Turtle Beach Stealth 400 Review

Turtle Beach Stealth 400 Review

Waar je op de pc meestal prima uit de voeten kan met een bekabelde headset is dat bij de console toch net even anders. De afstand tussen de bank en de tv is meestal net wat groter. Bovendien zijn we sinds de PS3/Xbox 360 eindelijk af van controller-draden dus dan wil je niet ineens weer met je headsetkabel alsnog vastzitten aan je console. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg draadloze alternatieven om in deze behoefte te voorzien. Zoals de Turtle Beach Stealth 400: een draadloze stereoheadset die geschikt is voor de PS3, PS4 en stiekem ook voor de pc.

De Stealth 400 is allesbehalve een onopvallende headset. Het is een behoorlijk gevaarte dat je niet zomaar onopgemerkt op je hoofd zet. Als je hem inschakelt gaan er twee ledjes branden en laat een vrouwenstem je weten dat de headset aan staat. Deze stem geeft je feedback bij elke actie die je uitvoert. Bijvoorbeeld als je hem oplaadt of een andere preset kiest. Handig, want dan hoef je niet steeds op de headset te kijken. Op de rechter oorschelp zitten behoorlijk wat knoppen: aan/uit, presets, microfoon mute en aparte volumeregelaars voor game- en chatgeluiden. Met name die laatste twee zijn een welkome aanvulling, omdat het heel fijn is om het volume van die twee geluidsbronnen apart te kunnen regelen. Dat zouden meer headsets mogen hebben.

Er is op dit moment een leuke cashback actie van Turtle Beach voor deze headset. Als je hem voor 31 januari koopt bij één van de geselecteerde verkooppunten, stort Turtle Beach 20 euro terug op je bankrekening. Dat maakt de prijs natuurlijk nog nét even aantrekkelijker.

Het aansluiten van deze headset is echt een eitje. Bij de headset krijg je een USB-stick die je in de PlayStation (of de pc) prikt. Er wordt daarnaast een optische audiokabel mee geleverd. Die sluit je aan de ene kant aan op de USB-stick en aan de andere kant op de audio-aansluiting van de PlayStation. En dan ben je eigenlijk al klaar. De USB-stick werkt als draadloze zender en is door Turtle Beach al gekoppeld aan de headset, dus daar hoef je geen ingewikkelde toeren meer voor uit te halen. In de doos zit ook nog een los audiokabeltje om je telefoon aan te sluiten op de headset. Dan hoef je tijdens het gamen geen enkele melding meer te missen. Een leuke optie, maar het zorgt er wel voor dat je dan alsnog met een kabel aan de headset zit.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

De geluidskwaliteit van de Stealth 400 is zeer goed. Tijdens het testen kon ik hem even vergelijken met het geluid van de Recon 320 en ik merkte duidelijk dat de Stealth de bas-tonen beter tot zijn recht laat komen. Ze zijn goed aanwezig, maar ook niet te overheersend als je de preset ‘Natural Sound’ gebruikt. Heb je de bas liever nog meer aanwezig dan kan je ook nog kiezen voor een andere preset waarbij de bas nog een extra boost krijgt. Het geluid klinkt in ieder geval goed en je hoort vrijwel geen ruis van de draadloze verbinding; iets waar andere draadloze headsets nog weleens last van hebben. Natuurlijk is het jammer dat het alleen stereo geluid is en geen surround, maar ik kan me voorstellen dat het toevoegen van surround geluid de prijs ook wel flink omhoog had gedreven.

Doordat het een draadloos apparaat is heb je te maken met een iets zwaardere headset. Dat merk je als je hem op je hoofd hebt zitten, want hij drukt behoorlijk. Daar komt bij dat hij voor mijn (grote) hoofd eigenlijk net even te klein is. Zelfs op de grootste stand zit hij erg strak op mijn hoofd en worden mijn oren flink afgekneld. Het feit dat de oorschelpen aan de kleine kant zijn helpt daar natuurlijk ook niet bij. Na ongeveer een uurtje met deze headset op mijn hoofd gezeten te hebben moest ik hem dan ook gewoon weer afzetten, omdat die al heel erg begon te irriteren. Dat is toch wel te snel, want een beetje goede gamesessie duurt natuurlijk zo een paar uurtjes. Ik kan me voorstellen dat gamers met een klein(er) hoofd hier minder last van zullen hebben, maar als je net zoals ik een groot hoofd of grote oren hebt dan kan je beter even verder kijken.

Het is erg jammer dat de Turtle Beach Stealth 400 niet lekker op het hoofd zit en snel gaat irriteren, want verder is het een mooi product. Overweeg je een draadloze koptelefoon voor bij de PlayStation? Probeer deze dan eerst even uit in de winkel om te voelen of dat het ding lekker zit. Als ‘ie goed zit, haal je namelijk voor relatief weinig geld een hele mooie stereoheadset in huis.

[review pros=”+ Makkelijk aan te sluiten
+ Goede geluidskwaliteit” cons=”- Klein formaat” score=75]

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.