Star Wars May the Fourth: een terugblik naar het heden

Star Wars May the Fourth: een terugblik naar het heden

Vier mei. Een dag zoals elk ander, voor het ongetrainde oog. In de geek cultuur staat de dag voor iets compleet anders. May the Fourth. May the Fourth be with you! Wat ooit begon als een woordgrap, groeide uit tot internationale Star Wars-dag. De dag waarop nieuwe projecten aangekondigd worden, Lucasfilm nieuwe details vrij geeft en ontwikkelaars extra hun best doen. Een dag om te vieren met fans van Star Wars.

Er is geen betere tijd om fan te zijn van Star Wars. The Last Jedi is nog maar net verschenen op Blu-ray of de volgende film, Solo: a Star Wars Story, verschijnt al bijna in de bioscoop. Op het gebied van games doet Battlefront II het nog steeds lekker, heeft EA meerdere titels in ontwikkeling en is Star Wars groot aanwezig in de diverse app stores voor mobiele telefoons. Maar, laten we niet vooruit gaan kijken. Dat doen we vaak genoeg. We kijken dit keer, speciaal op May the Fourth, terug naar het verleden. Recentelijk maakte Microsoft bekend dat er een dijk aan Star Wars-games opnieuw speelbaar zouden worden op de Xbox One. Opnieuw? Jawel, het betreft games die origineel verschenen voor de eerste Xbox. En daarom is het des te leuker om te kijken naar de titels van a long time ago…

Star Wars Battlefront, 2004
In 2004 bracht Pandemic Studios de eerste Star Wars Battlefront, welke tegelijkertijd verscheen met de originele trilogie DVD boxset. Het spel zette de Galactic Republic tegenover de Confederacy of Independent Systems (CIS) in het tijdperk van de prequels, alsook de Rebel Alliance tegenover de Galactic Empire tijdens de avonturen van Episode IV, V en VI. Het spel was ‘conquest-based’, dus was het aan jou om de tegenstand om te brengen, of om alle controle punten op de map voor twintig seconden vast te houden. De tegenstanders deden uiteraard hetzelfde, waardoor grootse gevechten los konden barsten. Omdat Revenge of the Sith nog niet te zien was in de bioscopen, stopte het avontuur van de Clone Soldaten met de Battle of Kashyyk, zonder dat we nog wisten wat er verder stond te gebeuren.
Star Wars Battlefront 2, 2005
Battlefront was een hit, dus was het aan Pandemic om een vervolg te maken. In het spel werden nieuwe voertuigen speelbaar gemaakt, het had een betere missie structuur en uitgebreidere maps. Daarnaast was de campagne verhalender gemaakt, iets wat het origineel pijnlijk miste. Hierin werd het verhaal verteld van een veteraan, iemand die gediend had in de oorlog. Hij begon als een trooper voor de Galactic Republic en groeide uit tot een Imperial Stormtrooper. Interessanter was dat het nu mogelijk was om met een Jedi te spelen. Hoewel de originele Xbox-titels die speelbaar zijn op de Xbox One geen mogelijkheid hebben tot online spelen, is Battlefront 2 nog steeds een aanrader. Start de game gewoon nog eens op en speel tegen bots. Laat je Star Wars fantasie waar maken.
Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy, 2003
We hadden Dark Forces, we kregen Dark Forces II: Jedi Knight. Daarna volgde Star Wars Jedi Knight II:Jedi Outcast waarna Jedi Academy in 2003 verscheen. Een lange levensloop van series door elkaar. Maar dat mag de pret niet drukken. Hoewel het tweede deel duidelijk superieur is aan dit derde, spreken we nog steeds over een heerlijk spel. Jij bent Jaden Korr, een Padawan die naar de Jedi Academy gaat om zijn training te volgen. Echter, daar gebeuren dingen waardoor hij bewusteloos raakt. Al snel ontmoet hij Kyle Katarn (de hoofdrolspeler uit de andere games) en Luke Skywalker. Deze sturen je naar diverse locaties uit het universum. Denk aan Hoth, bijvoorbeeld. Deze shooter, waarin het ook mogelijk is om Force Powers en Lightsabres te gebruiken, brengt een vermakelijk verhaal en een alternatieve visie op dat wat gebeurde na Return of the Jedi. Het is zelfs mogelijk om de Jedi achter te laten en Sith te worden. Maak je keuzes met goede intenties. Misschien dat Microsoft dat ook doet en Jedi Outcast alsnog beschikbaar maakt.

