Tekken 7 Review

Je bent vast wel eens toen je klein was in een indoor-speeltuin geweest. Gezellig met je vriendjes of vriendinnetjes spelen tijdens een kinderfeestje en klimmen en klauteren. Dat deed ik vroeger ook, maar mijn lokale speeltuin had ook een verdieping met allerlei arcade-machines. Deze stonden er ook nog eens voor onbeperkt gebruik. Mijn meest gespeelde machine daar was sowieso diegene waarop je Tekken kon spelen. Mijn liefde voor Tekken was geboren. Na de kennismaking met de eerste delen in die speeltuin kwam Tekken 4 voor de PlayStation 2. Ik kan me niet voorstellen hoeveel uur ik in die game heb gestoken, maar het zullen er vast een hoop zijn. Het mag duidelijk zijn; Tekken heeft al een grote historie en ik hou er van! Maar hoe zit het dan met deel zeven? Doet die game de historie van Tekken een beetje eer aan?

Tekken is op papier een enorm technische vechter, misschien wel de meest technische vechter die er te spelen is. Je kunt uren schaven om de perfecte combo te leren. Maar wanneer je Tekken voor het eerst in jaren weer opstart, is de game toch altijd weer verrassend toegankelijk. Deze mix van diepgang en toegankelijkheid maakt voor mij dat Tekken echt tot de top van de fighting-games hoort. Ook in Tekken 7 zijn alle bekende namen weer aanwezig, onder meer Heihachi, Jin, Kazuya en Nina zijn natuurlijk weer speelbaar. Maar wie Tekken een beetje volgt, weet dat het geen verrassing mag heten dat de karakters in Tekken – en dan met name de familie Mishima – totaal niet door één deur kunnen. Dat zien we dan ook in de Mishima Saga, het verhaal van Tekken 7.

Deze Mishima Saga brengt in ieder geval in beeld wat er allemaal mis kan gaan binnen een familie. Bovendien is de verhalende modus een prima voorbereiding op de online-mode (waar het natuurlijk allemaal om draait in Tekken 7). Aan de hand van een verhaal van een journalist kom je er achter waar het nu allemaal precies mis is gegaan tussen Heihachi, Jin en Kazuya. Het verhaal is redelijk cliché, maar dat is iets wat ik eigenlijk ook wel een beetje verwacht bij een vechtgame. Je koopt zo’n game nou eenmaal niet voor het verhaal. In een paar uurtjes ben je er doorheen en heb je je toch vermaakt. Bovendien laat de game je alvast wennen aan de combo’s door je de mogelijkheid te geven om tijdens dit verhaal simplistische combo’s uit te voeren met een druk op de knop. Bovendien refereert de game aan gebeurtenissen uit voorgaande Tekken-games.

De verhaalmode is dus cliché, maar is wel prima te doen. Hoe zit het vechten nou in elkaar? Diegene die Tekken wel eens gespeeld hebben weten dat je in een 3D-arena speelt. Je kunt jezelf dus ook aan de zijkant van je tegenstander positioneren. Dat positioneren is wat belangrijker geworden: zo kun je met een stapje opzij een hoop schade voorkomen. Natuurlijk is de uitvoering van combo’s weer ontzettend belangrijk in Tekken 7. Toch is het wat minder belangrijk dan in de voorgaande delen. Hoe langer de combo duurt, hoe minder schade je gaat toebrengen. Het is overigens nog steeds wel zaak om je tegenstander snel richting de muur te krijgen. Kortom: je weet wat je van Tekken kunt verwachten. Flinke combo’s, maar toch ook toegankelijkheid. Fans van de serie zullen ook bij Tekken 7 hun hart kunnen ophalen.

Niet alleen omdat de gameplay weer ouderwets goed is, maar ook omdat Tekken 7 een ode aan de serie lijkt te zijn. Ben je fan van de Tekken-serie, dan doen de makers je sowieso een groot plezier met deze game. Zo kun je alle filmpjes en liedjes uit de voorgaande delen van Tekken vrijspelen. Bovendien keren bekende namen natuurlijk terug uit voorgaande delen, terwijl er ook een aantal nieuwe karakters te spelen zijn. Deze karakters kennen bovendien ook nog eens enorm veel mogelijkheden om aangepast te worden. Denk aan outfits, kapsels, accessoires en visuele effecten die je vrij kunt spelen. Er zijn waarschijnlijk wel tienduizenden verschillende combinaties mogelijk om de karakters van Tekken 7 je eigen te maken. Dit zorgt er ook voor dat je wat om voor te spelen hebt: zo is er een singleplayer mode waarbij je na elk gewonnen gevecht een nieuw item vrij weet te spelen. Op deze manier blijf je terugkomen bij Tekken.

Tekken 7 ziet er ook nog eens prima uit en heeft bovendien een uitstekende soundtrack. Aan alles zie je dat de makers van de game zelf ook van Tekken houden. Bovendien is de game met de offline en online multiplayer in principe onbeperkt speelbaar. Wanneer je een goede verbinding hebt met je tegenstander verloopt het gevecht in principe vlekkeloos. In de trainingsmode kun je overigens ook vertraging op de verbinding simuleren. Op deze manier leer je beter om te gaan met de lag die mogelijkerwijs optreedt. Ik moet bij de online mode echter wel een kleine kanttekening maken. Bij tijd en wijlen had ik moeite om een tegenstander te vinden. De melding dat de verbinding met mijn tegenstander was verbroken kwam mij iets te vaak in beeld tijdens het zoeken van een tegenstander. Een probleem die – als ik sociale media mag geloven – helaas vaker voorkomt bij gamers met een PlayStation 4. Laten we hopen dat dit snel wordt opgelost, want dit is wel een behoorlijk smetje anders.

Ik durf de bewering wel aan. Tekken 7 is de beste Tekken ooit gemaakt. De game kent enorm veel diepgang, maar is aan de andere kant toch nog wel verrassend toegankelijk. Het verhaal is een leuk tussendoortje, maar de gevechten in multiplayer zorgen er voor dat je terug blijft komen bij Tekken 7. Het is jammer dat er soms wel problemen zijn met de verbindingen. Verder is Tekken 7 namelijk een enorm sterke game. De cast is enorm uitgebreid en kent bovendien ontzettend veel uitbreidingsmogelijkheden. Tekken 7 is de Tekken van de toekomst, maar houdt altijd het verleden in de gaten. En dat is niet meer dan terecht bij zo’n prachtig verleden.

Good

  • Speelt ouderwets lekker
  • Diepe customization
  • Fantastische soundtrack

Bad

  • Problemen met online
9

Geweldig

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.