Terugblik E3 2014: Lisa vH

Terugblik E3 2014: Lisa vH

Ieder jaar blijft het mij verbazen hoe snel de E3 voorbij raast. Het lijkt nog maar gisteren dat Microsoft het evenement aftrapte met de eerste conferentie. Echter is het einde alweer bereikt en zijn de grote aankondigingen inmiddels gemaakt. De E3 kende dit jaar een ruim aantal trailers in plaats van de gebruikelijke salespraat, maar zat helaas ook vol met minder verrassende onthullingen. Desalniettemin heeft het evenement weer de toon gezet voor welke grote titels we mogen verwachten aankomend jaar.

Top 3 E3 2014
Nieuwe IP Bioware
Tijdens de persconferentie van EA werd bekend gemaakt dat Bioware aan zowel een nieuwe Mass Effect als een nieuwe IP werkt voor de next-gen consoles. Dit laatste werd door mij enigszins als een verrassing ontvangen. Helaas zijn er verder geen echte beelden of concrete details onthuld betreft de nieuwe titel, maar desalniettemin werd het hoog tijd voor een nieuwe franchise van Bioware. Het bedrijf heeft een bijzondere werkwijze betreft narrative en personages. Met behulp van feedback en ideeën van gamers, zal Bioware deze werkwijze ook op de nieuwe titel toepassen. Dit maakt de nieuwe IP voor mij tot een titel die ik zeker in de gaten moet houden, al verwacht ik dat het nog even zal duren voor er meer informatie wordt vrijgegeven.

Super Smash Bros.
Het is niet de aankondiging van de game op zichzelf die ervoor heeft gezorgd dat deze onthulling in mijn top drie is beland (aangezien we al veel van de game wisten), maar meer de manier waarop de game getoond werd. De nieuwe Super Smash Bros. werd op de Nintendo Direct presentatie getoond aan de hand van een bijzondere trailer die een concurrentiestrijd toonde tussen iconen Reggie en Iwata. Met behulp van, laten we eerlijk zijn, slechte visual effects vochten deze mannen op kung-fu-achtige wijze tegen elkaar. Halverwege de trailer besloten ze het gevecht voort te zetten in-game, waardoor ze in de gedaante van de welbekende Nintendo Mii’s het tegen elkaar opnamen in Smash Bros.. Dit originele concept vond ik niet alleen leuk om te zien, maar is ook iets dat mij bij blijft. Dit verklaart waarom, tegen mijn verwachtingen in, Nintendo mijn top 3 heeft gehaald.
Gameplay trailer voor Uncharted 4
Als er sprake is van een console-strijd tussen Sony en Microsoft, dan is Uncharted 4 ongetwijfeld een waardevolle troef voor Sony om te gebruiken. Tijdens Sony’s persconferentie werd de eerste gameplay trailer van de game vertoond die de franchise, zacht gezegd, absoluut eer aandeed. Daarbij is ontwikkelaar Naughty Dog van plan om de indrukwekkende beelden met 1080p en 60FPS naar de PS4 te brengen, wat alleen al een reden is om enthousiast te worden. Een andere reden om enthousiast te worden, is de betrokkenheid van Bruce Staley en Neil Druckmann bij de game. Zij begeleidden eerder The Last of Us en hebben wederom een grote rol in de ontwikkeling van Uncharted. Veel details van de game zijn nog niet bekend. In Uncharted 4: a Thief’s End keert Drake terug van zijn pensioen om een historische samenzwering betreft een piratenschat te onderzoeken. De game staat gepland voor 2015.

Flop 3 E3 2014
Waar is het nieuws?
Ik heb het niet kunnen vinden op de E3. Hoewel er een groot aantal trailers met nieuwe gameplay beelden werd vertoond op de E3, was er tevens een groot gebrek aan de echte, typische E3 aankondigingen. De meeste titels die werden onthuld waren ofwel al bekend gemaakt, ofwel gelekt, ofwel al eerder bevestigd op de pre3. Was dit niet geval, dan betrof het vaak een game uit een welbekende franchise waardoor een onthulling ook niet een enorme verrassing was. Een voorbeeld is de nieuwe Rainbow Six die op de Ubisoft conferentie werd aangekondigd. Het is absoluut een geweldige game en ik kijk erg uit naar meer beelden en informatie, maar het was voor mij niet die klapper op de vuurpijl die ik op de E3 wil mogen verwachten en zeker niet een aankondiging dat het hoogtepunt zou moeten zijn van een conferentie. Vandaar dat, weliswaar erg geschetst gezegd, het algemene nieuwsgehalte van de E3 dit jaar voor mij een redelijke flop was. Vooral Microsoft heeft mij enorm teleurgesteld op dit gebied.

