Sony doet toch mee aan cross-platform

Sony doet toch mee aan cross-platform

Cross-play, het is iets waar vrijwel de gehele gaming community een voorstander van is. Niet meer alleen tegen andere spelers op dezelfde console spelen, maar tegen iedereen die de game speelt op welke console dan ook. Klinkt als iets wat ideaal is en ook gemakkelijk mogelijk zou moeten zijn. Zo dachten zowel Microsoft en Nintendo erover, maar één grote speler op de gaming markt was het hier niet mee eens, Sony. Sony had de hakken in het zand gezet en wou hier absoluut niet aan mee gaan doen, tot er teveel druk vanuit de community kwam en ze toch hebben moeten toegeven.

Microsoft heeft al geruime tijd aangegeven zeer open te staan voor cross-platform gaming en heeft dit ook bewerkstelligt samen met Nintendo, die hier net zo open voor stond als de eerdergenoemde. Sony was degene die hier echter niet zo veel in zag, wat best vreemd was aangezien ten tijde van de PS3, Sony degene was die het cross platform idee aanmoedigde. Hmmm, vreemd dus, maar Sony had vast een goede reden voor het niet willen meedoen met de samenhorigheid in de gaming community. Volgens Sony was dit omdat ze de dan geen controle hadden over wat er online gebeurde en dat ze de PlayStation gamers in bescherming wouden nemen voor de grote boze gamers van andere consoles. Aaahw, dat klinkt lief, maar is natuurlijk complete onzin. Nintendo, het meest kindvriendelijke en familie georiënteerde bedrijf deed ook mee en maakte zich echt geen zorgen dat hun gamers opeens blootgesteld zouden worden aan aanstootgevende content in Minecraft of Rocket League.

Misschien had het dan toch te maken met iets anders wat voor menig bedrijf erg belangrijk is, money! In een tweet van eerder dit jaar liet voormalig SOE president, John Smedley weten dat gamers de druk op Sony moesten aanhouden en dat het bedrijf dan vanzelf wel zou toegeven aan cross platform gaming. Deze tweet volgde hij op met een volgende waarin hij aangaf dat toen hij nog werkzaam was bij Sony dat de reden voor het niet aan cross platform willen toegeven het geld was. Dit verklaart ook waarom in de tijd van de PS3 Sony wel open stond voor het idee om te flirten met ander consoles. De PS3 was namelijk verre van even succesvol vergeleken met de Xbox 360. De console van Microsoft verkocht veel beter en op dat moment wou Sony natuurlijk maar al te graag samenwerken met hun grootste concurrent. Nu is het echter omgekeerd en is de PS4 een stuk succesvoller dan de Xbox One en heeft Sony opeens veel minder zin om samen te werken met de minder grote concurrent. Met het grotere marktaandeel wat ze nu hebben willen ze natuurlijk gamers dwingen om ook een PS4 in huis te halen aangezien over het algemeen de meeste vrienden ook deze console in huis hebben en wil je dus online tegen elkaar gaan spelen je deze console wel moet hebben. Uiteraard logisch voor een bedrijf wiens hoofddoel winst behalen is, maar het komt natuurlijk niet erg goed over naar een community die gewoon samen met elkaar wil gamen.

Zoals we nu weten heeft Sony uiteindelijk toch moeten toegeven en dit heeft voornamelijk te maken met het enorme succes van Fortnite. De game is een belachelijk groot succes en kan tegenwoordig op zowel telefoon, pc als console gespeeld worden. Veel gamers steken hun zuurverdiende centen in de game om nieuwe outfits, dansmoves of andere dingen aan te schaffen. Dit was ook één van de redenen waarom het zo frustrerend was dat PlayStation niet meedeed aan het cross platform gamen, want gamers die hun Fortnite account hadden gekoppeld aan hun PlayStation konden niet inloggen met hetzelfde account op een andere console waardoor ze hun duur gekochte outfit niet aankonden op de andere console. Met een enorm leger aan gefrustreerde Fortnite gamers werd de druk op Sony flink opgevoerd en heeft het bedrijf de laatste maanden veel terecht geklaag over zich heen gekregen. Dit vele geklaag heeft zoals John Smedley al in zijn tweet benoemde er uiteindelijk tot voor gezorgd dat het Sony te heet onder de voeten werd en uiteindelijk over stag is gegaan en Fortnite nu eindelijk ook op PlayStation cross platform beschikbaar gemaakt.

Het heeft even mogen duren, maar met de kracht van een leger aan gamers is het toch gelukt om Sony zover te krijgen om cross platform te ondersteunen. Ook al is het nu alleen nog maar op Fortnite beschikbaar, is het wel een enorme overwinning en zorgt het ervoor dat de deur op een kier staat om dit ook bij andere games te bewerkstelligen.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.