Top 10 2018 #3 – Forza Horizon 4!

Forza Horizon 4

PC Xbox One
9.9

Geweldig

Top 10 2018 #3 – Forza Horizon 4!

Top 10 2018 #3 – Forza Horizon 4!

We tellen langzaam maar zeker af. De tien beste games van het jaar komen nog een keer voorbij. Vandaag zijn we bij de top drie aanbeland. De drie beste, opmerkelijkste en tofste games van het jaar. Op de derde plek vinden we een racer voor de Xbox One en PC.

In de tijd van de eerste en tweede PlayStation wist ik zeker dat Gran Turismo het beste was dat we ooit zouden spelen op het gebied van racegames. De diepgang, de gameplay, de graphics, stuk voor stuk was het verbluffend te noemen. Nooit had ik kunnen voorspellen dat ik tien jaar later de games niet meer zou starten (ik heb niet eens meer een PlayStation!) en dat een andere franchise tot de ultieme racer gekroond zou worden. En die franchise, welke op de concurrerende Xbox verscheen, heeft langzaam maar zeker niet alleen Gran Turismo van de troon gestoten, maar zich keer op keer bewezen als ‘beste racer overall’. Natuurlijk kan ik het maar over één serie hebben; Forza!

https://www.youtube.com/watch?v=VmQNo8xtcAg

Waar Gran Turismo echter altijd hoog in blijft zetten op realisme, heeft de Forza Motorsport-serie sinds enkele jaren een spin-off in de vorm van Forza Horizon. Waar Motorsport de realistische racer is, is Horizon heerlijk arcade. En dat loont, want de Horizon-delen waren stuk voor stuk hits te noemen, met het derde deel twee jaar geleden als ultieme hoogtepunt. Toch slaagde Playground Games er dit jaar in om de formule weer beter te maken, een nog toffere wereld neer te zetten en de gameplay naar een hoger plan te brengen. En daarmee brachten ze misschien wel de beste racer tot op heden uit. Punt. Of je nu kijkt naar de visuele pracht die de game in je gezicht gooit, de manier waarop audio geïmplementeerd is in het spel, de gigantische collectie aan auto’s of het diepe customisen van je bolide en career mode, het gaat allemaal net een stapje verder dan het vorige deel. Dat de game daarnaast ook de seizoenen gebruikt om het landschap (en dus je race) flink aan te passen, zorgt ervoor dat je steeds terug blijft komen. Want die ene race is misschien een eitje in de zomer, maar wanneer de wegen vol met sneeuw liggen is het wel even andere koek. De wereld veranderd dus compleet om je heen wat de gameplay veel goed doet. Specifieke uitdagingen kunnen in bepaalde tijden van het jaar gespeeld worden en met nog meer Forzathon uitdagingen is zelfs de beste racer weken zoet.

Sinds de release is dit zo’n game gebleken die blijft geven. Met nieuwe uitdagingen in de wereld, patches die de game nog beter wisten te maken en het komende ‘Fortune Island’ als uitbreiding, weet Horizon 4 mij en miljoenen gamers nog steeds flink bezig te houden. Want naast al die nieuwe en extra content had de game zelf ook al vele, vele uren aan speelplezier bij zich. Natuurlijk kun je meteen vanaf het begin aan de slag met een gigantische stapel races die voor je klaar liggen. Deze zijn verspreid over verschillende disciplines, zodat elke race weer anders is. Waar je eerst gewoon een heftige straatrace tot een einde brengt, ben je daarna bezig met een rally, een drift-uitdaging, drag of verzin je zelf een Horizon Blueprint zodat jij de regels in handen hebt. Dit in combinatie met gigantisch veel auto’s, die stuk voor stuk grafisch indrukwekkend zijn, lijkt het haast alsof Forza Horizon 4 een game is die je bezig kan houden tot het onvermijdelijke vijfde deel. Groot pluspunt hierin is dat Forza Horizon 4 een gedeelde online wereld kent waarin je dus niet alleen ‘het normale verkeer’ op de weg tegen kunt komen, maar ook spelers van vlees en bloed. Natuurlijk zijn de races die je speelt om verder te komen tegen de AI (al kun je ook racen tegen je vrienden, uiteraard), maar de wereld is de plek waar je anderen tegen gaat komen. Maar vrees niet, de game is volledig offline te spelen. Er is geen constante internetconnectie vereist. Nee, wanneer je om welke reden dan ook ineens je verbinding verliest, zal de game gewoon door kunnen gaan. Je merkt het niet eens. De game past zichzelf hier volledig op aan en jij kunt verder met dat wat belangrijk is: het spelen van het spel.
Met zo’n 450 wagens van 100 fabrikanten is er genoeg te beleven. Natuurlijk moet je ze wel verdienen. Winnen, of kopen. Bijvoorbeeld winnen met de Showcases, speciale races die wederom het hoogtepunt van de game zijn. Dit zijn races die je niet snel in andere games vind. Dit keer neem je het niet op tegen 11 tegenstanders, maar tegen een trein, een Delta Wing Bomber of zelfs tegen… nouja, laten we dat even geheim houden. De hint is dat niet de hele game in Groot-Brittannië afspeelt, maar dat je even ook naar een Halo afreist waar je natuurlijk in de Warthog plaats mag nemen en Cortana het evenement aan elkaar praat. Als Halo-fan in hart en nieren was dit meer dan genieten. Ook de stuntmissies zijn een genot om te doen. Sluit je aan bij een filmcrew en doe dingen die de normale mens niet met een auto doet. En wist je dat er ook heuse James Bond-auto’s aanwezig zijn om flink wat schade mee aan te brengen? Je leest het, Forza Horizon 4 knalt van de diversiteit uit elkaar. En het is exact daarom dat de game een plek in de top drie van 2018 heeft gekregen. Zie ik je online?

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.