The Evil Within Gamescom Preview

The Evil Within Gamescom Preview

The Evil Within is een game die nog niet op mijn radar stond totdat ik op de Gamescom de gelegenheid kreeg om een presentatie bij te wonen. Ik kreeg een uitgebreide video te zien met daarin gameplaybeelden van een vooraf gespeelde sessie en ik moet zeggen dat dit er erg indrukwekkend uit zag. Ik zal proberen te beschrijven wat ik zag en vooral ook hoe dit op mij overkwam.

De video begon met de proloog van de game waarbij we de hoofdpersoon, detective Sebastian Castellanos, op weg zien in een politieauto naar een oproep. Aangekomen bij de locatie staan er al veel politiewagens voor een groot gebouw, maar vreemd genoeg zijn er nergens agenten te bekennen. Langzaam loopt Sebastian met twee compagnons richting de voordeur. Ondertussen valt de regen onheilspellend naar beneden en voel je aan alles dat er iets goed mis is. Sebastian loopt door de voordeur naar binnen en wordt verrast door de vele lijken die binnen liggen. Verderop vindt één van zijn collega’s een overlevende vlakbij de monitoren van de bewakingscamera’s. Hij rent er naartoe, maar de overlevende weet weinig te vertellen. Op één van de monitoren zien we echter drie agenten door een gang lopen terwijl ze op iets of iemand aan het schieten zijn. Ineens verschijnt er een schim in beeld die alle drie de agenten razendsnel vermoordt. Sebastian schrikt en vraagt zich af wie of wat dit is. Voor hij er echter erg in heeft staat de schim achter hem en heeft hij geen tijd om te reageren. Fade out…

Tot zover de proloog, maar de sfeer is al goed neergezet. De regen zorgt voor een onheilspellend sfeertje, en wordt dan ook erg mooi getoond. De druppels lijken echt op je scherm te vallen en er langzaam vanaf te glijden. Ook de jas van Sebastian zie je nat worden. Door de proloog zijn er genoeg vraagtekens geplaatst over het verhaal om je nieuwsgierig te maken naar de rest. Wat is hier gebeurd? Wie of wat is die schim? Hoe loopt het af met Sebastian? Zomaar een paar vragen waar ik na de proloog graag antwoord op wilde hebben, ook al wist ik wel dat ik die niet zou krijgen tijdens de presentatie.

https://www.youtube.com/watch?v=Zc-jvqJV4SI

De demo gaat verder in het eerste hoofdstuk na de proloog. Onze detective wordt langzaam wakker en blijkt ondersteboven te hangen. Hij kijkt om zich heen en ziet meerdere lichamen rondslingeren alsof ze in een slachterij hangen. Na wat slingeren weet hij zich te bevrijden terwijl verderop een vreemde slagersfiguur bezig is met het ontleden van een lichaam. Hier komt veel bloed en gore bij kijken wat er niet echt smakelijk uitziet, maar wel meehelpt aan een ongemakkelijk gevoel. Uiteindelijk weet Sebastian uit de kamer te ontsnappen, maar al snel gaat er een alarm en komt de slager achter hem aan met een draaiende kettingzaag. Wat volgt is een angstaanjagende achtervolging waarbij je goed voelt dat Sebastian als een opgejaagd stuk wild probeert te ontsnappen. Na vele gangen en deurtjes weet hij uiteindelijk de voordeur te bereiken, maar als hij buiten komt staat hem een nieuwe verrassing te wachten: het lijkt namelijk wel alsof er een aardbeving heeft plaatsgevonden die alles heeft verwoest. Zoals misschien wel duidelijk is, wordt in het tweede deel de spanning goed opgevoerd. Doordat je geen wapens hebt ben je alleen maar aan het vluchten en je aan het verstoppen voor de slagersfiguur. Tijdens de video kreeg ik echt dat opgejaagde gevoel en merkte ik dat ik echt benieuwd was hoe het verder zou gaan. Ik heb echter ook wel mijn vragen over de speelbaarheid van dit gedeelte van de game. In de video liep de speler natuurlijk constant de goede kant op (het zal regelmatig geoefend zijn), maar de omgevingen waren zo opgezet dat je ook snel de verkeerde keuzes kan maken. Als dit te vaak gebeurt zou dit nog weleens snel frustrerend kunnen worden, dus ik hoop dat ze daar nog iets op verzinnen. Andere onderdelen in de game waren bijvoorbeeld wel al duidelijk aangegeven met icoontjes of subtiele glinsteringen. Zo zie je de sleutelbos met de sleutel om te ontsnappen glinsterend aan een haak hangen. Als een soort ekster word je daar wel naartoe gelokt en ben je niet te lang aan het zoeken naar een uitgang.

Na de ontsnapping krijg ik nog een derde deel uit de game te zien. Hierin komt meer actie naar voren en heeft Sebastian het nodige wapentuig tot zijn beschikking. Zo zie ik hem in actie met een handgun en enkele mijnen die hij gebruikt om vele zombiefiguren van zich af te houden. Wat opvalt, is dat hij, nadat hij ze heeft neergeknald, ze nog in brand moet steken om te zorgen dat ze niet meer opstaan. Ook zie ik hem mijnen plaatsen bij ramen om aanstormende zombies tegen te houden. Als blijkt dat dit niet genoeg is, besluit de speler in de video om zich terug te trekken en een gang in te lopen. Aan die gang lijkt geen einde te komen, want iedere keer als Sebastian bijna aan het einde van de gang is, wordt hij weer teruggezet. Dit ziet er heerlijk vreemd en bovennatuurlijk uit. Nadat dit enkele keren is gebeurd weet hij de deur wel te bereiken en stapt hij de volgende kamer binnen. Ineens verschijnt er uit het niets een figuur uit de vloer dat het meeste lijkt op een zombie met zes armen en een lange bos haar voor het gezicht. Er vliegen veel kogels door de lucht, maar helaas blijkt dat niet genoeg om dit vreemde figuur te stoppen. Sebastian wordt gepakt en bijna dood geslagen. Bijna, want op het moment dat één van de armen naar beneden komt om hem een kopje kleiner te maken gaat het beeld op zwart en verschijnt het logo van The Evil Within in beeld. De demonstratie is voorbij.

Als me iets duidelijk is geworden tijdens deze presentatie, dan is het wel dat The Evil Within een prachtige en angstaanjagende game gaat worden. Het is een survival-horrorgame zoals we die al kennen, maar de setting en sfeer worden bijzonder overtuigend in beeld gebracht. Tijdens de presentatie droop de spanning van het scherm af en ik hoop alleen maar dat de makers dit vast weten te houden in de hele game.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.