Mijn beleving met De Sims

Mijn beleving met De Sims

Veel mensen hebben De Sims gespeeld en inmiddels zijn er drie delen uit die allemaal hun eigen uitbreidingspakketten kennen. Maar wat is er zo leuk aan De Sims en wat is er precies veranderd?

Ik ben begonnen aan De Sims omdat ik graag games speel die oneindig door kunnen gaan en niet na een tijdje stoppen. Op 7-jarige leeftijd begon ik aan De Sims, maar hoe ik precies aan die game kwam weet ik niet meer. Wat ik wel weet is dat het gelijk mijn aandacht had en tot nu toe heb ik alle Sims-games gespeeld.

Wat De Sims zo leuk maakt om te spelen is vooral het feit dat je je eigen draai kan geven aan de game. Zo koos ik bij de Sims altijd een bepaalde stad waar ik mee ging spelen. Ook speelde ik vaak met één gezin dat ik vervolgens uitbreidde tot een grote stamboom.
Wat mij nog altijd bij is gebleven is dat wanneer je in De Sims een schilderij in je huis plaatste er een clown uit kon komen waarmee je vervolgens kan praten. Verder was er een zwart gat naast je huis waar je in kon springen en in de buurt van de kermis uit zou komen.
Na het spelen van De Sims heb ik heel erg veel de Sims 2 gespeeld, soms wel nachten door. Tussen De Sims en De Sims 2 zat veel verschil. Kinderen konden ineens opgroeien, wat eerder bij De Sims niet kon. Bij De Sims kon alleen de baby opgroeien tot kind en daarbij hield het op. Het leuke bij De Sims 2 is toch echt dat je vanaf baby op kan groeien tot bejaarde. Ook was er bij De Sims 2 het weekend toegevoegd waarin de kinderen altijd vrij waren. Dit was eerder niet zo bij De Sims, waar ze alleen de dagen kenden maar niet specifiek een weekend hadden toegevoegd. Ik denk dat ik daarom toch veel meer De Sims 2 heb gespeeld, omdat het een stuk realistischer was.

Bij De Sims 2 was er een stad genaamd Vreemdvoort. Zoals de naam als zegt gebeurden er ook vreemde dingen. Tijdens het spelen met mijn Sims was de vrouw zijn man zo zat dat ze maar een mes pakte en hem neerstak, heel bizar. Als je de stad Vreemdvoort laadde, zag je tijdens het laden een grote telefoonpaal. Ook die viel uit het niets op mijn huis, waardoor de Sims dood waren gegaan en mijn huis dus ook weg was. Als je met die stad speelde kon je weten dat er altijd wat vreemds kon gebeuren.

Als je net begint met spelen heb je altijd een startbedrag en om rijk te willen worden moet je natuurlijk werken. Als ik een gezin en een huis gemaakt had, maakte ik later altijd apart nog een aantal Sims bij die ik dan aan mijn huishouden toevoegde. Al die aparte Sims liet ik dan bij elkaar komen op een stukje grasveld en bouwde ik daar een muurtje omheen, zodat ze dood gingen. Omdat je van al die aparte Sims het startbedrag mee kreeg, werd je rijk en kon je veel meer dingen kopen om je huis af te maken. Zo deed ik dat wel een aantal keer, totdat ik er achter kwam dat er ook een cheat was om meer geld te krijgen. Waarschijnlijk kent iedereen die cheat ‘’motherlode’’ wel.

Als je kind een tiener is kan je hem in de avond laten ontsnappen uit huis om uit te gaan. Ook dan is het leuk om te proberen dat ze niet gepakt worden door de politie, omdat ze of veel te laat uit huis zijn of omdat ze weer eens iemand hebben bekogeld met eieren.

En dan ook de uitbreidingspakketten niet te vergeten. Ook ik had alle uitbreidingspakketten van De Sims 2. Vooral de uitbreidinspakket huisdieren en seizoen vond ik persoonlijk erg leuk. Zoals het uitbreidingspakket huisdieren al zegt, kon je een hond of een kat in huis nemen. En toch is een hond of een kat in huis nemen nogal gewaagd. Allebei de dieren moet je ook ‘‘opvoeden’’, omdat ze anders je hele huis slopen. Je kan je hond allerlei trucjes leren en natuurlijk moet hij af en toe uitgelaten worden. Voor de hond en voor de kat heb je veel accessoires, waardoor het leuk wordt om ook voor de huisdieren te zorgen.

Bij het uitbreidingspakket seizoenen kreeg je bij De Sims 2 alle vier de seizoenen. Lekker in de sneeuw spelen of sneeuwpoppen maken en in de zomer een ijsje eten of naar het zwembad.
Toen kwam De Sims 3 uit, die ik tot op heden nog steeds regelmatig speel. Toen De Sims 3 uitkwam was het erg wennen, omdat ik het een groot verschil vond na zoveel jaar De Sims 2 te hebben gespeeld. De Sims 3 zag er nog realistischer uit dan de Sims 2. Hoewel De Sims 2 er redelijk goed uitzag voor die tijd, was er bij De Sims 3 toch een groot verschil qua graphics. Later kwam ik erachter dat het niet veel verschilt met De Sims 2, alleen wat betere graphics en er kwamen weer veel nieuwe uitbreidingspakketten bij.

Het uitbreidingspakket wat bij De Sims 3 erg opvalt, is het supernatural. Daarbij kan je niet alleen een sim kiezen maar ook vampiers, feeën, weerwolven en heksen. Een totale andere Sims-game wordt het dan. Zoals bij de Fee kan je vliegen als je genoeg kracht heb en bij volle maan hoor je de weerwolven. Toch een erg leuke toevoeging aan De Sims 3.

De Sims-games hebben mij veel plezier geleverd en ik kijk erg uit naar het volgende deel. Sommige uitbreidingspakketten lijken veel op elkaar, wat kan vervelen op een gegeven moment. Zo heb je in Sims 2 een uitbreidingspakket genaamd “Seizoenen”, maar dit heb je ook bij Sims 3. Degg Degg! (Simlish voor tot ziens!)

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.