'Nintendo NX krachtiger dan PS4, controller redelijk traditioneel'

'Nintendo NX krachtiger dan PS4, controller redelijk traditioneel'

Website Gamingbolt heeft naar eigen zeggen contact met een anonieme ontwikkelaar die beschikt over een developmentkit van de Nintendo NX. De man (of vrouw) heeft een aantal leuke details over Nintendo’s nieuwe console te melden, die we gezien de anonimiteit natuurlijk wel sceptisch moeten bekijken.

Console
Hardware-technisch zou Nintendo afstappen van de theorie die gehandhaafd werd met de Wii en de Wii U: de NX krijgt weer ‘gewoon’ krachtige chips aan boord. Het zou gaan om processoren met ARM-architectuur (die we kennen uit onder andere smartphones en tablets) die net wat meer kracht produceren dan de PlayStation 4. Games voor Sony’s console zouden ‘makkelijk’ kunnen draaien op de NX. Er zou gebruikgemaakt worden van 8 gigabyte GDDR5 RAM, waarvan mogelijk een deel gereserveerd is voor het besturingssysteem. Dat zou overigens een eigen OS zijn en niet, zoals eerdere geruchten beweerden, een gemodificeerde versie van Android zijn. Verder zou de ontwikkelkit een harde schijf van 1 terabyte bevatten. Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat de retail-versie daar ook over zal beschikken, maar kijkend naar de concurrentie zou het niet gek zijn. Games zouden uitgebracht worden op Nintendo Optical Discs ter grootte van een Blu-ray.

Controller
Eerder lekten al achteraf nep gebleken foto’s uit van wat de NX-controller zou moeten zijn, maar sommige elementen daarvan blijken volgens de bron van Gamingbolt wel te kloppen. Zo zou het oppervlak van de controller daadwerkelijk bestaan uit een capacitief, aanraakgevoelig beeldscherm met een Full HD-resolutie. De controller zou rechthoekig van vorm zijn en naast het scherm beschikken over fysieke analoge sticks, D-pad, triggers, shoulder buttons in de vorm van klikbare scrollwieltjes, face buttons en een Home-button. Start- en selectknoppen zouden als touch-buttons verschijnen op het scherm. Alle knoppen zouden omgeven zijn door het scherm, met uitzondering van de analoge sticks. De controller zou verder beschikken over een camera, gyroscoop, accelerometer en MicroSD-slot. Het scherm zou aangedreven worden door een chipset vergelijkbaar met die van een midrange smartphone en daardoor kan de controller dus zelfstandig ‘draaien’. Genoeg voor kleine minigames of remote-play, maar niet om op eigen kracht NX-games af te kunnen spelen. Geen echte handheld-/consolecrossover dus.

Als laatste heeft de bron nog te melden dat third party developers zeer ge├»nteresseerd zijn in Nintendo’s nieuwe console en dat het apparaat in 2017 verschijnt, mogelijk zelfs al eind dit jaar.

Zo gauw Nintendo iets officieel aankondigt, lees je het natuurlijk op GameParty!

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.