The Amazing Spider-Man 2 Review

The Amazing Spider-Man 2 Review

Ik hou van comics. Mijn hele leven al lees ik de meest prachtige verhalen van de beste superhelden. Batman, Superman, The Avengers en Spider-Man zijn stuk voor stuk comics waar ik mezelf elke keer weer helemaal in kan verliezen. Marvel is qua uitgever altijd al de favoriet geweest en Spider-Man het favoriete personage van ze. Ik ben dan ook de aangewezen persoon om The Amazing Spider-Man 2 te voorzien van een recensie. Toch?

The Amazing Spider-Man 2 draait momenteel in de bioscopen en toont ons de verdere ontwikkelingen in het leven van Peter Parker. Iconische momenten uit de comics zijn op sterke wijze verfilmd en acteur Andrew Garfield zet zijn personage beter neer dan ooit tevoren. In de videogame-versie van deze film grijpt ontwikkelaar Beenox de kans om een alternatief verhaal te vertellen dat op momenten bij deze film aansluit. Net als dat ze deden met The Amazing Spider-Man enkele jaren geleden brengt de game ons dus niet een her-vertelling van het bioscoopavontuur. Dat juichen we toe. Dat verhaal kennen we al. Daarnaast zorgt het ook voor een groter scala aan vijanden, allen uiteraard bekenden bij de doorgewinterde Spidey-fans.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Toch, als groot Spider-Man liefhebber, had ik moeite met het spelen van The Amazing Spider-Man 2. De game weet op haast elk gebied flink teleur te stellen. Tenenkrommende voice-overs zorgen ervoor dat de dood van oom Ben eerder lachwekkend dan dramatisch is en de grafische pracht uit het PlayStation 2-tijdperk is beschamend. Textures zijn flets en geven de game op momenten echt het uiterlijk van een titel van de periode dat de Xbox en PlayStation 2 de meest krachtige consoles op de markt waren. Dit in combinatie met onontkoombare bugs (mijn Peter Parker werd op een gegeven moment doorzichtig, heeft vader Richard ooit een affaire gehad met Sue Storm?) zorgt ervoor dat deze Spider-Man visueel alles behalve Amazing is.

Wanneer je door New York aan het slingeren bent, merk je waar de kracht van de game zit. Doordat web nu echt vast moet plakken aan gebouwen, en jij zelf bepaalt vanuit welke arm Spidey zijn web schiet, voelt het slingeren beter dan ooit. Het duurt even om het nieuwe systeem door te hebben, maar het geeft een magisch gevoel wanneer je van de meest hoge gebouwen springt om vlak voor het asfalt je web te schieten en er sierlijk vandoor te gaan. Op deze momenten ben jij Spider-Man. Zo moet het voelen om in het rood met blauwe pakje door de straten van New York te rennen.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Helaas lukt het ontwikkelaar Beenox niet om New York daadwerkelijk als New York aan te laten voelen. De stad is te leeg, iets wat enorm veel afbreuk doet aan de sfeer. Voetgangers lopen her en der door de straten en af en toe rijden er wat auto’s voorbij (de meeste staan constant stil op de straat lijkt het wel). Dit is niet de bizar drukke metropool die we kennen. Wel zijn er overal oproepen waar je op kunt reageren. Inwoners zitten vast in een brandend huis, er zijn achtervolgingen tussen auto’s, mensen zitten beklemd en her en der ontstaan er gevechten. Tussen de veertien missies van het verhaal door is het aan jou om de rust te beschermen in de stad waar je zo veel liefde voor hebt.

Het hoofdverhaal heb je in een middagje tot een einde gebracht. De veertien missies zijn niet bijster origineel en dagen je nooit echt uit (tenzij je op de hoogste moeilijkheidsgraad gaat spelen uiteraard). Infiltreer gebouw A, sla gangster B op zijn gezicht en red vrouw C. Maak hier en daar een foto voor de Daily Bugle en vecht weer met generieke tegenstanders. De eindbaasgevechten met de echte schurken uit het universum van Marvel zitten zo makkelijk in elkaar dat we het hier maar niet over gaan hebben.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Tijdens het spelen kun jij jouw Spider-Man voorzien van upgrades. Hierdoor zal het personage sterker en sneller worden, en kan hij meer. Als liefhebber van de comics vond ik het extra tof dat er verschillende kostuums voor de Spider vrijgespeeld kunnen worden. Ik speelde bijvoorbeeld even als de Spidey uit de toekomst, kreeg ik de beschikking over het Iron Spider Suit (bedankt Tony!), is uiteraard de Symbiote Spidey niet afwezig en is zelfs Spider-Man Noire beschikbaar. Als je dan ook nog eens de pagina’s van de diverse comics kunt vinden in New York zijn er zelfs hele comics te lezen. Uiteraard in de comicbook store van Stan Lee.

Fans van Spider-Man kunnen misschien goed uit de voeten met deze nieuwe titel, maar heb je geen grote liefde voor de spin, dan wil ik je aanraden deze titel te laten voor wat het is. Nergens maakt de game indruk en doet het iets origineels. Het is jammer, vooral omdat het vorige deel goed wist te bevallen. Misschien is het tijd voor ontwikkelaar Beenox om na al die Spidey-games de franchise eens af te sluiten en het stokje aan een andere studio te geven. Spider-Man verdient beter.

[review pros=”+ Slingeren door New York blijft tof
+ Kostuums!
+ Complete comics te lezen” cons=”- Grafisch om te huilen
– Repetitief
– Alles behalve Amazing” score=59]

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.