Powers op de TV
En dan heb ik het niet over krachtvermogens, superhelden of Star Wars. Nee, ik heb het over de anime-serie die in ontwikkeling is voor Sony’s PlayStation TV. Sony heeft in zijn persconferentie redelijk wat kostbare minuten besteed aan toelichting over deze nieuwe tv en de introductie van Powers. Zo hebben we geleerd dat er twee delen van de serie komen, dat het gebaseerd is op een comic book en dat bezitters van PlayStation Plus de serie gratis kunnen kijken. Toegegeven is de aankondiging waarschijnlijk erg interessant voor anime-fans, een categorie waar ik dan ook niet bij behoor, maar naar mijn mening hoort een uitgebreide aankondiging van deze serie ook niet echt thuis op de E3. Een korte verwijzing is prima, maar verder wil ik games zien! Hoewel de rest van de conferentie zich goed aan deze formula heeft gehouden, week Sony met ‘Powers’ er even goed vanaf en dat was wat mij betreft een floppy move.

Sony geeft Microsoft de fuk-you met Destiny
Terwijl Bungie voorheen veel met Microsoft heeft samengewerkt, is nu duidelijk te merken dat deze samenwerking de kracht heeft verloren. In samenwerking met Sony wees Bungie deze E3 de middelvinger naar Microsoft door een grote hoeveelheid exclusieve deals aan te bieden voor de PlayStation-versie van Destiny. Tijdens Sony’s persconferentie werd aangekondigd dat de game een exclusieve alpha en exclusieve content krijgt en dat de game onderdeel wordt van een nieuwe PS4 bundel. Voor PlayStation-bezitters is deze aankondiging natuurlijk als water in de mond en ik twijfel er dan ook niet over dat het voor Sony een goede deal is geweest. Echter voelt deze ruime mate aan bevoordeling van de PlayStation voor mij toch iets te overdreven aan en bijna agressief, waardoor ik hem in het flop-lijstje heb gezet. Ik vond het meer een actie gericht op boycot, dan om de optimale ervaring van gamers. En dat is niet netjes.
Hoopt volgend jaar op…
Fallout 4, daar heb ik geen enkele twijfel over. Stiekem had ik gehoopt dat deze game op afgelopen E3 zou worden aangekondigd, maar eigenlijk wist ik wel dat dit niet zou gebeuren. Immers heeft Bethesda zelf laten weten voorlopig nog niets over de game kwijt te willen. Mijn stiekeme verwachtingen zijn nu dan ook opgeschoven naar volgend jaar, al hoop ik dat de game tegen die tijd al officieel is bevestigd met een mooie website en (teaser)trailer. Het is geen geheim dat Bethesda de game aan het ontwikkelen is en het is een kwestie van afwachten tot er een officieel woord over wordt gerept. Desalniettemin verwacht ik dat, zelfs als de game al officieel is aangekondigd tegen die tijd, we meer te horen krijgen van deze franchise volgend E3. Of vooruit, misschien is het slechts mijn oneindige, ongeduldige hoop.

Is helemaal klaar met…
De pre3. Althans, de pre3 zoals deze afgelopen jaren en met name dit jaar heeft plaatsgevonden. Zoals ik in mijn top drie E3 flops heb neergezet, was één van de mindere punten dit E3 voor mij het gebrek aan grote aankondigingen. Ik geloof dat de pre3 hier een grote boosdoener van is. Immers werden in deze tijd vrijwel alle games en trailers van de E3 gelekt. Was dit niet het geval geweest, dan zou de E3 vol zitten met bijzondere en verrassende aankondigingen. Precies zoals een goed E3 zou moeten zijn dus. Battlfield Hardline is een perfect voorbeeld van een gevalletje pre3 verpesting. Zou de game niet gelekt zijn, dan zou EA misschien wel een goede conferentie hebben geleverd met Hardline als knallende aankondiging. Nu zat de conferentie echter vol met games die iedereen had zien aankomen en was het misschien wel de slechtste conferentie van de hele E3.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.