PlayStation 4: Hoe nu verder?!

PlayStation 4: Hoe nu verder?!

29 November 2013. Het was voor veel gamers een dag om nooit meer te vergeten. Een dag met een lach en een traan. De lach was er bij een aantal gamers dat hun PlayStation 4 kon ophalen, de traan was er bij een heel groot gedeelte gamers dat te horen kreeg dat ze toch nog eventjes moesten wachten op hun console. Hoewel je nog steeds niet de winkel in kunt lopen en een PlayStation 4 mee naar huis kunt nemen, hebben een hoop mensen hun console toch binnen. Wij blikken terug op de launch en kijken vooruit naar wat er de komende tijd allemaal op de planning staat voor de console.

Maar voor dat we in de toekomst kijken even terug naar het heden. Nog steeds is de situatie zo dat winkeliers eigenlijk geen idee hebben wanneer ze nou een nieuwe levering PlayStation 4’s van Sony binnenkrijgen. Een hoop gamers zitten dus nog te wachten op hun console. Maar dat lijken niet de enige problemen voor Sony te zijn. Een aantal spellen is zeer lastig verkrijgbaar. Zo was bij een rondgang bij meerdere winkels Assassins Creed IV: Black Flag de grote afwezige. Ook het kopen van een nieuwe controller bleek nog niet zo gemakkelijk te zijn: zeker niet als je een blauwe of een rode controller op je verlanglijstje had staan.

Wij zijn nu al een aantal weken onderweg met de launch line-up en door de redactie heen hebben we eigenlijk elke launchgame in bezit. Games als Need for Speed en Assassins Creed IV zijn populair, waar wel de kanttekening moet worden gezet dat de spelers de PlayStation 3- of de Xbox 360-versie van de game niet in bezit hebben. Misschien wel hét probleem van de launch line-up van de PlayStation 4 is dat de games al eerder zijn uitgekomen. Gelukkig staat daar Killzone: Shadow Fall tegenover. Hoewel de game niet bij iedereen op de redactie helemaal goed valt (voornaamste kritiek is is dat de game te open is) verkoopt de game zichzelf door de prachtige beelden. En als je Call of Duty op de PlayStation 3 speelt om vervolgens over te stappen op de multiplayer van Killzone: Shadow Fall, dan is het verschil wel heel erg groot. Niet dat de PlayStation 3 en de Xbox 360 geen liefde meer krijgen op de redactie overigens, want nog steeds zijn we bezig met games als Grand Theft Auto V en Gran Turismo 6. Bovendien gaan onderhand alle games op de PlayStation 3 en Xbox 360 op dit moment in de aanbieding!

Maar goed, op naar de toekomst! De launch line-up van de PlayStation 4 was niet super en op dit moment is het eigenlijk wachten op nieuwe games. En dat is toch helaas nog wel even. Januari en februari zullen niet bol staan van de nieuwe games voor de PlayStation 4. De games die uitkomen hebben we voor een groot gedeelte al eerder gezien: Rayman Legends en Tomb Raider. Wel staan het spel van de LEGO Movie en natuurlijk Thief op de planning voor februari. Vooral de laatste kan een hoop potentie hebben, maar vlak ook de LEGO-games niet uit. Die zijn bij ons op de redactie in ieder geval behoorlijk geliefd. In maart gaat het dan eindelijk los met Metal Gear Solid V: Ground Zeroes, maar voormalijk met Infamous: Second Son. Deze game moet de PlayStation 4-gamer waar voor zijn geld geven en is hopelijk een fantastische exclusive. De eerste beelden zien er in ieder geval goed uit. Wij hebben 21 maart 2014 sowieso dik omcirkeld staan in onze agenda’s.

De volgende datum die we hebben aangestreept in onze agenda is 9 september. En dat is een kleine 250 dagen van ons verwijderd. De reden? De release van Destiny! Verder zijn er eigenlijk nog geen andere releasedata van games bekend. Opnieuw is de toekomst van de PlayStation 4 vol mysterie, net als bij de launch. #DRIVECLUB heeft in ieder geval een launchwindow van januari/maart 2014. Dat mag ook wel, want anders heeft Sony ook eigenlijk geen games meer over om weg te geven bij de PlayStation Plus-service. Waar de abonnee met een PlayStation 3 en Vita flink verwend wordt, is het aanbod voor de PlayStation 4 een beetje karig en lijkt het ook vrij karig te blijven als we zien wat er de eerste maanden van 2014 uit gaat komen.

Sony zei dat mensen die op hun PlayStation 4 aan het wachten waren vooral veel geduld moesten hebben. Het lijkt er echter op dat gamers die de console al wel in bezit hebben ook nog even geduld moeten hebben. Op Destiny en Infamous na heeft nog geen enkele topper een duidelijke releasedatum. Op zich nog geen reden voor paniek, want we weten dan titels als Watch_Dogs, The Division, The Order 1886, The Crew en The Elder Scrolls: Online ‘ergens in 2014’ uitkomen. Tot die tijd moeten we het doen met de launchgames en moeten we ons maar blijven vergapen aan NBA 2K14 en Killzone. Nu maar hopen dat ons geduld beloond wordt! Op welke game(s) zitten jullie te wachten? Laat het achter in de reacties!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.