Shadow of Mordor enkele jaren geleden verscheen verraste de game iedereen. Het nieuwe verhaal, situerende na The Hobbit en voor The Lord of the Rings, bracht een tof gegeven met zich mee, gecombineerd met vloeiende gameplay en een grote wereld. Jij nam het op tegen het leger van Sauron en jouw daden zouden invloed hebben op de wereld van Tolkien. Nu is het tijd voor een vervolg dat veel groter belooft te worden dan het eerste deel.

Ik moet je bekennen, het origineel heb ik nooit uitgespeeld. En ja, dat zeg ik je met het schaamrood op mijn kaken. Ik ben tijdens de release een heel eind gekomen, maar de game verdween de kast in door de release van andere titels. Echter, ik ben bezig met een poging om dit op te lossen. Recentelijk was dit deel met een enorme korting te krijgen, waardoor ik de Game of the Year-edition (dus met alle DLC) kon kopen voor vijf euro. Ik ben de game opnieuw begonnen en ik heb besloten deze te eindigen voordat Shadow of Mordor verschijnt. Mijn liefde voor Lord of the Rings zorgde er origineel voor dat de game mijn interesse kreeg, de uitwerking zorgde ervoor dat ik een heel eind kwam. En ook nu, jaren na de release bij de nieuwe speelsessie, is de uitwerking de reden om door te spelen.

Tussen het verhaal van The Hobbit en The Lord of the Rings in treffen we opnieuw Talion. Het hoofdpersonage, dat Shadow of Mordor begon met zijn dood, is terug om de oorlog verder te voeren. Samen met Celebrimbor (die we kennen als de maker van de Ringen van Macht) ligt er een grotere wereld open die, vooral voor het oog, veel diverser en interessanter oogt dan in de voorganger. Niet alles is dor, vergaan en puur Mordor. Nee, de wereld kent groen, verschillende omgevingen en nodigt meer uit tot ontdekken. Ik kreeg dan ook meteen de vraag of ik een missie wilde spelen, ik wilde jagen op een Warchief of dat ik gewoon rond wilde gaan lopen. De keuze viel op de tweede en al snel stond ik midden in een Ork-kamp, vocht ik met vele vijanden tegelijk en wist ik twee draken te bevrijden om ze als afleiding te gebruiken. Tot ik op een draak ging zitten en een potje ‘death from above’ los liet op de Orks en Warchief in kwestie. Ik zal je zeggen, ik heb weinig van het verhaal mee gekregen maar heb des te meer kunnen zien wat de game voor nieuws gaat brengen op het gebied van gameplay. En ja, daar werd ik heel blij door.

De link tussen Talion en Celebrimbor is tijdens de gameplay veel prominenter aanwezig. Iets wat goed tot uiting komt in de moveset. Natuurlijk lijkt de combat nog steeds afkomstig uit Batman: Arkham, maar de tweedeling tussen de personages brengt interessante nieuwe mogelijkheden met zich mee. Want een stealth kill, waarbij je je vijand besluipt en ‘em ongezien omlegt, kan nu opgevolgd worden door nog zo’n kill wanneer er een tweede Ork in de buurt is. Als een soort uit het lichaam tredende Celebrimbor steekt de Elf het slachtoffer neer. Of wat te denken van het schieten van een pijl en als ontvanger op de pijl wachten met Celebrimbor, om je tegenstander te trakteren op een enkeltje richting de eeuwige jachtvelden? Het reizen over afstanden is niet alleen sneller, maar is hierdoor een onderdeel van de combat geworden. Ik had zelfs een moment waarop Talion een bloederige kill maakte, waarna Celebrimbor synchroon hetzelfde herhaalde op een tweede Ork. Het verandert de combat niet gigantisch, maar brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee waardoor geen gevecht hetzelfde zal zijn. Dit, plus het feit dat je veel creaturen kunt mounten gaat er voor zorgen dat Shadow of War meer variatie krijgt tijdens de vele gevechten die je aan kunt gaan.

Ik merkte wel dat het een vrij lastige game was. Of de moeilijkheidsgraad hoger stond dan dat ik gewend ben weet ik niet, maar ik had al snel vele Orks, Balrogs, Cave trolls en meer achter me aan zitten. Met vuur uit de lucht uit de kelen van draken, archers op het dak en dood achter elke hoek, wist ik het stiekem toch best lang vol te houden. Het verslaan van een compleet kamp gevuld met Orks en een Warchief gaf me dan ook meer voldoening dan dat het deed in het eerste deel. De strijd was heftiger maar het resultaat bevredigender.

Qua verhaal zal Shadow of War vast een interessante, nieuwe blik gaan werpen op het Mordor dat we kennen. Ik heb er in de dertig minuten dat ik speelde niets van meegekregen. En met opzet. Dit spel wil ik op mijn eigen Xbox One X gaan ontdekken. Maar ik beloof je eerst Shadow of Mordor nog tot een einde te brengen.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.