https://www.youtube.com/watch?v=neJWs2TqzVo

Star Wars Jedi Starfighter, 2002
Dit vervolg op Star Wars Starfighter werd duidelijk geïnspireerd door de release van Star Wars Episode II: Attack of the Clone. Het spel speelde zich af voor de gebeurtenissen uit die film en gaf de speler de controle over de strakke Jedi Starfighter. Door diverse missies uit te voeren in de ruimte leerde jij het schip van top tot teen kennen en wist je exact hoe het was om als Jedi avonturen in de ruimte aan te gaan. Van escort-missies tot hevige battles, elk level bracht je een nieuw avontuur. Waar het origineel je vooral in een Naboo Starfighter liet spelen, bleek snel dat de Jedi Starfighter superieur was aan het gele gevaarte. Interessante feitje, het is één van de weinige keren in de geschiedenis van de franchise dat C-3PO niet ingesproken is door acteur Anthony Daniels. Dit keer nam Ross King de honneurs waar.
Star Wars Knights of the Old Republic II: The Sith Lords, 2004
Vanaf het begin van de productie rondom ‘KOTOR 2’, besloot het team dat het spel veel duisterder moest worden dan het origineel (welke ook te spelen is middels backwards compatibility op de Xbox One). De situatie rondom de Jedi is benauwd. Elementen die het origineel goed hadden gemaakt werden door het team meegenomen en verder ontwikkeld. Dit keer met een meer donker verhaal, waardoor er meer druk op jou als speler kwam te liggen. De Sith was prominenter aanwezig, de dreiging leek groter te zijn. Deze RPG, die je makkelijk bezig kan houden tot de volgende May the Fourth, bracht epische momenten, sterke verhaallijnen en diverse personages. Hoewel het eerste deel nog altijd als de betere wordt gezien, is The Sith Lords goed voer voor de Star Wars-fan die vandaag zijn favoriete franchise wil vieren.
Star Wars Republic Commando, 2005
Republic Commando is een game anders dan elke titel op deze lijst. In de singleplayer van deze squadshooter speelde jij met Delta 38, ofwel RC-1138. Hij is de leider van een eliteteam bestaande uit Clones. Dit Delta Squad is uiteraard afkomstig uit de fabrieken van Kamino, maar is extra getraind voor speciale missies voor de Galactic Republic. Elk van de vier soldaten in je team (die je steeds orders kunt geven, waardoor deze shooter veel tactischer is dan andere games) heeft een eigen eigenschap. Het is aan jou om de juiste weg te bepalen naar de overwinning. Guns blazing is niet altijd de beste manier om een missie meester te maken. Republic Commando werd in de markt gezet als ‘Star Wars voor volwassenen’ en had een zeer duistere, donkere sfeer over zich heen hangen. Het zorgde voor een unieke titel in een line-up waarin veel op elkaar leek. Het zorgde er ook voor dat de game nu, dertien jaar later, het herspelen nog steeds waard is. Daarnaast ziet de game er op de Xbox One beter uit dan ooit tevoren.
Mocht je de discs van deze games nog hebben liggen, stop ze dan gewoon in je Xbox One en je kunt spelen. Microsoft heeft er voor gezorgd dat de games draaien, beter ogen dan voorheen, snellere laadtijden hebben en op een stabielere en/of betere framerate lopen. In feite is elke game dus beter dan dat ‘ie ooit was. Dus mocht je de game al eens gespeeld hebben, dan kan het nog steeds interessant zijn om opnieuw te beginnen. Heb je de games niet, dan zijn ze zo van Xbox Live geplukt. Met welke Star Wars-titel vier jij May the Fouth?

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.