NBA 2K15 Review

NBA 2K15 Review

Over een aantal dagen begint het NBA-seizoen weer. Een seizoen waar er eigenlijk geen hele duidelijke titelkandidaat is. Weten de San Antonio Spurs hun titel te prolongeren? Of zijn de Cleveland Caveliers dit jaar de sterkste, nu LeBron James terug op het oude nest is. Maar vlak een aantal outsiders niet uit. Wat te denken van Miami Heat, met D-Wade. Ook Kevin Durant is gevaarlijk met zijn Thunder, net als de Chicago Bulls met Derrick Rose en Pau Gasol. Hoe dan ook: het nieuwe seizoen zit er aan te komen en ik ben een van die fans die zich hier helemaal op verheugt. Maar een nieuw seizoen kan ook maar een ding betekenen: een nieuwe NBA 2K-game!

Al een aantal jaar maakt de NBA2K-serie ontzettend veel indruk. De NBA Live-serie van EA Sports is helemaal naar de achtergrond verdwenen. Vorig jaar deed men bij EA nog wel een poging tot een comeback, maar de pers schreef de nieuwe next-gen NBA Live compleet de grond in. Hoe anders was dat bij NBA 2K14 voor de Xbox One en de PlayStation 4. Pers en gamers van over de hele wereld werden weggeblazen door de fantastische graphics van de nieuwe NBA2K-game. Bovendien bouwde de game voort op de fantastische basis die 2K had gelegd in de afgelopen jaren. Dat er een paar bugs in de game zaten en de game online niet altijd even goed werkte, mocht de pret eigenlijk niet drukken. Next-gen was begonnen met NBA 2K14!

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Gelukkig bouwt NBA 2K15 ook weer voort op 2K14. Qua grafische pracht kunnen we dus opnieuw een hoop fraais verwachten. Loop je langs iemand die 2K15 aan het spelen is, kun je het zo maar voor een echte basketbalwedstrijd aanzien. Daar doet 2K in ieder geval zelf ook alles aan. Qua presentatie is de NBA 2K-serie nog altijd ongeëvenaard. De gebruikelijke commentatoren zijn nog altijd aanwezig, en zijn nog even goed als altijd. Hoewel het natuurlijk wel raar is dat een van de commentatoren (Steve Kerr) commentaar kan geven en tegelijkertijd ook de Golden State Warriors kan coachen. Ook het publiek is dit jaar nog realistischer. Scoor je laat het in vierde kwart een belangrijke bal, gaat het publiek uit zijn dak. Scoort de tegenstander op zo’n moment, is het publiek stil. Sta je in het laatste kwart met 20 punten achter, dan zal de arena helemaal leeglopen. De enorme hoofden van de sterspelers die het publiek zo af en toe tevoorschijn halen, leiden overigens ook ontzettend af.

Ook de spelersmodellen zien er opnieuw fantastisch uit. Spelers zijn tot in de details nagemaakt, tattoos lijken precies en de baard van James Harden heeft er nog nooit zo mooi uitgezien. Hoe verder je in de wedstrijd komt, hoe meer de spelers gaan zweten. Hoewel ze er misschien een beetje ‘te nat’ uit zien, ziet het er wel heel realistisch uit. Als we 2K mogen geloven dan zijn er een hoop animaties toegevoegd aan de game. Ik moet eerlijk zeggen, de spelers bewegen weer hartstikke soepel en zijn fijn om onder te knoppen te hebben. Toch heb ik het idee dat de spelers misschien wel iets té vrij en soepel bewegen. Maak je namelijk een foutje in de verdediging, is het bijna niet meer mogelijk om dit te herstellen. De aanvallende speler is je dan gewoon te snel af. Natuurlijk, in de NBA worden fouten ook meteen afgestraft, maar nu ben je wel heel snel de pineut.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Qua gameplay is er nog meer veranderd. 2K heeft namelijk een schot-meter ingevoerd. In de vorige titels was het altijd een beetje gokken wanneer je nou precies de schotknop moest loslaten. Daarnaast schiet elke speler weer anders. LeBron James laat de bal op een ander moment los dan dat Kobe Bryant dat doet. Ben je nu aan de bal, zie je bij de speler een balkje met wanneer je de bal moet loslaten. Ook zie je hoeveel kans je hebt dat de bal ook daadwerkelijk in het netje gaat. Het lijkt dan misschien ook dat de game wat makkelijker is geworden, maar dat is zeker niet zo. Ik heb het idee dat de verdediging in de game namelijk een stuk sterker is geworden. Waar je in 2K14 er wat makkelijker doorheen kwam en langs een speler kon glippen, zit dat er nu niet in. Je moet de bal veel meer rondspelen om proberen een speler vrij te krijgen.

Qua gamemodi is 2K15 er een stuk op vooruit gegaan. Elke mode uit 2K14 keert weer terug, alleen dan een stuk meer uitgebreid. MyGM is misschien wel de meest opvallende mode van allemaal. In deze mode kruip je in de huid van een General Manager, en kun je eigenlijk alles regelen wat betreft het team wat je onder je hoede hebt. Ook moet je meer gesprekken voeren, om zo de relaties met onder meer de coaches en de eigenaar te onderhouden. Waar je in next-gen versie van 2K14 alleen maar één seizoen kon spelen, kun je in MyLeague tot wel 80 seizoenen achter elkaar spelen. Hier kun je alles aanpassen, van de teams die meedoen, tot aan de limiet voor salarissen. Ook MyPlayer is op de schop gegaan. Waar je tot nu toe altijd ‘gedraft’ werd, ben je dit jaar een ‘undrafted’ speler. Je moert je halverwege het seizoen bij een club bewijzen met een 10-dagen contract. Hoe beter de club is, hoe beter je moet presteren. Het is een leuke afwisseling.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Online loopt het eigenlijk niet zo goed met NBA 2K15. De game is nog maar net uit, maar er zitten een aantal problemen in de game waar 2K nog wel even aan moet werken. Het is de laatste dagen wel wat minder qua serverproblemen, maar soms kan het een hel zijn om online te komen. Dit kan soms ook offline wat beinvloeden. Zo had ik het idee dat toen de servers down waren, de game een aantal keer vastliep. Ook de MyTeam mode heeft hier soms last van. In MyTeam stel je je dreamteam samen door een soort van basketbalplaatjes te verzamelen, vergelijkbaar met FIFA Ultimate Team. Liggen de servers er uit, dan is MyTeam spelen vaak niet zo fijn.

Toch overheerst bij NBA 2K15 het postieve. De graphics zijn fantastisch, de game is misschien wel de mooiste game die er op de next-gen consoles te krijgen is. Bovendien speelt de game ook nog eens fantastisch weg. Een potje basketballen met 2K15 is ontzettend leuk. Bovendien is de drempel voor beginners wat lager gelegd door de invoer van de schotmeter en een wat uitgebreidere tutorial. Het is sowieso fijn dat de gamemodi wat uitgebreider zijn. Enig minpuntje zijn de online problemen. Voor de rest is NBA2K15 misschien wel de beste sportgame ooit gemaakt.

[review pros=”+ Prachtige graphics
+ Speelt heerlijk weg
+ Verbeteringen ten opzichte van vorig jaar” cons=”- Online loopt het nog niet vlekkeloos” score=91]

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.