The Elder Scrolls Online: Summerset Review

Terwijl iedereen na de afgelopen E3 vooral praat over The Elder Scrolls VI, moeten we niet vergeten dat deze game niet de enige is die momenteel leeft op het gebied van deze serie. The Elder Scrolls Online gaat al enkele jaren mee en beleeft met Summerset een compleet nieuwe uitbreiding. Reden genoeg om wederom de MMORPG in te duiken.Het voordeel dat The Elder Scrolls Online heeft ten opzichte van grote concurrent World of Warcraft is dat het geen maandelijks bedrag vraagt om te spelen. Waar ik soms maandenlang helemaal World of Warcraft-focused ben, om daarna de game twee jaar niet te starten (want even een beetje spelen kost je meteen weer zo’n dertien euro), staat ‘ESO’ al sinds de release standaard op de harde schijf van mijn Xbox One. Af en toe een avondje de game starten om met mijn Elf verder te kunnen? Het kan. Met eerdere uitbreidingen, waarvan Morrowind een hele speciale was, weet de game me dus al behoorlijk lang vast te houden. Nu is er weer een flinke uitbreiding verschenen in de vorm van Summerset.
De uitbreiding brengt vooral veel ‘meer van hetzelfde’. Maar wacht, zie dit niet als iets negatiefs. Dat is bijzonder positief bij een game als deze. Het is Zenimax namelijk gelukt om recht tegenover World of Warcraft te blijven staan en succesvol te blijven, dus de MMO doet heel veel dingen goed. Toch, wanneer je al behoorlijk wat uren in de game hebt gestopt en dan je eerste stappen zet in Summerset, merk je dat er onder de oppervlakte toch een behoorlijk ander beestje schuilt. Interessant is dat nieuwe spelers meteen met Summerset aan de slag kunnen. Er ontplooit zich een compleet nieuw verhaal, dus kennis van overige gebeurtenissen in de wereld is niet nodig. Het verhaalt begint een jaar na de campagne die Morrowind ons bracht wanneer Queen Ayrenn van de High Elves het eiland Summerset opent voor buitenstaanders. Echter, de inwoners van Summerset zijn niet blij met al die nieuwe bezoekers.

Gelukkig is Summerset een geweldige locatie om te bezoeken en zijn er behoorlijk wat interessante plekken om te ontdekken. Toch, als ik eerlijk ben, legt de omgeving het af tegen het Vvardenfell uit de Morrowind-uitbreiding. Gelukkig slaat deze uitbreiding op een ander front compleet terug. De manier waarop het een verhaal wil vertellen is een stuk beter dan wat we tot nu toe gewend zijn van The Elder Scrolls Online. Het zal je dan ook makkelijk dertig tot veertig uur kosten om het hoofdverhaal te beleven met jouw personage. Natuurlijk ga je nog van queeste naar queeste en van zone A naar zone B. Maar tijdens deze periode gebeuren er dingen die je nog wel even bij zullen blijven. Ik durf te zeggen dat de beste momenten uit de gehele Elder Scrolls Online in Summerset te beleven zijn. Uiteraard zijn er dungeons en is er een raid die je kunt spelen, iets waar je uiteindelijk naar toe werkt.

De manier waarop de High Elves reageren op anderen, andere rassen, zorgt ervoor dat je soms moreel even uitgedaagd lijkt te worden door de game. En dat is tof. Het sociale commentaar is duidelijk aanwezig, helemaal wanneer je er achter komt dat de High Elves de ‘mindere rassen’ tegen hun wil inzetten voor gruwelijke dingen. Het woord slavernij komt vaak in je boven. Een heftig onderwerp, wat als perfect contrast staat tegenover de prachtige wereld waar je doorheen loopt. Het maakt van Summerset een ervaring die je wil beleven wanneer je al heel wat uren door hebt gebracht in deze gigantische, online wereld.
Naast nieuwe skills die vrij te spelen zijn voor je personage, is het ook mogelijk om je een nieuwe crafting profession eigen te maken. Jewelry crafting kan mooie dingen op gaan leveren voor jou en de spelers om je heen, maar je moet wel bereid zijn om er heel veel tijd in te steken om een beetje leuk te worden op dit gebied. Het blijft natuurlijk een tijdrovende MMO. Ik ben er nog niet helemaal ingedoken, maar aangezien deze game wederom op mijn harde schijf van de Xbox One X blijft staan, komt dit vast nog wel.

Ik wil niet te diep ingaan op Summerset. Je merkt dat ik niets over het verhaal weg wil geven. Puur omdat ik wil dat jij dit, zonder voorkennis, gaat beleven. Summerset is een geweldige uitbreiding voor een sowieso al sterke MMO. Qua verhaalvertellingen weet het Morrowind te overtreffen (wat al heel knap is, want die zat ook al verdomd goed in elkaar) en het feit dat de ontwikkelaar de nare, duistere verhalen durft te vertellen is iets wat ik aan wil moedigen. Het maakt van The Elder Scrolls Online een fantastische MMO die gespeeld mag worden.

Good

  • Summerset ziet er prachtig uit
  • Verhaal komt beter naar voren
  • Durft duister te zijn

Bad

  • Morrowind was qua omgeving interessanter
All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.