Robin versus de Nintendo Switch

Robin versus de Nintendo Switch

Niets is zo veranderlijk als de mens, zo luidt het spreekwoord tenminste. Ik heb me op GameParty behoorlijk vaak uitgesproken als het gaat om de Nintendo Switch. Lang niet altijd was dat positief. Toch lijkt er een verandering te zijn in mijn gedachtes. Sterker nog, de Switch staat ineens bovenaan mijn verlanglijstje. En dat terwijl er eigenlijk niets is veranderd in de situatie rondom de Switch. Het probleem is alleen dat er op dit moment geen exemplaren van de Switch te krijgen zijn. Anders had ik er allang eentje in huis gehad. Tenminste, dat denk ik dan, want de twijfel ligt stiekem toch nog een beetje op de loer. Laat me je meenemen in mijn haat/liefde verhouding met de Nintendo Switch.

Toen de belangrijkste details (prijs, releasegames) van de Switch gepresenteerd werden had ik net mijn Wii U verkocht. Ik was echt helemaal klaar met het ding. Een tekort aan games zorgde daar zeker ook voor. Toch werd ik in eerste instantie enthousiast van de Switch. Vooral omdat ik nu ook onderweg een console-ervaring zou kunnen gaan ervaren. Dat gecombineerd met de kunde van Nintendo om top-games te maken zorgde bij mij voor wat enthousiasme. Toch moest ik ook een kanttekening voor mezelf maken. Want die Nintendo-games zijn natuurlijk top, maar third-party is ook erg belangrijk. Ik durf de bewering wel aan dat het ontbreken van third-party games de Wii U de nek heeft omgedraaid. Het leek in eerste instantie goed te komen voor Nintendo. Andere ontwikkelaars spraken hun interesse uit in de Nintendo Switch. We zagen zelfs Skyrim in de teasers voor de Switch. Zou het dan zo kunnen zijn dat we Skyrim onderweg kunnen spelen?

De Nintendo Direct waarin we de details rondom de lancering kregen liep voor mij uit op een teleurstelling. Allereerst is de prijs toch nog wat aan de hoge kant: 329 euro is niet waar de meesten op gehoopt hadden. Toch vind ik dat nog wel overkomelijk. Ik had meer problemen met het aanbod van games tijdens de lancering. Want als je het goed bekijkt, is alleen Zelda de moeite waard. Natuurlijk, je hebt wel een game als Just Dance, maar wie zit daar nou op te wachten? En dan Mario Kart 8 Deluxe. Waarom moet die game nou per se in april uitkomen? Kregen ze het bij Nintendo nou echt niet voor elkaar om zo’n remake even een maandje eerder uit te brengen? Nee, ik was na deze Nintendo Direct er vrij zeker van, ik ging geen Switch in huis halen. Een hoop reacties op het internet kwamen overeen. Wat dacht Nintendo wel niet? Hadden ze dan werkelijkwaar niets geleerd van de Wii U?

Niet dat Nintendo erg wakker ligt van mijn uitspraak. We hebben de release van de Switch inmiddels achter de rug en de Switch blijkt een enorm succes te zijn. De productie van de Switch schijnt inmiddels verdubbeld te zijn. Als er ergens een Switch te koop is, is dat exemplaar binnen no-time weg. Op marktplaats kun je goud geld verdienen als je je Switch te koop zet. Dus tot zo ver het hele ‘flop-verhaal’. De Switch is helemaal geen flop, tenminste zo lijkt de publieke opinie te zijn.

Mijn mening is inmiddels ook weer flink omgedraaid. En dat is eigenlijk raar, want er is vrij weinig veranderd sinds die Nintendo Direct. Nog steeds is alleen Zelda de moeite waard om te spelen (hoewel ik dan misschien te makkelijk Snipperclips passeer). Nog steeds ligt de prijs op 329 euro. En nog steeds komende er gedurende het jaar nog maar enkele games uit. Welke verandering heeft er voor mij nou dan precies plaatsgevonden? Allereerst heb ik me misschien toch een klein beetje laten meeslepen door de hype. Maar aan de andere kant is het toch ook een verandering in mijn mindset. Ik realiseer me namelijk dat de Swtich misschien het beste gezien kan worden als een handheld-apparaat. Als ik op mijn grote televisie een game wil spelen, dan pak ik wel mijn Xbox One of PlayStation 4. Daar zijn die consoles echt voor gemaakt. Maar als je de Switch gaat bekijken als een handheld, die toevallig ook nog op je televisie aangesloten kan worden… Dan wordt het voor mij toch echt anders! Ik zie in dat Nintendo met de Switch toch echt wel weer kwaliteit heeft geleverd.

Toch blijf ik ergens ook wel kritisch. Doordat de Switch slecht te verkrijgen is heb ik er nog geen in huis. Hierdoor krijg ik toch wat meer tijd om te twijfelen. Twijfels die worden ingegeven door de nog altijd bestaande problemen. Want ook als kijk ik nu anders aan tegen de Switch, er zijn nog steeds weinig games beschikbaar. Ook zijn er problemen met de hardware. En van dat nieuws rondom LEGO City Undercover word ik ook niet echt blij. Ik ben er nu wel over uit, die Switch ga ik in huis halen!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.