Scribblenauts Showdown Review

Lekker thuis op de bank met vrienden genieten van een biertje en een leuk spelletje erbij. Maar er hoeft geen oud verstoft bordspel uit de kast getrokken worden want er zijn genoeg partygames voor consoles tegenwoordig die gebruikt kunnen worden voor een gezellig avondje. Hoewel er voor de PS4 en Xbox One nog niet enorm veel keuze is in partygames zou hier verandering in kunnen komen met de komst van Scribblenatus Showdown. Is dit de game die je elke avond met vrienden erbij gaat pakken of kan het niet tippen aan een ouderwets bordspelletje?

Scribblenauts kennen we natuurlijk al van de eerdere games die uitkwamen voor Nintendo waarbij jij als speler de mogelijkheid had om je creatieve brein los te laten gaan op alles wat je maar kon bedenken. De games bevatten namelijk een enorme database aan voorwerpen die jij als speler tevoorschijn kon toveren door deze te bedenken en in te typen in de game. In Scribblenauts Showdown wordt ditzelfde concept gebruikt maar dan in de vorm van een party-game. Hierbij komen er diverse mini-games aan bod waarbij je bij sommige gebruik moet maken van je creativiteit door verschillende voorwerpen te bedenken die dan gebruikt moeten worden in de mini games.

Scribblenauts Showdown bevat drie verschillende modi genaamd Versus, Showdown en Sandbox. In Versus speel je tegen een CPU of een vriend de verschillende mini-games die de game beschikbaar stelt. Deze bestaan uit twee verschillende types, namelijk de snelle spelletjes en de woord-gepasseerde games. De snelle mini-games zijn hele simpele spelletjes waarbij je gewoon zo snel mogelijk op een knop moet drukken of als een idioot met je controller moet lopen zwaaien. Weinig bijzonders dus en iets wat we al veel vaker hebben gezien in andere games waar mini-games aan bod komen. De woord-gepasseerde spelletjes zijn iets interessanter want hierbij moet je vooraf in een bepaalde categorie of met een specifieke beginletter voorwerpen bedenken die je een voordeel kunnen geven in de komende mini-game. Zo is er bijvoorbeeld een game waarbij je met een vliegend tapijt verschillende voorwerpen moet opvangen, hierbij is het natuurlijk makkelijker om kleine voorwerpen die een vlak oppervlakte hebt op te stapelen op je vliegende tapijt dan grote voorwerpen met een vreemde vorm.

In de modus Showdown speel je op een digitaal bordspel waar het de bedoeling is dat jij als eerste het einde bereikt. Dit is iets wat doet denken aan bijvoorbeeld Mario Party van Nintendo. In deze modus krijg je verschillende kaarten gedeeld die je een extra voordeel kunnen geven, zoals bijvoorbeeld een kaart waarbij je direct drie stappen vooruit mag zetten of een kaart waarbij je jouw positie mag wisselen met een andere speler. Hierdoor kan het zomaar zijn dat je ver voor ligt op je tegenstanders, maar dat je vlak voor het einde opeens van plaats wisselt met iemand die veel verder terug staat. Hier komen ook alle verschillende minigames aan bod waarbij de winnaar van het spelletje een x-aantal stappen vooruit mag zetten. Deze modus is te spelen met maximaal vier spelers, maar erg nadelig is dat de minigames altijd maar speelbaar zijn met twee personen, waardoor er altijd iemand niets zit te doen. Dit is erg jammer en iets wat in een Mario Party veel beter wordt aangepakt aangezien je hier wel gewoon veel minigames met vier personen kunt spelen.

Een ander groot nadeel van Scribblenauts Showdown is dat de mini-games vrij snel in herhaling vallen. De game bevat ongeveer 27 van deze spelletjes, wat als een aardig aantal klinkt, maar als je bedenkt dat de meeste hiervan de saaie snelle games zijn dan begint de game al vrij snel in herhaling te vallen. Na het spelen van één of twee potjes Showdown komen veel van de eerdere mini-games weer terug en begint het al erg snel saai te worden. De woordgames kunnen nog wel leuk blijven na het vaker spelen aangezien je hier enigszins je creativiteit op kan loslaten door het verzinnen van bizarre objecten, maar ook hier slaat de herhaling en verveling snel in.

Als laatste is er dan nog de Sandbox modus waar er acht verschillende thema werelden te vinden zijn waarin je verschillende opdrachten moet uitvoeren voor personages door objecten te verzinnen en te laten verschijnen in de wereld. Hier is in het begin nog de meeste fun uit te halen in deze game, zeker als je het met een vriend aan het spelen bent en een enorme chaos creëert door de meest bizarre voorwerpen tevoorschijn te toveren. Maar ook deze modus heeft niet genoeg vlees aan het bot zitten om lang interessant te blijven. Ook de mogelijkheid om de zogenaamde ‘Starites’ te verdienen door opdrachten uit te voeren, om daarmee nieuwe accessoires en personages te ontgrendelen, is niet genoeg incentive om meer tijd te besteden in deze karige game.  

Scribblenauts Showdown stelt erg teleur door het tekort aan variatie en de saaie mini-games waar de game omheen is gebouwd. Het Scribblenauts thema wordt veel te weinig gebruikt waardoor het eindresultaat een fantasieloze hoop kleine games is die we al veel vaker voorbij hebben zien komen. Trek dus maar gewoon de bordspelletjes uit de kast of een Nintendo console waar veel leukere partygames voor beschikbaar zijn, want met Scribblenauts Showdown ben je ervan verzekerd dat je party een flop wordt.

Good

  • Sandbox modus is in het begin leuk
  • Woordgames zijn ook in het begin leuk

Bad

  • Alles valt heel snel in herhaling
  • Veel te weinig content om interessant te blijven
  • Inspiratieloze snelle mini-games
  • Mini-games alleen speelbaar met twee personen
4.4

Waardeloos

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.