Ik speel nog steeds… GTA Vice City!

Ik speel nog steeds… GTA Vice City!

Hoewel Call of Duty en FIFA ieder jaar uitkomen en wat dat betreft meer momentum hebben, blijft GTA de koning der gamefranchises. Als de vraag rijst welk deel het best gevonden wordt, is negen van de tien keer GTA Vice City het antwoord. En die speel ik nog steeds!

Pijnlijk genoeg heb ik GTA Vice City pas een aardig tijdje na de launch voor het eerst gespeeld. De game kwam eerst uit voor PlayStation 2 en daarna pas voor Xbox. Hoewel ik destijds beide consoles had staan, was ik een onuitstaanbaar gierig klein pubertje dat er een sport van maakte om games zo goedkoop mogelijk te scoren. Op mijn omgebouwde Xbox met grote harde schijf dus. Ik ben er allesbehalve trots op en betaal tegenwoordig met liefde voor mijn games, maar het was nu eenmaal zo. Anyway, mijn weerstand om 60 euro aan een game uit te geven won het van de drang om GTA Vice City te spelen en zodoende ervoer ik de game pas toen ik hem gedownload had en naar de harde schijf van mijn Xbox geFTP’d.
Het was de eerste driedimensionale GTA die ik speelde. GTA 3 trok me minder en was ook natuurlijk ook nog niet uit voor Xbox. Maar het was vooral de magie van Vice City die me de wereld van GTA in trok. De kleurrijke seventies, de compleet over de top personages, de vette, oude Amerikaanse wagens waarin je kon rijden en natuurlijk voor het eerst de mogelijkheid om op motoren te rijden. Het was echt een paradijs, zeker aangezien ik steevast een hele rits cheats invoerde voordat ik begon met spelen.

Want dat was Vice City voor mij. Één grote speeltuin. Ik heb de game destijds nooit uitgespeeld. De verhaallijn(en) volgde ik maar tot op zekere hoogte. Het ging me vooral om zoveel mogelijk herrie schoppen met de meest belachelijke wapens en voertuigen. Mooie kills maken met mijn sniper, voorbijrijdende auto’s opblazen met een rocketlauncher of gewoon alles kapotrijden en schieten met een tank. Uiteraard onder het genot van de fantastische radiostations die de game rijk is. Qua muzikale opvoeding heb ik van mijn ouders niet enorm veel meegekregen, maar Vice City heeft dat ruimschoots goedgemaakt. Nog steeds betrap ik mezelf er regelmatig op dat ik thuis of in de auto een nummer op de radio mee zit te neuriën dat ik heb leren kennen door het spelen van deze game.

Door alle grootsheid van GTA 4 en 5 verdween Vice City uiteraard wat meer naar de achtergrond, maar het bleef toch altijd dat speciale plekje in mijn hard houden. Deels omdat het de eerste GTA is die ik écht fanatiek gespeeld heb, maar ook door die eerdergenoemde sfeer. Geen enkele andere game heeft me ooit nog zo’n gevoel van thuiskomen kunnen geven. Met dat idee in het achterhoofd heb ik het spel laatst weer eens op mijn iPad geïnstalleerd en wederom (op de besturing na dan) zegevierde datzelfde gevoel. Technisch gezien is het spel natuurlijk flink achterhaald inmiddels, maar die sfeer blijft onverminderd goed.
Stiekem hoop ik dan ook op singleplayer DLC voor GTA 5 in deze sfeer. Of beter nog: een compleet nieuwe GTA die zich afspeelt in de jaren ’70. Of desnoods een remake. In ieder geval ben ik eraan toe om deze fantastische setting te beleven met de kracht van de huidige generatie hardware. Kleuren die nóg meer van je scherm spatten, een uitgebreider verhaal, een grotere map. Multiplayer. In deze setting. Dat kan alleen maar ontiegelijk awesome worden.

Is die hoop realistisch? Ik weet het niet. Er wordt genoeg om gevraagd door fans, maar Rockstar staat er niet bepaald bekend om dat ze precies doen wat hun fans van ze vragen. Een terugkeer naar Vice City is al jaren een hot item. Om die reden zou je je kunnen afvragen of het nog wel gaat gebeuren, des te meer omdat er in GTA 5 al wel teruggekeerd is naar San Andreas, de opvolger van Vice City. Op het gebied van singleplayer DLC voor GTA 5 hoeven we denk ik sowieso niks te verwachten, Rockstar heeft ook al aangegeven dat de focus voor die game ligt op de multiplayer. Het zou in theorie kunnen dat vriend en vijand verrast gaan worden door een GTA 6 in Vice City op eenzelfde manier zoals GTA 5 zich verhoudt tegenover San Andreas. Maar mocht het daadwerkelijk zover komen, dan zijn we denk ik nog wel een paar jaartjes verder. Gelukkig hebben we tot die tijd het originele Vice City, want die is en blijft allerminst vervelend om te spelen!

Hardcore casual gamer en graphicshoer. Hartje racing/action/adventure met een voorliefde voor sfeer. Schrijft niet alleen zelf, maar eindredacteert ook stukjes van anderen. Daarnaast groot consument van films, series en chocolade(rozijnen).