Top 10 2018 #7 – Detroit: Become Human!

Detroit: Become Human

PlayStation 4
9.3

Geweldig

7.8

User Avg

Top 10 2018 #7 – Detroit: Become Human!

Top 10 2018 #7 – Detroit: Become Human!

Dan zijn we aangekomen bij de nummer zeven in de GameParty top tien. Met daar een game die zich volledig focust op het vertellen van een interactief verhaal. Een game die mij zo heeft weten te pakken met het geweldige verhaal dat ik soms met pijn in mijn hart keuzes heb moeten maken. Deze game is Detroit: Become Human.

De game is ontwikkeld door Quantic Dream en uitgegeven door Sony Interactive Entertainment op de PlayStation 4 en speelt zich af in een futuristisch Detroit waarin Androids een groot onderdeel van de samenleving zijn geworden. Androids worden gebruikt voor werk wat de normale mens niet meer wilt doen, zoals bijvoorbeeld schoonmaken en het bedienen van de gewone mens. De Androids beginnen echter hun eigen mening te krijgen en willen kiezen voor hun eigen vrijheid, iets wat niet gewaardeerd wordt door de meeste van de mensheid. Het verhaal volgt drie verschillende hoofdpersonages die hun eigen verhaallijn volgen, maar die elkaar uiteindelijk zullen gaan kruisen.

Detroit: Become Human is gebaseerd op de PlayStation 3 technologie demo Kara van ontwikkelaar Quantic Dreams uit 2012. Het schrijven van het script heeft maar liefst twee jaar geduurd en de schrijvers hebben meerdere tripjes naar Detroit gemaakt om inspiratie op te doen en ook samengewerkt met experts in het veld van artificial intelligence. Samen met experts is er gekeken welke ontwikkelingen realistisch zijn die in de nabije toekomst kunnen plaatsvinden wat betreft artificial intelligence. Daarnaast is een compleet nieuwe engine ontwikkeld om de game zo realistisch mogelijk te maken en gamers totaal te laten opgaan in het verhaal wat verteld wordt. Er zijn ook honderden acteurs in dienst genomen voor het vertolken van alle personages die voorbijkomen in de game.
De game draait allemaal om de keuzes die jij als speler maakt. Dit is iets wat we natuurlijk al uit andere games kennen, maar het verschil hierbij is dat de keuzes in Detroit: Become Human er echt voor zorgen dat je een compleet ander pad in het verhaal kan bewandelen. Tijdens het schrijven van het verhaal hebben de schrijvers diagrammen en kaarten en meer dan 5000 notities gebruikt om alle keuzes uit te zetten en de verschillende invloeden op het verloop van het verhaal. Als speler krijg je ook te zien na elk hoofdstuk hoeveel verschillende verhaallijnen je hebt misgelopen door de keuzes die je hebt gemaakt. Dit zorgt ervoor dat de game een hoog replay gehalte heeft, want ieders nieuwsgierigheid wordt gewekt bij het zien van al de verschillende keuzemogelijkheden.

Het is duidelijk te merken dat er zoveel tijd is gestopt in het schrijven van het script, want het verhaal is enorm pakkend en de personages zijn geweldig neergezet. Het acteerwerk en de facial animations zijn fenomenaal te noemen, wat er allemaal voor zorgt dat je als speler je enorm betrokken voelt bij de karakters in het verhaal. De keuzes die voorgelegd worden brengen ethische en morele keuzes die niet gemakkelijk te maken zijn. Ook de soundtrack die gebruikt wordt is verschrikkelijk goed en alles wat de game dus doet zorgt ervoor dat je als speler compleet ondergedompeld wordt in een wereld die zich in de nabije toekomst afspeelt met technologische ontwikkelingen die niet zo ver weg lijken, met daarbij de gevolgen die deze ontwikkelingen kunnen hebben. Het geeft je iets om over na te denken wat misschien daadwerkelijk in onze toekomst kan afspelen, maar het verhaal heeft ook genoeg raakvlakken met onze huidige samenleving wat de keuzes soms des te meer interessant maken.

Een game als Detroit: Become Human is niet weggelegd voor iedereen, want de gamers die op zoek zijn naar constant actie zullen deze game wellicht als saai bestempelen. Het is een game die meer wegheeft van een interactieve film en dit zal niet iets zijn wat alle gamers zal aanspreken. Daarom is het belangrijk dat je van tevoren weet of je van dit soort games houdt voor je aan Detroit: Become Human begint. Maar wil je meegenomen worden in een fantastisch verteld verhaal, met geweldige graphics, animaties en acteerwerk, dan is dit een game die je moet gespeeld hebben. Quantic Dreams heeft een werkelijk meesterwerk neergezet die mij nog lang zal bijblijven, samen met alle moeilijke keuzes die ik door deze game heb moeten maken.

Game fanaticus die het liefste zijn vrije dag besteedt in de bioscoop tijdens een filmmarathon. Of 's nachts voor de tv zit te genieten van een goede pot American Football.