South Park: The Fractured but Whole Switch Review

Gezien het succes van de Switch is het niet gek dat een hoop ontwikkelaars hun titels die eerder op een andere console hebben uitgebracht porten naar de Switch. Nintendo doet het een hoop met titels die eerder op de Wii U verschenen. Maar ook andere bedrijven zien steeds meer het succes van de Switch en gaan over tot een port. Zo ook Ubisoft. Eigenlijk zou Ubisoft ook Steep porten naar de Switch, maar daar is het nog niet van gekomen. Wél brengt Ubisoft South Park: the Fractured but Whole naar de Nintendo Switch. Eerder reviewden we de nieuwe South Park al. Dit werd gedaan door mijn collega Michael Bosscha. Ik zal in deze review daarom eerst aandacht besteden aan de Switch-versie van de game. Daarna zal ik nog mijn eigen oordeel over Fractured but Whole in het algemeen geven.

Het voordeel van de Switch-versie van de game is natuurlijk dat je niet alleen meer thuis voor je tv kunt spelen, maar ook onderweg. Zowel op het grote scherm als onderweg blijft de game vloeiend lopen, dus wat dat betreft zit het goed. Natuurlijk is de South Park-stijl geen stijl die heel veel grafisch van een console vraagt, maar het is wel goed om te zien dat de stijl ook op het kleine scherm goed tot zijn recht komt. Als ik dan toch iets aan te merken moet hebben op de techniek, dan moet ik zeggen dat de laadtijd af en toe aan de lange kant zijn. Jammer dat er geen DLC is toegevoegd aan de Switch-versie, gelet op de redelijk hoge prijs in verhouding met de andere platformen. Aan de andere kant, nog lang niet alle DLC is ook voor de Xbox One, PS4 of PC verschenen. Voor een soort van Game of the Year-editie is het dan ook nog te vroeg. De DLC is overigens gewoon te koop op de Switch eShop. De Switch-versie is dus nagenoeg gelijk aan de andere versies, met dat verschil dat je de game ook onderweg mee kunt nemen!
Dan de vraag wat ik persoonlijk van de game vind. Mocht je het eerste deel gespeeld hebben, dan weet je voor een groot gedeelte van je van the Fractured but Whole kunt verwachten. Ja, voor een behoorlijk gedeelte is het wel meer van hetzelfde. Is dat erg? In mijn ogen niet echt. De gameplay van the Stick of Truth was namelijk erg tof. Ook the Fractured but Whole is weer fantastisch voor South Park-fans. Ik heb weer behoorlijk vaak hardop moeten lachen. Bovendien zitten alle bekende South Park karakters in de game, maar zijn er ook super veel verwijzingen naar andere afleveringen voor de echte fans.

Het verhaal van the Fractured but Whole speelt lekker in op de superhelden-hype van de afgelopen jaren, want deze keer wordt het fantasy-thema ingeruild voor een superhelden-thema. De afleveringen met Coon en zijn vrienden kon ik altijd goed waarderen, dus het is dan ook tof om dit nu te mogen spelen. Het avontuur waar je op uit gaat is een behoorlijk groot avontuur: er is genoeg te beleven in de game.

Gelukkig is niet alles meer van hetzelfde en zijn er ook een hoop nieuwe dingen in de game. De interface ziet er een stuk gelikter uit, waardoor je sneller en beter van de menu’s gebruik kan maken. Ook is de combat een stukje anders ten opzichte van the Stick of Truth. De combat is meer uitgewerkt en gaat ook een stuk dieper. Zo kun je je personage nu positioneren ten opzichte van je tegenstanders door je op een grid te verplaatsen.

Wat Michael in zijn review opmerkte is mij ook opgevallen: op de lagere moeilijkheidsgraden is het niet echt nodig om je personage tactisch te positioneren. Maar mocht je graag een echte RPG-uitdaging willen, dan bieden de hogere moeilijkheidsgraden gelukkig uitkomst. En dat is fijn: mocht je voornamelijk voor het verhaal willen spelen, dan zet je de moeilijkheidsgraad lager. Hou je meer van een uitdaging, dan gaat de moeilijkheidsgraad lekker omhoog. Voor ieder wat wils.
Dat de Switch-versie nagenoeg hetzelfde is, wil overigens ook wel zeggen dat de kleine minpunten die Michael al eerder noemde ook nog altijd aanwezig zijn. Zo zijn de fast-travel punten niet altijd even duidelijk aangegeven en zitten er ook in de Switch-versie een aantal bugs. Hoewel er aan een patch wordt gewerkt, zijn er ook al meldingen van behoorlijke bugs in de Switch-versie.

South Park: the Fractured but Whole was eind vorig jaar al een hele toffe titel op de PC, PlayStation 4 en de Xbox One, en daar is met de Switch-versie geen verandering in gekomen. De Switch-versie doet niet onder voor de andere platformen. Sterker nog, doordat je de game onderweg kunt meenemen is de versie voor de Switch misschien wel de beste van de vier versies. Oké, het is misschien meer van het zelfde, maar het is wel meer lekkers van hetzelfde. Jammer dat de kleine minpuntjes uit de andere versies niet helemaal weggepoetst zijn, maar je kunt niet alles hebben. Mocht je de game nog niet gespeeld hebben, dan is dit je kans!

Good

  • Net zo als op PS4 of One
  • Je kunt de game nu ook onderweg meenemen
  • Gameplay nog altijd tof

Bad

  • Minpuntjes uit de andere versies nog steeds aanwezig
8.2

Sterk

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.