Twee weken met Pokémon Go: een verslag

Pokémon Go

Mobile
8.4

User Avg

Twee weken met Pokémon Go: een verslag

Twee weken met Pokémon Go: een verslag

Om precies te zijn ben ik op 7 juli begonnen met Pokémon Go. Ik ben dus nu iets meer dan twee weken onderweg met de game. Het zou – om even heel eerlijk te zijn – heel apart zijn als je als bezoeker van GameParty.net niks hebt meegekregen over Pokémon Go. Zo was er een hele soap over wanneer de game uberhaupt in ons land zou lanceren. Dat was in ieder geval nog niet op 7 juli, maar door de APK te downloaden of door in te loggen op een buitenlandse App Store wisten velen toch de game te downloaden. Maar nu we (of we, ik in ieder geval) twee weken verder zijn rijst toch de vraag: hoe goed is Pokémon Go eigenlijk? Wat zijn de ervaringen met de game? En hoe lang gaat het nog leuk blijven?

Wat goed is komt snel. Zo luidt in ieder geval het spreekwoord. Natuurlijk, ik had best wel zin om Pokémon Go te spelen. Ik zou het wel een keertje uitproberen, dat was mijn devies in ieder geval. Maar toen de game in Australië, Nieuw-Zeeland en uiteindelijk ook de Verenigde Staten uit kwam, was de hype werkelijkwaar enorm. Vrienden van mij hadden het al snel over de mogelijkheden om Pokémon Go op je telefoon te zetten. Hoewel ik in eerste instantie nog wel wilde wachten, kon ik nadat ik vrienden van mij in actie had gezien niet meer wachten. En verrek, de eerste Rattata verscheen in mijn huis. Toen ik even een rondje ging lopen had ik inmiddels al Weedles, Pidgeys en Zubats gevangen. Dat is lachen!

Al snel vertelde ik vrienden van mij over Pokémon Go en hoe ze de app op hun telefoon moesten zetten. Toen ik op de fiets naar mijn werk ging nam ik Pokémon Go mee en kwam ik onderweg behoorlijk wat Pokémon tegen. In ieder geval een goede afleiding voor het normaal saaie fietsritje. Maar de echte overtuiging van de hype kwam bij mij pas binnen toen ik een avondje ging stappen in de stad die dicht bij mijn dorp ligt. We spreken hier nog steeds over een dag na de release in Amerika en het leek erop dat nog lang niet iedereen in Nederland de app had gedownload. Toen ik echter door de stad heen liep, zag in enorm veel mensen op hun telefoon loeren. Waar het aan het begin misschien wat ongemakkelijk was, hadden we al snel gesprekken over waar de beste Pokémon zaten. Zo ben ik op de terugweg van het avondje stappen nog langs een lokale ‘landmark’ gefietst omdat volgens een vriend van het broertje van een vriend daar zeldzame Pokémon zaten. Natuurlijk vond ik er alleen maar Pidgeys en Rattatas, maar het geeft wel aan hoe groot de hype is.
Inmiddels liep ik de dag erna in de lokale supermarkt en hadden vakkenvullers het tegen kinderen erover dat bij de broodafdeling een Eevee zat. Op het lokale marktplein waar de supermarkt aan grenst zitten twee Pokéstops dicht bij elkaar. Het mag dan ook geen verrassing heten dat op vrijdagavond er op deze plekken continu een lure zit en het plein ramvol met spelers zit die de game spelen. Spelers van alle leeftijden, hoewel ik wel het idee heb dat de meeste spelers tussen de 18 en de 25 zijn. Precies: de 90s-kids die met de eerste serie van Pokémon zijn opgegroeid! Ik fietste met vrienden naar omliggende dorpen om daar zeldzame Pokémon te vangen die daar volgens de geruchten zaten. Toen ze er ook echt bleken te zitten konden wij ons geluk niet op.

Maar terwijl de hype alsmaar groeide en groeide, werd er ook een negatief continu aangehaald. Een hoop gamers leken het er wel over eens te zijn dat dit nooit echt heel erg lang leuk kan blijven. Ik moet zeggen dat ik persoonlijk deze mening deel. Want al na 2 weken merk ik bij mezelf dat de game al een stuk minder aandacht krijgt dan voorheen. Ja, ik check soms nog wel of er leuke Pokémon in de buurt zijn, maar ik merk ook steeds vaker dat ik geen nieuwe Pokémon weet te vinden. Dat terwijl de teller slechts op 45 van de 151 beschikbare Pokémon stokt bij mij. Ook zijn er al behoorlijk wat mensen online te vinden die alle – tot nu beschikbare – Pokémon te pakken hebben gekregen.

Het helpt dan ook niet dat er een aantal functies missen in Pokémon Go. Zo is het gevechtssysteem wel heel karig en kunnen we onderling niet ruilen. Bovendien is het niet echt eerlijk dat mensen in een grote stad (en dan heb ik het over een écht grote stad als New York of Los Angeles) veel grotere kans hebben op een zeldzame Pokémon dan iemand in een – voor Nederland toch al redelijk grote stad – als Nijmegen of Den Bosch. Natuurlijk, de hype zal nog wel even aanhouden, maar ik gok dat deze toch al weer behoorlijk over het hoogtepunt heen is. En dat is best snel. Het is dan ook zaak voor Niantic om snel alle bugs uit het spel te halen en ook snel nieuwe functies toe te voegen. Speel jij nog steeds fanatiek Pokémon Go?

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.