Star Wars the Old Republic: Knights of the Fallen Empire Gamescom Preview

Star Wars the Old Republic: Knights of the Fallen Empire Gamescom Preview

Niet alleen World of Warcraft doet het in de wereld van de MMO’s goed. Ook Bioware’s Star Wars: The Old Republic weet zich staande te houden tussen de vele, vele andere concurrenten in het genre. Met Knights of the Fallen Empire, de aankomende uitbreiding, wil Bioware opnieuw laten zien waarom ze heer en meester op het gebied van verhaalvertellingen zijn. En dat is precies wat de game goed kan gebruiken.

De geschiedenis heeft ons laten zien dat Bioware een zeer interessante studio is. Niet alleen de gameplay is in de titels van de studio van een hoog niveau, ook de verhalen die de ontwikkelaar in haar games poogt te vertellen gaan vaak dieper dan dat we van een game gewend zijn. Onderlinge relaties tussen personages worden uitgediept, werelden worden neergezet. In een game waarin je in je eentje speelt, is het fantastisch om meegenomen te worden op een groots avontuur waarin alles klopt. Zonder afleidingen weet je opgezogen te worden in deze nieuwe wereld en vergeet je alles om je heen. In een Massive Multiplayer Online Role Playing Game is dit net wat moeilijker. Waarom? Omdat jij niet de enige bent die dit avontuur aan het beleven is. En je voelt jezelf toch minder speciaal als je met drieëntwintig mensen op hetzelfde moment die ene slechterik aan het aanvallen bent.

Daarom heeft Bioware de stap genomen om meer singleplayer content richting de Star Wars-MMO te brengen. Uiteraard zijn er genoeg opties om met vele anderen te spelen, maar het verhaal dat Knights of the Fallen Empire gaat vertellen draait helemaal om jou. In de kleine presentatie die ik kreeg te zien was duidelijk wat Bioware hier precies probeert te doen. De relaties met andere personages staan centraal, alsook de groei van jouw persoon. Het spel zal episodisch gereleased worden in negen losstaande afleveringen, om zo een compleet verhaal te vertellen (wat Bioware als Season 1 ziet). Wat ik te zien kreeg was dan ook ‘typisch Bioware’.

Wanneer ik terugdenk aan Star Wars: Knights of the Old Republic, de RPG die tijdens de levenscyclus van de eerste Xbox verscheen, denk ik terug aan het team aan personages om me heen en de keuzes die ik moest maken. Ik kon een Jedi worden en strijden voor het goede, maar ook kiezen voor de kant van de Sith en dood en verderf zaaien. Dit gegeven brengt Bioware nu opnieuw terug naar The Old Republic, met gigantische consequenties. Wanneer je level zestig bent en de nieuwe content gaat spelen, ga je vaker dan eens de keuze krijgen tussen het goede (moeilijke) en het kwade (de makkelijke keuze). En hoewel dit jouw personage zal doen veranderen, zal ook de wereld waarin je speelt en de gameplay die je ervaart aangepast worden. Zo kreeg ik een gedeelte te zien uit de derde episode waarin een powercore op een planeet op ontploffen stond. Mijn goede held (een heuse Jedi), zijn companion (een Sith!) en onze piloot stonden voor een zware keuze. Wagen we ons leven en proberen we iedereen te redden (light side of the Force), of redden we onszelf en laten we de duizend zielen aan hun lot over (the dark side)? Interessant was dat deze keuze allesbepalend was voor dat wat er op ging volgen.

Wanneer we kozen voor de light side, werd de missie om iedereen te redden uitgevoerd. Echter, hier werd gekozen om de kant van de Sith op te gaan. We redden onszelf uit deze benarde situatie. Mijn Sith compagnon was trots op me en liet dat ook blijken. Echter, onze piloot was afkomstig van de planeet die we zojuist hebben verdoemd. De relatie tussen hem en mijn personage kwam zo wel in het geding. Ook zouden overlevenden van de planeet met haat en afkeer richting mijn personage gaan kijken in de toekomst, terwijl ik bij de andere keuze de planeet volledig achter me had. In toekomstige scenario’s kunnen dergelijke keuzes dan ook grote consequenties hebben.

De ontwikkelaar gaf tevens aan dat deze uitbreiding er voor moet zorgen dat het gehele spel toegankelijker zal zijn voor nieuwe spelers, maar ook dat oude spelers terug keren naar Star Wars. Om alles zo netjes mogelijk te houden werkt Bioware nog steeds samen met Lucasfilm. Als voorbeeld gaf de ontwikkelaar de zojuist verdoemde planeet. Hier is een compleet nieuwe planeet voor verzonnen, met een eigen ras, stijl en levenswijze. Dit wordt helemaal met Lucasfilm besproken om te kijken of dit in het complete plaatje dat Star Wars is past. Alles moet kloppen met dat wat we al kennen. En of alles klopt kun jij zelf gaan ervaren vanaf 27 oktober. Dan zal de eerste episode gratis te downloaden zijn en kun je jouw personage een nieuw avontuur aanmeten. Ben je nog niet sterk genoeg om deze content te bekijken? Geen nood, Bioware geeft je er een gratis level zestig personage bij. De weg naar level 65 gaat een hele leuke zijn.

Star Wars: The Old Republic krijgt een sterke nieuwe verhaallijn waarin de diepte van de wereld, het maken van keuzes en de groei van jouw personage centraal staat. Wat de ontwikkelaar op de Gamescom liet zien zorgde ervoor dat ik mijn lichtzwaard af wilde gaan poetsen om terug te keren naar de MMO die The Old Republic is. De plannen die Bioware heeft voor het spel mogen dan wel groots ogen, maar het lijkt er enorm op dat ze deze plannen (en bijhorende beloftes) waar gaan maken.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.